• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

COVID-19 počas tehotenstva: Vedci majú pozitívne správy

  • 20:01 04.02.2021
  • Philadelphia
COVID-19 počas tehotenstva: Vedci majú pozitívne správy

Vedci študovali viac ako 1700 vzoriek krvi matiek a novorodencov. Osemdesiattri z týchto matiek malo protilátky proti koronavírusu.

Nová štúdia naznačuje, že tehotné ženy, ktoré boli infikované novým koronavírusom, dokážu svojmu nenarodenému dieťaťu odovzdať ochranné protilátky.

Vedci z Philadelphie zistili, že ak sa matka nakazí počas tehotenstva, protilátky proti ochoreniu COVID-19 môžu prechádzať do placenty nenarodeného dieťaťa.

Zistenia sú dobrým znamením pre potenciálnych rodičov, ale vedci tvrdia, že nie sú schopní s istotou potvrdiť, či bude novorodenec infikovanej matky úplne chránený pred Covid-19, pretože sú potrebné ďalšie výskumy.

Štúdia publikovaná v časopise JAMA Paediatrics sledovala protilátky vo vzorkách krvi matiek, ako aj pupočníkovej krvi - z placenty a pripojenej pupočnej šnúry - ihneď po pôrode. Pupočníková krv je presným odrazom krvi novorodenca v čase narodenia.

83 z 1 471 žien v štúdii, ktorá sa uskutočnila medzi 9. aprílom a 8. augustom 2020, malo pozitívny test na COVID-19 a protilátky sa našli v pupočníkovej krvi 72 detí. Jedenásť detí narodených matkám pozitívnym na koronavírus, ktoré nemali protilátky, mali negatívny výsledok testu na COVID-19.

„V tejto kohortnej štúdii sa materské protilátky proti SARS-CoV-2 prenášali cez placentu po asymptomatickej aj symptomatickej infekcii počas tehotenstva,“ píšu autori štúdie. Vedci tiež zistili, že ak mala matka vysoký počet protilátok, tak aj dieťa ich dostalo viac.

Medzi infekciou matky a pôrodom musí byť dostatok času

Doktorka Karen Puopolo povedala:

„Toto zistenie je potrebné brať v kontexte so skutočnosťou, že SARS-CoV-2 je nový vírus. Preto čas medzi vystavením vírusu matky a pôrodom novorodenca nebol nikdy v našej štúdii dlhší ako tri až štyri mesiace a vo väčšine prípadov bol tento čas kratší.

Je však tiež potrebné, aby medzi infekciou matky a pôrodom bol dostatok času na to, aby matka vytvorila typ protilátok, ktoré prechádzajú placentou, a aby došlo k prechodu. Zistili sme, že ak bol čas medzi vystavením vírusu a pôrodom najmenej dva až tri týždne, potom sme mohli nájsť protilátky u novorodenca."

Vedci tvrdia, že ich objav podporuje potenciál protilátok od matky chrániť novorodenca pred infekciou. Výsledky štúdie by však nemali meniť spôsob, akým sa v súčasnosti staráme o tehotné ženy a ich novorodencov.

Nedá sa jednoznačne povedať, že novorodenec bude pred COVID-19 úplne chránený. „Je potrebné ešte zistiť, aké hladiny a typy protilátok chránia novorodencov pred infekciou SARS-CoV-2 a ako dlho môžu tieto protilátky pretrvávať v obehu novorodenca,“ dodala Puopolo.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, jamanetwork.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.