• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

2 šálky tohto čaju denne vám pomôžu spaľovať tuky počas spánku

  • 6:44 13.01.2021
  • Tsukuba
2 šálky tohto čaju denne vám pomôžu spaľovať tuky počas spánku

Pitie tohto čaju pomáha spaľovať tuky počas noci.

Chcete schudnúť, ale nemáte čas cvičiť? Nová štúdia publikovaná v akademickom žurnále Nutrients zistila, že šálka čaju vám pomôže spaľovať tuk počas spánku. Vedci z univerzity v Tsukube v Japonsku tvrdia, že pitie čaju oolong zvyšuje odbúravanie tukov a podporuje spaľovanie, aj keď človek odpočíva.

Profesor Kumpei Tokuyama zistil, že pitie dvoch šálok čaju oolong každý deň významne stimuluje proces spaľovania tukov v tele. Ako uviedol vo vyhlásení:

„Rovnako ako všetky čaje, aj oolong obsahuje kofeín, ktorý ovplyvňuje energetický metabolizmus zvyšovaním našej srdcovej frekvencie. Štúdie však naznačujú, že konzumácia čaju môže tiež zvýšiť odbúravanie tukov bez ohľadu na účinky kofeínu. Chceli sme preto preskúmať účinky konzumácie oolongu oproti samotnému kofeínu na energiu a metabolizmus tukov u skupiny zdravých dobrovoľníkov.“

Čím je oolong výnimočný?

Aj keď všetky druhy čaju pochádzajú z tej istej rastliny - čajovníka čínskeho - ich stupeň oxidácie určuje, ktorý typ končí vo vašej šálke. Tento chemický proces mení farbu čajových lístkov zo zelenej na čiernu.

Napríklad zelený čaj nepodlieha oxidácii a má jemnú chuť. Čierny čaj na druhej strane pochádza z čajových lístkov, ktoré prechádzajú úplnou oxidáciou. Oolong spadá niekde uprostred. Jeho listy sú čiastočne oxidované a vedci tvrdia, že čaj vykazuje vlastnosti zeleného aj čierneho čaju.

Odborníci na zdravie považujú čaj za mimoriadne zdravý, najmä zelený čaj. Autori štúdií však tvrdia, že oolong doteraz skúmalo len málo štúdií.

Spaľovanie tukov bez straty spánku

Štúdia testovala skupinu zdravých dobrovoľníkov, ktorí dva týždne popíjali buď čaj oolong, čistý kofeín alebo placebo. Výsledky ukazujú, že účastníci, ktorí pili oolong alebo kofeín zvýšili odbúravanie tukov o 20 percent v porovnaní s kontrolnou skupinou. Vedci poznamenávajú, že účinky čaju oolong pretrvávajú aj potom, čo účastník ide spať.

Prekvapivo, ani čaj, ani kofeín nespôsobujú zvýšenie energetického výdaja. Autori štúdie tvrdia, že to ukazuje, že skupina si počas dvoch týždňov vyvinula toleranciu voči kofeínu prítomnému v oboch nápojoch.

Pretože kofeín zvyčajne ovplyvňuje spánok a strata spánku môže mať vplyv na váš metabolizmus, štúdia počas experimentu skúmala aj kvalitu spánku každého človeka. Napriek zlej povesti kofeínu, že nedovolí ľuďom spať, vedci nespozorovali žiadny rozdiel v spánkových režimoch testovanej skupiny alebo skupiny s placebom. Preto sa tím domnieva, že vypitie šálky oolongu nebude mať za následok prebdenú noc a môže vám pomôcť spáliť prebytočné kilogramy. Tokuyama dodal:

„Stimulačné účinky čaju oolong na odbúravanie tukov počas spánku môžu mať skutočný klinický význam pre kontrolu telesnej hmotnosti. Musíme však zistiť, či sa účinky, ktoré sme pozorovali v dvojtýždňovej štúdii, premietli do skutočného úbytku telesného tuku počas dlhšieho obdobia. Okrem toho chceme vyskúšať čaj oolong bez kofeínu, aby sme lepšie odlíšili účinky kofeínu od ostatných zložiek čaju, čo nám pomôže pochopiť, ako presne oolong pomáha pri odbúravaní tukov.”

Zdroj: Info.sk, TM, mdpi.com, tsukuba.ac.jp
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.