• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Banková únia si vyžaduje zmeny v zmluve o Európskej únii

  • 16:48 16.09.2013
  • FRANKFURT
Banková únia si vyžaduje zmeny v zmluve o Európskej únii

Integrácia finančného systému v Európskej únii (EÚ) si v dlhodobom horizonte vyžiada zmenu zmluvnej základne únie.

Uviedla to v pondelok viceguvernérka nemeckej centrálnej banky (Bundesbank) Sabine Lautenschlägerová.

Zmeny v zmluve o EÚ budú potrebné, ak sa má zaviesť spoločný bankový dohľad a jednotný mechanizmus likvidácie bánk "trvalým a konzistentným" spôsobom, dodala Lautenschlägerová.

Banková únia nemôže byť jedinou odpoveďou na krízu a pre stabilizáciu menovej únie sú potrebné hospodárske a rozpočtové reformy v jednotlivých štátoch, dodala predstaviteľka nemeckej centrálnej banky.
Nové právomoci prevezme ECB od jesene 2014

Šéf skupiny ministrov financií Jeroen Dijsselbloem počas víkendu uviedol, že práce na vytvorení európskej agentúry, ktorá by mohla nariadiť reštrukturalizáciu alebo zatvorenie hociktorej banky v eurozóny, sa urýchlia po voľbách v Nemecku.

Samostatný orgán, tzv. jednotný mechanizmus riešenia krízových situácii (SRM), má dopĺňať úlohu Európskej centrálnej banky (ECB) v projekte bankovej únie, ktorej vytvorenie má prelomiť začarovaný kruh medzi slabými bankami a zadlženými vládami.

ECB by mala prevziať nové právomoci od jesene 2014 a lídri EÚ chcú, aby SRM nadobudol platnosť 1. januára 2015. Dovtedy sa budú riešiť problémy bánk pomocou súboru spoločných pravidiel pre všetky národné autority.
Vytvorenie samostatnej agentúry je rizikový proces

Tento harmonogram je však podľa niektorých príliš optimistický, pretože Berlín je pevne presvedčený, že na vytvorenie samostatnej agentúry je potrebná zmena zmluvy o fungovaní EÚ, čo by predstavovalo zdĺhavý a politicky rizikový proces.

Voľby v Nemecku sú naplánované na 22. septembra a oficiálni predstavitelia tvrdia, že je nepravdepodobné, že by Berlín predtým pristúpil na kompromis. Aby sa nemusela meniť zmluva o EÚ, Európska komisia v júli navrhla, že sama môže zohrávať úlohu orgánu, ktorý by rozhodoval o osude problémových bánk.

Berlín nemá alternatívne návrhy k bankovej únii

Dokončenie plánovanej bankovej únie v eurozóne je proces, za ktorý zodpovedá Európska únia (EÚ) a nie je úlohou Nemecka predkladať kompromisné návrhy. Uviedol to v pondelok hovorca nemeckého ministerstva financií Martin Kotthaus.

Reagoval tým na medializované informácie o pláne, ktorý údajne pripravuje nemecká vláda s cieľom zavŕšiť proces budovania bankovej únie bez zmien existujúceho právneho rámca európskeho spoločenstva.

Nemeckí predstavitelia v minulosti opakovane tvrdili, že presun kompetencií pri riešení problémov bánk na európsku úroveň si bude vyžadovať zmeny v zmluve o EÚ. Problém so súčasnými návrhmi, podľa ktorých by mala hlavnú úlohu pri likvidácii krachujúcich bánk prevziať Európska komisia (EK), nemá len Nemecko, ale aj mnohé ďalšie členské štáty únie, dodal Kotthaus.

Viceguvernérka nemeckej centrálnej banky (Bundesbank) Sabine Lautenschlägerová v pondelok uviedla, že integrácia finančného systému v Európskej únii si v dlhodobom horizonte vyžiada zmenu zmluvnej základne únie.

Zmeny v zmluve o EÚ podľa nej budú potrebné, ak sa má zaviesť spoločný bankový dohľad a jednotný mechanizmus likvidácie bánk "trvalým a konzistentným" spôsobom.

Aby sa nemusela meniť zmluva o EÚ, Európska komisia v júli navrhla, že sama môže zohrávať úlohu orgánu, ktorý by rozhodoval o osude problémových bánk.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.