• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Prirodzený hormón ovplyvňujúci spánok, dokáže bojovať s COVID-19

  • 19:40 23.01.2021
  • Svet
Prirodzený hormón ovplyvňujúci spánok, dokáže bojovať s COVID-19

Hormón, ktorý je voľne dostupný vo forme doplnkov, môže pomôcť v boji s ochorením COVID-19.

Melatonín bol identifikovaný ako potenciálny liek na ochorenie COVID-19. Potvrdili to výsledky štúdie publikovanej v akademickom žurnále PLOS Biology.

Melatonín je prírodný hormón produkovaný v mozgu na riadenie nášho spánkového cyklu. Je však tiež voľne dostupný bez lekárskeho predpisu ako doplnok stravy podporujúci spánok.

V snahe identifikovať nízkonákladovú a efektívnu liečbu COVID-19 vedci z Lerner Research Institute označili melatonín ako sľubný liek.

Keď vedci analyzovali údaje pacientov z Clevelandskej kliniky, zistili, že u tých, ktorí užívali melatonín, bolo o 28 percent nižšie riziko pozitívnych testov na Covid-19. U afroameričanov bolo zníženie rizika až o 52 percent.

Hlavný autor štúdie Feixiong Cheng uviedol: „Je veľmi dôležité poznamenať, že tieto zistenia nenaznačujú, že by ľudia mali začať užívať melatonín bez konzultácie s lekárom. Rozsiahle pozorovacie štúdie a randomizované kontrolované štúdie sú rozhodujúce pre potvrdenie klinického prínosu melatonínu pre pacientov s COVID-19, ale sme nadšení zo spojení uvedených v tejto štúdii a možnosti ich ďalej skúmať.“

COVID-19 je systematické ochorenie ovplyvňujúce viac typov buniek, tkanív a orgánov

Metóda bola založená na identifikácii príčin a symptómov COVID-19 a iných chorôb. Napríklad si vedci všimli, že proteíny spojené so syndrómom dychovej tiesne (Respiratory Distress Syndrome - RDS ) a sepsou boli spojené s proteínmi SARS-CoV-2.

RDS je bežná porucha dýchania a sepsa je ochorenie spôsobené silnou reakciou tela na infekciu. Tieto dva stavy sú hlavnými príčinami úmrtia u pacientov s COVID-19. "To nám signalizuje, že liek, ktorý je už schválený na liečbu týchto respiračných stavov, môže byť užitočný aj pri liečbe COVID-19 pôsobením na tieto spoločné biologické ciele," dodal Cheng.

Tím zistil, že pľúcne ochorenia, ako je pľúcna fibróza a chronická obštrukčná choroba pľúc, neurologické problémy, ako je porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) a depresia, a autoimunitné poruchy, ako je zápalové ochorenie čriev, všetky preukázali súvislosť s génmi/bielkovinami SARS-CoV-2.

To viedlo tím k vyčleneniu 34 existujúcich liekov ako kandidátov na liečbu COVID-19 a melatonín bol z nich najúspešnejší. Cheng vysvetlil:

„Posledné štúdie naznačujú, že COVID-19 je systematické ochorenie ovplyvňujúce viac typov buniek, tkanív a orgánov, takže znalosť komplexných vzájomných hier medzi vírusom a inými chorobami je kľúčom k pochopeniu komplikácií spojených s COVID-19 a k identifikácii liekov.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, journals.plos.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.