• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Šéf WHO kritizuje nespravodlivé prerozdelenie vakcín a uprednostňovanie mladých

  • 15:58 18.01.2021
  • Ženeva
Šéf WHO kritizuje nespravodlivé prerozdelenie vakcín a uprednostňovanie mladých

Jedna z nízkopríjmových krajín podľa Tedrosa dostala len 25 dávok vakcíny, zatiaľ čo do takmer 50 bohatých štátov distribuovali viac ako 39 miliónov dávok.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok vyhlásil, že nie je správne, ak prednosť v očkovaní proti novému koronavírusu dostanú mladí, zdraví dospelí ľudia žijúci v bohatých krajinách pred staršími osobami v chudobnejších štátoch. Tedros kritizoval i nespravodlivé prerozdeľovanie vakcíny, informovali svetové agentúry.

Šéf WHO v pondelok zo Ženevy odštartoval každoročné virtuálne zasadnutie výkonnej rady WHO so slovami, že jedna nemenovaná chudobná krajina dostala len 25 dávok vakcíny, zatiaľ čo do takmer 50 bohatých štátov distribuovali viac ako 39 miliónov dávok.

Len 25 dávok dostala jedna z nízkopríjmových krajín - nie 25 miliónov, nie 25.000, len 25,“ citovala Tedrosa, ktorý pochádza z Etiópie, agentúra AP. Svetu hrozí podľa jeho slov „katastrofálne morálne zlyhanie“, čo sa týka prerozdelenia vakcín. „Za toto zlyhanie sa bude platiť ľudskými životmi a živobytím v najchudobnejších krajinách sveta,“ varoval.

Vakcíny by mali byť distribuované spravodlivo, uviedol. Mnohé krajiny totiž podľa neho napriek prísľubom o rovnocennom prístupe k očkovacím látkam uprednostňovali vlastné bilaterálne zmluvy s výrobcami, tlačili na zvýšenie cien, aby mohli vakcíny zakúpiť medzi prvými. Vlani bolo uzavretých 44 takýchto zmlúv a tento rok už najmenej 12, priblížil šéf WHO.

Tento prístup podľa neho škodí iniciatíve COVAX, ktorá sa zasadzuje práve za spravodlivé poskytovanie vakcín jednotlivým krajinám. „Takéto konanie nakoniec pandémiu len predĺži,“ varoval a odsúdil nacionalizmus pri získavaní vakcín.

Tedros kritizoval i výrobcov vakcín, ktorí sa usilujú povolenia od regulačných úradov získať v bohatých krajinách namiesto toho, aby svoje údaje poskytli WHO a žiadali globálne schválenie vakcíny.

Zasadnutie výkonnej rady WHO, ktoré potrvá do budúceho utorka, je podľa pozorovateľov jedným z najdôležitejších za posledných 70 rokov a mohlo by formovať úlohu tejto organizácie v otázkach globálneho zdravia ešte aj dlho po skončení pandémie, komentuje agentúra Reuters.

Témami sú okrem iného reformy WHO, ako aj jej financovanie, ktoré sa ukázalo ako nedostatočné po tom, čo administratíva dosluhujúceho prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa vlani oznámila, že z tejto organizácie vystupuje.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

DNES - 7:37Zahraničné

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump.

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

DNES - 6:32Zahraničné

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

DNES - 6:27Zahraničné

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie za zásluhy francúzskemu hercovi Alainovi Delonovi.

Izrael podnikol útok na Irán

Izrael podnikol útok na Irán

DNES - 6:02Zahraničné

Izrael v noci zaútočil na Irán.

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

VČERA - 21:33Zahraničné

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.