• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Prednostné očkovanie žiadajú aj zamestnanci energetického priemyslu

  • 17:35 21.01.2021
  • Bratislava
Prednostné očkovanie žiadajú aj zamestnanci energetického priemyslu

Zástupcovia kľúčových energetických firiem varujú pred rizikom v zásobovaní energiami, pokiaľ sa strategickí zamestnanci rýchlo nezaočkujú.

Na Slovensku môže vzrásť riziko v zásobovaní energiami, pokiaľ štát nezabezpečí v krátkom čase očkovanie pre strategických zamestnancov najdôležitejších energetických podnikov. Tie si doteraz plynule plnia úlohy pri preprave, distribúcii a dodávke elektriny, zemného plynu a tepla, no často na hrane rizika, že nedokážu pre rozširovanie sa ochorenia COVID-19 personálne zabezpečiť operatívne tímy.

Zástupcovia kľúčových energetických firiem upozorňujú úrady na hrozbu, ktorá vyplýva z rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva SR, vylúčiť z vakcinačného plánu akékoľvek uprednostnenie zamestnancov kritickej infraštruktúry.

Na Slovensku pracujú ľudia, bez ktorých by nastal energetický kolaps. Ide o stovky ľudí, ktorí sú na dispečingoch, nepretržitých prevádzkach v plynárňach a teplárňach, pri obsluhe elektrární a iných strategických objektoch. Z celkového počtu vakcín ide o zanedbateľné množstvá, no z hľadiska energetickej bezpečnosti ide o najdôležitejších ľudí, bez ktorých by sa nedostala potrebná energia ani do nemocníc, ktoré sú v prvej línií boja s pandémiou,“ povedal pre TASR predseda predstavenstva Slovenských elektrární Branislav Strýček.

Ako upozornil riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský, firmy zaviedli v prevádzkach najprísnejšie preventívne opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 a pravidelne testujú svojich zamestnancov. Napriek tomu sa nový koronavírus nevyhol ani im.

Vieme o tom, že na niektorých strategických miestach v krajine už zamestnanci nemajú možnosť ísť domov a nesmú opustiť karanténne pracoviská. Rovnako ako v nemocniciach sú do práce postupne povolávaní aj pozitívne testovaní pracovníci. Rozhodnutie nezaočkovať zvyšok ich zdravých kolegov, vnímame s obrovským sklamaním a doslova ako hazard s obyvateľstvom,“ zdôraznil Kvasňovský.

Na situáciu upozorňuje aj Rastislav Ňukovič, generálny riaditeľ slovenského prepravcu zemného plynu Eustream. Pre TASR zdôraznil, že energetikom nejde o žiadne privilégiá. „Nežiadame očkovanie pre nikoho z manažmentu, ani z administratívy, ale výlučne ide len o najkritickejšie pozície. Našou povinnosťou je upozorniť na to, že je to otázka spoločnej energetickej bezpečnosti. Firmy zatiaľ situáciu zvládajú, no ľudia na nepretržitých prevádzkach dnes naozaj potrebujú pomoc,“ zdôraznil Ňukovič.

Snažíme sa v tejto veci komunikovať so všetkými dotknutými inštitúciami, upozornili sme na to dávnejšie ministerstvá aj oficiálnymi listami, no zatiaľ bez výsledku,“ dodal Ňukovič.

O tom, akí sú kľúčoví ľudia na energetických dispečingoch dôležití, sa podľa energetikov Európa presvedčila len nedávno. Aj vďaka ich rýchlej a správnej reakcii, neprišlo na celom kontinente k fatálnemu blackoutu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.

Zdaňovať sa majú po novom aj elektronické cigarety či nikotínové vrecúška

Zdaňovať sa majú po novom aj elektronické cigarety či nikotínové vrecúška

DNES - 14:04Ekonomické

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky.

Jozef Ráž uviedol, ako chce zlepšiť dopravnú situáciu pri Strečne

Jozef Ráž uviedol, ako chce zlepšiť dopravnú situáciu pri Strečne

DNES - 13:58Ekonomické

Generálny riaditeľ SSC dostal úlohu, aby sa opatrenia realizovali čím skôr.

Fico: Opravu mostov chceme ponúknuť investorom cez PPP projekty

Fico: Opravu mostov chceme ponúknuť investorom cez PPP projekty

DNES - 13:55Ekonomické

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP).