• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

SOPK je proti celoplošnému testovaniu, považuje ho za nekompetentné rozhodnutie

  • 18:29 18.01.2021
  • Bratislava
SOPK je proti celoplošnému testovaniu, považuje ho za nekompetentné rozhodnutie

Podpredseda SOPK Vladimír Slezák priblížil, že v súčasnej situácii je viac potrebné rešpektovať rady odborníkov a minimalizovať riziko nákazy.

Aktuálne plánované celoplošné testovanie považujeme za nekompetentné rozhodnutie, ktoré neprinesie žiaden relevantný pozitívny efekt. Uviedol to pre TASR Vladimír Slezák, podpredseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) v súvislosti s nadchádzajúcim skríningom na COVID-19.

V súčasnej situácii je to podľa neho mrhanie materiálnymi a ľudskými zdrojmi, vystavovanie ľudí zbytočne zvýšenému riziku nákazy z dôvodu zhromažďovania sa pri odberných miestach. „Čísla získané takýmto testovaním nám neposkytujú žiadne relevantné údaje, ktoré by sa dali využiť napríklad v zdravotníctve v boji proti nákaze,“ podčiarkol.

Pri testovaní podľa neho treba jednoznačne rešpektovať rady odborníkov a využívať doteraz získané empirické poznatky, tak aby sa minimalizovalo riziko nákazy a zároveň v čo najvyššej miere podporoval chod ekonomiky štátu.

Upozornil, že rozhodne treba čo najskôr vrátiť do škôl žiakov a študentov, ktorí sú najmenej ohrozenou skupinou, čo sa týka zdravotných problémov, ale najviac ohrozenou skupinou, čo sa týka kvality ich vzdelania a budúceho odborného uplatnenia. Takto nakoncipované testovanie národa je podľa podpredsedu SOPK predovšetkým o vzťahu medzi štátom a občanom, nie medzi zamestnancom a zamestnávateľom. „Považujem preto za neprípustné, aby ten, kto si 'vydupal' celoplošné testovanie, presúval zodpovednosť za jeho realizáciu (organizáciu, financovanie, zabezpečenie ľudských a materiálnych zdrojov) na zamestnávateľov,“ zdôraznil.

Celoplošné testovanie/skríning, volajme to, ako chceme, stále je to celoplošné testovanie, tak ako ho 17. januára 2021 oznámila vláda SR, je nariadenie, ktorým zaväzuje svojich občanov zadovážiť si negatívny test, ktorý ich okrem iného bude oprávňovať cestovať do práce a vstupovať na pracovisko. Z tohto pohľadu je to zásah štátu do pracovnoprávneho vzťahu medzi zamestnávateľom a zamestnancom a je otázne, či je plne v súlade so zákonom,“ dodal Slezák.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

DNES - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

DNES - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

DNES - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

DNES - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.