• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Infarkt sa dá predpovedať aj niekoľko rokov vopred. Riziko odhalí röntgenové vyšetrenie

  • 19:39 17.01.2021
  • JOONDALUP
Infarkt sa dá predpovedať aj niekoľko rokov vopred. Riziko odhalí röntgenové vyšetrenie

Infarkt sa môže javiť ako náhla a nepredvídateľná udalosť, no základné príčiny je možné pozorovať veľmi dlho pred prvým srdcovým zlyhaním.

Lekári teraz zistili, že existuje spôsob, ako predpovedať infarkt roky vopred, pomocou jednoduchého röntgenového vyšetrenia.

Vedci z Edith Cowan University v Austrálii tvrdia, že ľudia s vysokou hladinou vápnika v aorte - hlavnej tepne prenášajúcej krv zo srdca do tela - majú až štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť, že utrpia infarkt.

Nové zistenia ponúkajú nádej na presnejší skríning kardiovaskulárnych chorôb, ktoré sú najčastejšou príčinou úmrtia na svete. Hlavný autor štúdie Josh Lewis vo vyhlásení uviedol:

„Srdcové choroby sú často tichým zabijakom, pretože mnoho ľudí nevie, že sú ohrození, alebo že majú včasné varovné príznaky, ako je napríklad kalcifikácia brušnej alebo koronárnej tepny. Brušná aorta je jedným z prvých miest, kde môže dôjsť k hromadeniu vápnika v tepnách - dokonca aj pred srdcom. Ak to zachytíme včas, môžeme zasiahnuť a zaviesť zmeny v životnom štýle a liečbu, aby sme zabránili ďalšiemu zhoršovaniu stavu.“

Skenovanie tvorby vápnika

Neinvazívne zobrazovacie nástroje, ako sú CT (počítačová tomografia), môžu vytvárať podrobné prierezové obrazy orgánov a tkanív vrátane aorty. Aorta môže stuhnúť, keď sa v jej stenách zhromažďuje vápnik, čo vedie k zástave srdca. Vedci tento stav nazývajú kalcifikácia brušnej aorty (KBA) a môže tiež spôsobiť mozgové príhody.

Analýza údajov z 52 štúdií z celého sveta ukazuje, že KBA dvoj až štvornásobne zvyšuje riziko srdcových príhod. Štúdia tiež zistila, že čím je ukladanie vápnika rozsiahlejšie, tým väčšie je nebezpečenstvo. Toto riziko platí najmä pre ľudí trpiacich chronickým ochorením obličiek.

Medzi faktory, ktoré prispievajú ku kalcifikácii tepien, patrí nezdravá strava, sedavý životný štýl, fajčenie a genetika. Profesor Lewis dúfa, že nové zistenia budú viesť k tomu, že viac ľudí pochopí svoje vlastné riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody:

„Kalcifikácia brušnej aorty sa často zachytí náhodne pri mnohých rutinných testoch, ako sú napríklad vyšetrenia chrbtice prístrojmi na meranie na hustoty kostí alebo röntgenové vyšetrenia, a teraz máme oveľa lepšiu predstavu o prognóze týchto ľudí, keď je viditeľná. To môže znamenať včasné varovanie lekárov, že musia vyšetriť a vyhodnotiť riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody u pacienta. Nakoniec, ak dokážeme tento stav identifikovať skôr, ľudia môžu urobiť zmeny v životnom štýle a zahájiť preventívnu liečbu skôr, čo by v budúcnosti mohlo potenciálne zachrániť mnoho životov.“

Sľubný začiatok predpovedania infarktu

Štúdia publikovaná v časopise Journal of the American Heart Association nadväzuje na nedávny výskum KBA, ktorý využíval denzitometriu a umelú inteligenciu. Amanda Buttery z National Heart Foundation of Australia dodala:

„Vedci zistili, že dôkazy o kalcifikácii brušnej aorty u pacientov bez známeho kardiovaskulárneho ochorenia môžu naznačovať, že je potrebné komplexnejšie posúdenie kardiovaskulárneho rizika, vrátane testov krvného tlaku a cholesterolu alebo kontroly stavu srdca. Zistenia sú sľubné a Heart Foundation by rada videla ďalší výskum v tejto oblasti."

Zdroj: Info.sk, TM, ahajournals.org, ecu.edu.au
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.