• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Kôrnatenie tepien: Tento typ zeleniny zabráni kalcifikácii ciev a aorty

  • 19:38 30.01.2021
  • Svet
Kôrnatenie tepien: Tento typ zeleniny zabráni kalcifikácii ciev a aorty

Iba 45 gramov tejto zeleniny denne vás môže ochrániť pred srdcovo-cievnymi chorobami, infarktom alebo mozgovou príhodou.

Hlúbová zelenina, ako je ružičkový kel, kapusta, brokolica a kel, znižujú pravdepodobnosť poškodenia krvných ciev a kardiovaskulárnych chorôb. Potvrdila to štúdia publikovaná v akademickom časopise British Journal of Nutrition.

Každodenná konzumácia tejto zeleniny môže mať obrovský úžitok najmä pre tých, ktorí trpia na srdcové choroby. Štúdia zistila, že strava s vysokým obsahom tejto zeleniny môže zabrániť hromadeniu vápnika v aorte, čo je jeden z hlavných markerov vaskulárnych chorôb.

Aorta je najväčšia tepna, cez ktorú prúdi krv zo srdca do nášho tela. Hromadenie tukových látok a usadenín vápnika v tepnách spôsobuje zlú cirkuláciu v tele, čo vedie k infarktu alebo mŕtvici.

Pozitívny účinok vitamínu K

Prvá autorka štúdie Lauren Blekkenhorst povedala:

„V našich predchádzajúcich štúdiách sme identifikovali, že u tých, ktorí mali vyšší príjem tejto zeleniny, bolo znížené riziko výskytu klinických kardiovaskulárnych chorôb, ako je srdcový infarkt alebo mozgová príhoda, ale neboli sme si istí, prečo.

Naše zistenia z tejto novej štúdie poskytujú prehľad o možných mechanizmoch. Teraz sme zistili, že staršie ženy konzumujúce väčšie množstvo hlúbovej zeleniny každý deň majú nižšiu pravdepodobnosť rozsiahleho kalcifikovania aorty.

Jednou konkrétnou zložkou, ktorá sa hojne nachádza v hlúbovej zelenine, je vitamín K, ktorý môže byť zapojený do inhibície procesu kalcifikácie, ktorý sa vyskytuje v našich krvných cievach.“

Výsledky ukazujú, že tvorba vápnika v aorte bola znížená o takmer 50 percent u žien, ktoré konzumovali denne viac ako 45 g hlúbovej zeleniny. Blekkenhorst dodala: "To neznamená, že jedinou zeleninou, ktorú by sme mali jesť, je brokolica, kapusta a ružičkový kel. Každý deň by sme mali jesť širokú škálu zeleniny, aby sme dosiahli celkové zdravie a pohodu. “

Kardiovaskulárne choroby sú najbežnejšou príčinou smrti na svete a každoročne si vyžiadajú viac ako 18 miliónov životov. Táto štúdia bola vykonaná v Austrálii, kde viac ako 65 percent srdcových chorôb je dôsledkom nesprávnej stravy.

National Heart Foundation of Australia odporúča, aby sa ľudia snažili zahrnúť do svojej každodennej stravy najmenej päť porcií zeleniny spolu s ovocím, morskými plodmi, chudým mäsom, mliečnymi výrobkami a zdravými tukmi nachádzajúcimi sa v orechoch a semienkach.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, cambridge.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.