• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Rusi stíhajú policajta, ktorý poskytol údaje o Navaľného travičoch

  • 14:31 19.01.2021
  • Moskva
Rusi stíhajú policajta, ktorý poskytol údaje o Navaľného travičoch

Vyšetrovacie orgány v Rusku začali trestné stíhanie proti policajtovi obvinenému z úniku údajov, ktoré mohli pomôcť pri identifikácii údajných páchateľov pokusu o otravu kremeľského kritika Alexeja Navaľného, informoval v utorok ruský ekonomický denník RBK s odvolaním sa na vlastné zdroje.

V prípade, že sa na súde preukáže vina za zneužitie právomocí, danému policajtovi hrozí trest odňatia slobody až na desať rokov, informovala v utorok agentúra Reuters.

Podozrivého muža zadržali v decembri, momentálne je v domácom väzení, uviedol pre RBK súd v meste Samara ležiacom na juhozápade Ruska.

Úrady vinia tohto policajta, že tretej strane poskytol dôverné informácie pochádzajúce z databázy s údajmi o cestovaní ľudí po celej krajine, píše denník RBK s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu.

Investigatívni novinári zistili, že podľa databázy letov lietali členovia tejto skupiny agentov Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) do desiatok ruských miest, kam cestoval aj Navaľnyj.

Podľa RBK sa predpokladá, že uniknuté informácie sa týkajú letov uskutočnených agentmi tajnej služby FSB, ktorí sú špecialistami na chemické zbrane a ich použitie. V prípade týchto agentov panuje podozrenie, že Navaľného sledovali niekoľko rokov.

Závery vyšetrovania v tejto kauze v polovici decembra zverejnili investigatívny web Bellingcat a ruský webový portál The Insider v spolupráci s nemeckým spravodajským časopisom Der Spiegel a televíziou CNN.

Navaľnyj potom 21. decembra zverejnil záznam telefonického rozhovoru s mužom, ktorého predstavil ako Konstantina Kudriavceva, člena skupiny FSB figurujúceho v dokumentoch investigatívnych médií. Navaľnyj hovoril s Kudriavcevom pod falošným menom. Kudriavcev mu pritom povedal niektoré podrobnosti o otrave - napríklad to, že otravnú látku naniesli na Navaľného spodnú bielizeň.

Vyšetrovatelia nehľadajú alebo neväznia tých, čo Navaľného otrávili, ale tých, ktorí o nich zverejnili informácie,“ napísal na Twitteri Navaľného spojenec Georgij Alburov.

Navaľnyj sa 17. januára sa vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa po otrave liečil. Na letisku ho zamestnanci Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) a to v súvislosti so žiadosťou, aby mu bol podmienečný súd v prípade Yves Rocher zmenený na nepodmienečný trest väzenia, lebo sa nedostavoval na termíny stretnutí s probačným úradníkom.

Navaľného právnici však uviedli, že ich mandant sa až do 15. januára podroboval ambulantnej liečbe, takže sa nemohol dostaviť na registráciu k úradníkovi FSIN.

V utorok súd v meste Chimki rozhodol, že Navaľnyj bude vzatý do väzby na 30 dní. Pojednávanie v kauze Yves Rocher bolo vytýčené na 2. februára. Ak súd vyhovie žiadosti FSIN, Navaľnyj pôjde na dva a pol roka do väzenia, uviedol pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy jeho právnik Vadim Kobzev.

Navaľného štáby po celom Rusku zvolali na sobotu akcie na podporu väzneného politika.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

DNES - 22:12Zahraničné

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy.

Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v USA

Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v USA

DNES - 22:12Zahraničné

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C' Čche prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať.

Španielsky premiér zvažuje rezignáciu v reakcii na vyšetrovanie svojej manželky

Španielsky premiér zvažuje rezignáciu v reakcii na vyšetrovanie svojej manželky

DNES - 22:09Zahraničné

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu

DNES - 22:09Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu poďakoval svojmu americkému kolegovi Joeovi Bidenovi za podpis zákona, ktorý zahŕňa dôležitú pomoc pre Kyjev v hodnote 61 miliárd dolárov.

Dlho nezvestný obraz Gustava Klimta vydržali za 30 miliónov eur

Dlho nezvestný obraz Gustava Klimta vydržali za 30 miliónov eur

DNES - 22:07Zahraničné

Za 30 miliónov eur vydržali v stredu vo Viedni portrét mladej ženy od Gustava Klimta s názvom Portrét slečny Lieserovej.