• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Šírenie koronavírusu: Rozprávanie je rovnako rizikové ako kašeľ

  • 20:42 20.01.2021
  • Anglicko
Šírenie koronavírusu: Rozprávanie je rovnako rizikové ako kašeľ

Drobné aerosóly s vírusom, ktoré sa uvoľnia pri hovorení, pretrvávajú vo vzduchu dlhšie ako väčšie kvapôčky z kašľa.

V prípade šírenia nového koronavírusu môže byť aj rozhovor rovnako nebezpečný ako kašeľ. Potvrdil to nedávny výskum publikovaný v akademickom žurnále Proceedings of the Royal Society A.

Covid-19 sa šíri prostredníctvom kvapôčok obsahujúcich vírusy, ktoré sú vylučované, keď infikovaná osoba dýcha, hovorí alebo kašle. Podľa odborníkov je to dôvod, prečo sa koronavírus šíri ľahšie v interiéroch.

Zatiaľ čo veľké kvapôčky padajú na zem na krátke vzdialenosti, malé kvapôčky, známe ako aerosóly, môžu prenášať vírus na vzdialenosti väčšie ako dva metre a vo vzduchu môžu pretrvávať.

Teraz odborníci vyvinuli modely na preskúmanie rizika, ktoré predstavujú veľké kvapôčky a aerosóly. Ich výsledky naznačujú, že trvá len pár sekúnd, kým vylúčené častice prejdú na vzdialenosť viac ako dva metre.

Dôležité sú rúška a vetranie

„Potrebujete masky, musíte sa dištancovať a potrebujete dobré vetranie, aby sa tieto častice nehromadili vo vnútornom priestore a boli bezpečne odstránené,“ uviedol spoluautor štúdie Pedro Magalhães de Oliveira, odborník na mechaniku tekutín na University of Cambridge.

V štúdii vedci uviedli, ako zostavili modely, ktoré zohľadňujú veľkosť kvapôčok s vírusom pri hovorení a kašľaní, ako aj faktory vrátane zloženia kvapiek a čas potrebný na to, aby sa usadili.

Tím dospel k záveru, že nie je bezpečné stáť bez rúška na dva metre od infikovanej osoby, ktorá hovorí alebo kašle, pričom obe situácie predstavovali riziko infekcie.

Tím dodáva, že aerosól, ktorý zanechala infikovaná osoba hodinu po tom, čo rozprávala po dobu 30 sekúnd, obsahuje oveľa viac vírusu ako po jednom kašli. V malých priestoroch a bez ventilácie by to mohlo stačiť na vyvolanie infekcie.

Častice z rozprávania pretrvávajú vo vzduchu dlhšie

„Hovorenie je veľmi dôležitý problém, ktorý je potrebné vziať do úvahy, pretože produkuje oveľa jemnejšie častice (ako kašeľ),“ uviedol de Oliveira. Tieto častice alebo aerosól môže podľa neho pretrvávať viac ako hodinu v množstve, ktoré je dostatočné na vyvolanie choroby.

To, či ľudia dostanú Covid, však podľa neho závisí od toho, koľko aerosólu vdýchnu. To ovplyvňujú viaceré faktory vrátane toho, či majú rúška, či sú v interiéri, aká je úroveň vetrania a vzdialenosť medzi ľuďmi.

Tím použil svoju prácu na vývoji online kalkulačky s názvom Airborne.cam, ktorá používateľom umožňuje preskúmať ich riziko infikovania v interiéri iba pomocou vzduchových častíc.

Podľa tohto nástroja vedie jedna hodina v obchode s rozlohou 250 m2 (s maximálnou kapacitou 50 osôb a ventiláciou na rovnakej úrovni ako kancelárie) k tomu, že u jedinca je odhadovaná pravdepodobnosť infekcie koronavírusom približne 8%, ak sa v obchode nachádza 5 infikovaných osôb a žiadna nemá rúško.

Ak sa zlepší ventilácia tak, že sa vzduch obnovuje päťkrát za hodinu, nie trikrát, je možné toto riziko znížiť na menej ako 2%. Podobný pokles je možné dosiahnuť, ak majú všetci nasadené trojvrstvové rúška.

Zatiaľ čo riziká infekcie sú iba teoretickými odhadmi a nie sú špecifické pre nové mutácie koronavírusu, tím uviedol, že tento nástroj môže pomôcť preskúmať spôsoby, ako zostať v bezpečí v rôznych scenároch.

Zdroj: Info.sk, TM, royalsocietypublishing.org, airborne.cam/
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.