• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

3 najlepšie vitamíny na ochranu zdravia pľúc

  • 20:12 17.01.2021
  • Bratislava
3 najlepšie vitamíny na ochranu zdravia pľúc

Posilnite imunitu pľúc pomocou vhodne zvolených vitamínov. Tie môžete získať buď zo stravy alebo z vitamínových doplnkov.

Zdravie pľúc je najviac skúšané počas chrípkovej sezóny. Náchylnejšie na ochorenia sú často pľúca fajčiarov alebo chronicky chorých ľudí, ale nielen tieto skupiny by mali dbať na účinnú prevenciu.

Jedným z najspoľahlivejších nástrojov boja proti ochoreniam sú vitamíny. Priemerný človek ich získava dostatok zo stravy, prípadne pomôžu aj multivitamíny. Podľa pozorovacej štúdie, ktorej výsledok bol zverejnený na stránkach BMJ Nutrition Prevention & Health, dokážu vitamíny aj chrániť pred prechladnutím a ochoreniami dýchacích ciest.

Vedci počas ôsmich rokov hodnotili jedálničky vyše 6000 dospelých Britov. Ťažkosti s respiračnými ochoreniami, ako je prechladnutie, astma a chronické obštrukčné ochorenie pľúc, udávali najmenej ľudia, v strave ktorých sa nachádzali najvyššie dávky vitamínov A, E a D. Vitamíny A a E pritom prijímali zo stravy aj formou doplnkov, a vitamín D len formou doplnkov.

Cieľom štúdie nebolo dokázať, že tieto vitamíny dokážu chrániť pred vznikom respiračných ochorení, čo však v minulosti naznačili iné výskumy.

Kde ich nájsť

Vitamíny sú pre človeka najúčinnejšie vtedy, keď ich prijíma prostredníctvom stravy.

Okrem ochrany pred ochoreniami pľúc vitamín A zohráva dôležitú úlohu aj pri starostlivosti o zrak, reprodukčné zdravie a bunkovú komunikáciu. Je nevyhnutný pre správne fungovanie srdca, pľúc, obličiek a ďalších orgánov.

Vitamín A možno nájsť vo väčšine živočíšnych produktov, vrátane mliečnych výrobkov, rýb a mäsa (najmä pečene). Nachádza sa aj v listovej zelenine, pomarančoch, žltých a oranžových druhoch zeleniny, paradajkových výrobkoch, ovocí a niektorých rastlinných olejoch. Z rastlinnej produkcie ho najviac obsahuje mrkva, brokolica, kantalup a maslová tekvica.

Vitamín E je účinný bojovník proti voľným radikálom. V organizme tiež zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Možno ho nájsť v rastlinných olejoch, mandliach, arašidoch, tekvici, špenáte, červenej paprike, špargli, mangu či avokáde.

Slnečný vitamín D je známy vďaka tomu, že pomáha regulovať množstvo vápnika a fosfátu v tele, čím sa stará o zdravie kostí, zubov a svalov.

Vitamín D sa v tele tvorí prirodzene pri pobyte na slnku. V malých množstvách ho možno nájsť aj v jedlách, ako sú losos, sardinky, sleď a makrely, v červenom mäse, pečeni, vaječných žĺtkoch a niektorých nátierkach a cereáliách. V zimných mesiacoch sa oplatí investovať do vitamínových doplnkov s obsahom vitamínu D.

Zdroj: Info.sk, DP, harvard.edu, nih.gov, nhs.uk, bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.