• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

3 doplnky stravy, ktoré vám môžu poškodiť srdce

  • 20:41 31.01.2021
  • Bratislava
3 doplnky stravy, ktoré vám môžu poškodiť srdce

Štítky na fľaštičkách s doplnkami vždy sľubujú lepšie zdravie, no niekedy môžu docieliť pravý opak.

Zdravému srdcu najviac prospieva zdravé stravovanie, pravidelný pohyb a zvládanie stresu. Pre dodatočnú dávku ochrany viacerí z nás siahajú po vitamínových doplnkoch.

Pri nákupe vitamínov musíte byť obozretní. Na rozdiel od liekov vydávaných na predpis vám nik nezaručí, že ich vaše telo potrebuje, alebo že vám ich užívanie neuškodí. V niektorých tabletkách sa môžu nachádzať nečistoty, ktoré môžu pri prehnanom užívaní viesť až k poškodeniu srdca. Ktoré to sú?

Červená fermentovaná ryža

Foto: GracePhotos/Shutterstock.com

Ide o doplnok, ktorý sa vyrába z plesní rastúcich na bielej ryži. Doplnky obsahujú monakolín K, ktorý je ekvivalentom lieku užívaného na zníženie cholesterolu lovastatínu. Pre ľudí, ktorí neznášajú dobre statíny, ide o ideálnu náhradu.

Riziko pre srdce: Pri červenej ryži nedokážete určiť, koľko monakolínu K sa v nej nachádza. Niektoré výrobky obsahujú miniatúrne množstvá, iné sa zas približujú menšej dávke lieku na predpis. V prípade, že neužívate statíny, doplnok by vám nemal uškodiť. Pacienti, ktorí ich užívajú, by sa mohli stretnúť so svalovou bolesťou alebo svalovým zlyhaním, ktoré môže viesť k poškodeniu ďalších telesných systémov.

L-arginín

Foto: M.Photografer/Shutterstock.com

L-arginín je aminokyselina a základný stavebný prvok oxidu dusnatého. Doplnky s obsahom tejto látky sa ponúkajú na spriechodnenie ciev, zníženie krvného tlaku a podporu erekcie.

Riziko pre srdce: L-arginínu by sa mali vyhnúť pacienti s akýmikoľvek srdcovými chorobami. Tento fakt podporuje aj štúdia, ktorej sa zúčastnili pacienti po prekonaní infarktu. Výskum však museli rýchlo ukončiť, pretože šiesti z nich zomreli po prvých dávkach L-arginínu.

V prípade, že užívate lieky na vysoký tlak, doplnok s L-arginínom by mohol vyvolať jeho nadmerný pokles. Látka sa tiež neodporúča kombinovať s liekmi na riedenie krvi, pretože by mohla nadmerne posilniť ich účinok. Neužívajte ju ani spolu s inhibítormi ACE, pretože môže vyvolať rýchly nárast množstva draslíka v krvi.

Cesnakové doplnky

Foto: Praisaeng/Shutterstock.com

Cesnak v pilulkách sľubuje zníženie tlaku a cholesterolu. Predáva sa aj vo forme prášku a extraktu, no štúdie o jeho účinkoch poskytujú zmiešané recenzie.

Riziko pre srdce: Podobne ako L-arginín, aj cesnakové doplnky môžu zintenzívniť účinky niektorých liekov, a to najmä tých na srdce. Nemali by ich brať napríklad ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi, zníženie cholesterolu a zníženie krvného tlaku. Na záver dodáme, že neexistuje žiadny dôkaz o tom, že cesnakové doplnky sú pre zdravie prospešnejšie ako konzumácia obyčajného cesnaku.

Zdroj: Info.sk, DP, harvard.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?