• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Toto je najzdravší spôsob chôdze

  • 11:50 22.01.2021
  • Svet
Toto je najzdravší spôsob chôdze

Aj dôvod, pre ktorý kráčate, dokáže odhaliť stav vášho zdravia.

Tí, ktorí sa pri chôdzi ponáhľajú, aby sa dostali na určité miesto, sú podľa štúdie publikovanej v akademickom časopise Journal of Transport & Health zdravší.

V porovnaní s pohodovou prechádzkou je rýchla chôdza zdravšou voľbou, pretože zlepšuje funkciu mozgu, srdca a pľúc.

Predchádzajúce štúdie zistili, že rýchla chôdza pomáha spáliť viac kalórií, ale čo je dôležitejšie, zvyšuje dlhovekosť a znižuje riziko predčasného úmrtia na srdcové choroby.

Táto štúdia ukázala, že ľudia, ktorí majú tendenciu kráčať rýchlejšie, keď majú nejaký účel (napríklad cestu do práce) sa považujú za zdravších ako pomalí chodci.

Dôležitý je účel cesty

Ak je účel cesty nevyhnutný - napríklad chôdza do obchodu s potravinami alebo do práce - umožňuje to ľuďom kráčať rýchlejšie, čo vedie k lepším zdravotným výsledkom v porovnaní s bežnými prechádzkami.

Gulsah Akar, jeden z autorov štúdie, uviedol: "Zistili sme, že chôdza na úžitkové účely výrazne zlepšuje vaše zdravie a že tieto typy vychádzok sa dajú ľahšie začleniť do vašej každodennej rutiny. Takže v zásade by sme sa mali ako urbanisti aj ako ľudia snažiť čo najviac využiť túto výhodu.“

Výskumný tím zhromaždil údaje o 125 885 dospelých Američanoch, ktorí uviedli čas strávený chôdzou na rôzne účely. Analyzovalo sa viac ako 500 000 ciest a medzi dôvody patrila chôdza z domu do práce, chôdza z domu do obchodu, spoločenské a rekreačné prechádzky.

Údaje ukázali, že pešie výlety z akéhokoľvek dôvodu a v akejkoľvek dĺžke vo všeobecnosti spôsobili, že sa ľudia cítili zdravšie ako tí, ktorí jazdili alebo používali verejnú dopravu.

Ponáhľanie sa je zdravšie ako rekreačná prechádzka

Ľudia, ktorí za prácou kráčali ďalších 10 minút z domu - napríklad pešo z domu na vlakovú stanicu - mali vyššiu pravdepodobnosť, že ich zdravotné skóre bolo o 6 percent vyššie ako tých, ktorí kráčali za iným účelom.

Ľudia, ktorí chodili z domu do obchodov alebo za rekreačnými aktivitami, dosiahli lepšie skóre o 3 percentá. Ľudia navyše majú tendenciu mať dlhšie pešie výlety, ak začínajú z domu, než z iných miest.

Ľudia, ktorí dochádzali za prácou, mali v priemere vyššiu rýchlosť o 4,3 km za hodinu v porovnaní s inými pešími výletmi. Rekreačná chôdza, napríklad prechádzka po večeri, vykazovala vyššiu rýchlosť o 4,1 km za hodinu.

Akar povedal:

"Myslel som si, že rozdiely nebudú také výrazné, že chôdza je chôdza a všetky formy chôdze sú užitočné. A to je pravda, ale chôdza na niektoré účely má podstatne väčšie účinky na naše zdravie ako iné. To znamená, že ísť do telocvične alebo do rekreačného strediska nie sú jediné spôsoby cvičenia. Je to príležitosť jednoducho začleniť aktívne minúty do našich denných plánov.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, sciencedaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.