• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Na samonavíjaciu vôdzku zabudnite! Takto môže ublížiť vášmu domácemu miláčikovi

  • 20:36 24.01.2021
  • Bratislava
Na samonavíjaciu vôdzku zabudnite! Takto môže ublížiť vášmu domácemu miláčikovi

Samonavíjacia vôdzka je hitom predajní so zvieracími potrebami. Netreba však zabúdať na jej negatíva. Pre tieto dôvody sa ju oplatí nahradiť klasickou vôdzkou.

Samonavíjacie vôdzky sú obľúbeným tovarom v obchodoch so zvieracími potrebami. Psíkom zdanlivo poskytujú komfort pri venčení, keď sám majiteľ rozhoduje o tom, ako ďaleko od neho môžu zájsť. Stačí jednoducho pustiť gombík, a remienok sa ďalej nepohne.

O čom sa však často nehovorí, sú tienisté stránky takéhoto typu vôdzky. Nejeden psí tréner vám prezradí, že samonavíjacia vôdzka nemá v jeho arzenále ani ten najmenší priestor. Dôvod pritom nie je estetický ani praktický, ale najmä bezpečnostný.

Tým najlepším z dôvodov, pre ktoré by ste od takéhoto typu vôdzky mali upustiť, je jej krehkosť. V prípade, že sa rukoväť vôdzky zlomí alebo sa odtrhne popruh, riskujete tým nielen zranenie psa, ale aj seba.

Ako dlho by malo trvať venčenie psa? Väčšina z nás mu nevenuje dostatok času

Portál ABC News ešte v roku 2009 priniesol rozhovor s vtedy 12-ročnou Derekou Williamsovou, ktorá venčila psa pomocou samonavíjacej vôdzky. Po čase sa karabínka odtrhla od obojku, a kus kovu z nej vrazil Dereke do oka. Odvtedy podstúpila už tri operácie oka, no trvalých následkov sa pravdepodobne nezbaví.

Samonavíjacie vôdzky dovoľujú psom odbehnúť vo vzdialenosti 6 až 9 metrov od majiteľa. V prípade, že sa popruh náhodou odopne, hrozí, že majiteľovi spôsobí rezné rany, zlomeniny zubov, poranenia oka, či dokonca zlomeniny kostí. V prípade, že sa majiteľ zamotá do popruhu, hrozia mu až tržné rany či amputácia.

Magazín Consumer Reports a Consumer Union sa v roku 2007 pozrel na všetky známe poranenia spôsobené vôdzkami v Spojených štátoch, a zistil, že 16.564 ľudí bolo v nemocniciach vyšetrených v súvislosti s poraneniami spôsobenými psími vôdzkami. Časopis však nešpecifikoval, o aký typ vôdzok išlo, hoci spresnil, že 10,5 percenta z poranení tvorili zranenia detí vo veku 10 rokov a menej.

Za zmienku stojí aj škandál amerických vôdzok s názvom SlyDog z rokov 2007 až 2008, keď americká obchodná inšpekcia pozastavila predaj 223.000 kusov kvôli nebezpečenstvu odtrhnutia karabínky počas používania.

Kŕmite svojho psa alebo mačku surovým mäsom? Nielen, že tým ohrozujete ich, ale aj seba!

Samonavíjacie vôdzky predstavujú riziko aj pre prsty majiteľov. Consumer Reports opäť hovorí o prípade, keď žena venčila svojho 40-kilového labradora, ktorý však náhle vybehol a odtrhol sa z vôdzky. Popruh z nej vystrelil smerom k majiteľke a omotal sa jej okolo prstov tak, že jeden z nich doslova odtrhol.

Samonavíjacie vôdzky nie sú bezpečné ani pre samotné psy. Keďže sa vôdzka dokáže napnúť na pomerne veľkú vzdialenosť, pes môže odbehnúť na rušnú cestu bez toho, aby si to majiteľ okamžite všimol. Ak sa pes za niečím náhle rozbehne, rukoväť vôdzky sa môže prelomiť alebo sa môže pretrhnúť popruh a vystreliť smerom k psovi, ktorého tak môže zraniť. Netreba snáď pripomínať, že pes si môže poraniť krk, ak sa za niečím rozbehne, a vôdzka sa zasekne v strede jeho cesty.

Zdroj: Info.sk, DP, abcnews.go.com, consumerreports.org, howstuffworks.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Veterinárka varuje škodlivým trendom: Toto svojmu psovi nedávajte

Veterinárka varuje škodlivým trendom: Toto svojmu psovi nedávajte

DNES - 16:01Zaujímavosti

Chovatelia psov by nemali skúšať trik, ktorý sa šíri na sociálnej sieti.

Prinášate si z dovoleniek magnetky? Ani ste netušili, aký to má efekt na pamäť!

Prinášate si z dovoleniek magnetky? Ani ste netušili, aký to má efekt na pamäť!

DNES - 14:04Zaujímavosti

Ako vyzerá najlepší spôsob, ako si uchovať spomienky na dovolenku? Možno vás prekvapí, že to nie sú fotky.

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

DNES - 7:05Zaujímavosti

S nálepkami na ovocí a zelenine sa stretol už každý z nás, ale málokto pozná ich význam a aj využitie.

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.