• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

100-ročná záhada rakoviny rozlúštená! Vedci odhalili presný mechanizmus delenia buniek

  • 19:13 26.01.2021
  • New York
100-ročná záhada rakoviny rozlúštená! Vedci odhalili presný mechanizmus delenia buniek

Záhadný Warburgov efekt sa konečne podarilo vysvetliť. V budúcnosti by to mohlo znamenať zdokonalenie liečby zhubných ochorení.

Rakovinové bunky nevyužívajú cukor ako palivo tak, ako to robia ostatné bunky v tele. S týmto zistením prišiel prvýkrát v roku 1921 laureát Nobelovej ceny Otto Warburg, podľa ktorého sa nádorové bunky adaptovali na proces, ktorý pri bunkách kvasníc nazývame „fermentácia“, teda kvasenie.

Tento špeciálny typ kvasenia, známy aj ako Warburgov efekt, je rýchly, a v prostredí, kde nie je dostatok kyslíka, pomocou neho vzniká adenozíntrifosfát (ATP), ktorý bunkám slúži na dodanie energie. Tento spôsob preberania energie z molekúl cukru nie je práve najefektívnejší, a tak sa vedci roky trápili s otázkou, prečo k nemu dochádza.

Niektoré hypotézy tvrdili, že v rakovinových bunkách sa nachádzajú chybné mitochondrie, ktoré bežne slúžia na efektívnu premenu cukru na energiu. Toto tvrdenie ale neuspelo v skúške času, pretože dnes už vieme, že mitochondrie v bunkách nádoru fungujú presne tak, ako v iných, zdravých bunkách.

Nekontrolovateľné delenie vďaka enzýmu

Presne po 100 rokoch od Warburgovho objavu uzrela svetlo sveta štúdia Inštitútu Sloan Kettering, ktorá prebehla pod taktovkou doktora Minga Liho. Bunkový metabolizmus podľa nej závisí od enzýmu fosfatidylinositol 3-kinázy (PI3K), ktorý sa podieľa na množstve bunkových aktivít, ako je delenie, množenie, rast a prežitie.

„PI3 kináza je kľúčová signalizačná molekula, ktorá sa správa takmer ako šéfka bunkového metabolizmu,“ uviedol vo vyhlásení doktor Li. „K väčšine energeticky náročných procesov v bunke môže dôjsť len za podmienky, že PI3 kináza dá signál k ich začatiu.“

Predošlé výskumy zistili, že hladina PI3K v poškodených bunkách rastie, keď prechádzajú na Warburgov efekt. Tento proces spúšťa sériu ďalších udalostí, ktoré nakoniec vedú k nekontrolovateľnému deleniu buniek, teda rakovine.

„PI3 kináza je veľmi, veľmi podstatná kináza pre existenciu rakoviny,“ tvrdí Li. „Ona vysiela rakovinovým bunkám signál, aby sa delili, a je tiež jedným z najaktívnejších mechanizmov podporujúcich vznik rakoviny.“

Čo má spoločné imunita s rakovinou?

Podobne, ako rakovina, sa v tele správajú aj jej nepriateľské bunky – imunitné. Práve tie pomohli k novému zisteniu.

Pri reakcii na blízku infekciu niektoré druhy T-lymfocytov takisto dokážu aktivovať Warburgov efekt a produkovať ATP, aby tým podporili svoju životaschopnosť a urýchlili delenie.

Prechod z kyslíka na fermentáciu je podľa štúdie kontrolovaný enzýmom laktátdehydrogenáza A (LDHA), ktorej množstvo zas reguluje prítomná PI3K. Pokusné myši, ktorých bunky neobsahovali LDHA, si nedokázali udržať zdravú hladinu PI3K v T-lymfocytoch, takže ich organizmus nezvládal boj proti infekciám. Kvôli tomu v praxi prevládal názor, že LDHA reguluje signalizačnú molekulu bunkovej PI3K.

„Signalizácia rastového faktoru poháňa metabolizmus, a metabolizmus podporuje rast buniek a ich životnosť. Preto nás tak zaujalo zistenie, že na PI3K vplýva metabolický enzým, ako je LDHA,“ vysvetlil Li.

Tak, ako väčšina enzýmov, aj PI3K využíva ATP na zabezpečenie chodu všetkých funkcií, ako je bunkové delenie. Keďže Warburgov efekt vedie k tvorbe ATP, medzi dvoma molekulami vzniká puto. Tým sa zvyšuje množstvo PI3K v bunkách, a tie sa tak začínajú rapídne deliť.

Toto zistenie protirečí všetkým učebnicovým poučkám, ktoré dodnes hlásali, že metabolizmus rakovinových buniek riadia bunkové signály. Ako bolo dokázané na imunitných bunkách, metabolické enzýmy za použitia Warburgovho efektu ovplyvňujú signalizačné molekuly, ktoré tým spúšťajú delenie a rast buniek. Z tohto dôvodu je fermentácia neoddeliteľnou súčasťou procesu tvorby rakovinových buniek.

Štúdia by sa v budúcnosti mohla premietnuť do praxe v podobe liečby rakoviny, ktorá by sa nezameriavala na odstraňovanie PI3 kinázy, ale namiesto toho by si brala na mušku laktátdehydrogenázu A.

Zdroj: Info.sk, DP, sciencemag.org, mskcc.org, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.