• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Rastliny v kúpeľni: Top 10 druhov, ktoré milujú vlhké prostredie

  • 20:05 16.01.2021
  • Bratislava
Rastliny v kúpeľni: Top 10 druhov, ktoré milujú vlhké prostredie

Nie všetky izbové rastliny sú stvorené pre teplo a vlhko, aké sa drží v kúpeľni. Vybrali sme pre vás ideálne druhy, ktoré sa hodia aj do tejto časti domu.

Kúpeľňa slúži vo väčšine domácností na relax vo vani či v sprche. Mnohí z nás by si ju preto radi skrášlili upokojujúcou zeleňou vo forme rastlín, no často narážame na ťažkosti pri výbere druhov, ktoré by zniesli náročné podmienky v tejto miestnosti.

Za predpokladu, že máte v kúpeľni dostatok denného svetla, sa výberu rastlín nemusíte až tak báť. Na trhu možno nájsť dostatok takých, ktorým vlhko a teplo len prospeje. Vyskúšať môžete napríklad niektoré z tohto výberu:

1. Svokrin jazyk

Foto: Pixabay.com

Svokrinmu jazyku sa najlepšie darí vo vlhkom prostredí, takže ak sa často dlho kúpete, so zálievkou si nemusíte robiť veľké starosti.

Výhoda svokrinho jazyka spočíva aj v jeho schopnosti filtrovať toxické látky zo vzduchu, takže pomáha odstraňovať pachy chemikálií alebo iných nepríjemných látok.

Rastlina sa hodí najmä do menej priestranných kúpeľní, pretože nezaberá veľa miesta – jej listy nerastú do strán, ale do výšky.

Ak si zadovážite svokrin jazyk, nezabudnite občas utrieť prach z listov, aby naďalej vstrebávali svetlo a vlhkosť.

2. Vzdušné rastliny (tillandsie)

Ľahko sa o ne stará a sú prospešné pre zdravie. Vzdušným rastlinám, ktorých je niekoľko druhov, prospievajú vlhké podmienky, takže kúpeľňa je pre ne ako stvorená. Keďže vstrebávajú živiny zo vzduchu, svetla a z vody prostredníctvom listov, o pôdu sa vôbec netreba starať.

Tento typ rastlín môžete umiestniť aj do vertikálnej záhrady, ktorú si vytvoríte aj sami – napríklad z nevyužitého rámika.

3. Bostonská papraď (nefrolepka vznešená)

Hodí sa najmä do širších kúpeľní, pretože jej široké a rozvetvené listy spoľahlivo zaplnia prázdny roh či poličku. Ak sa vám doteraz v pestovaní papradí nedarilo, vyskúšajte pre ne práve tieto priestory, kde sa im pravidelne dostane množstvo vlhka a tepla.

Ak na poličke nemáte dostatok miesta, môžete papraď zasadiť aj do visiaceho kvetináča. Môžete ju umiestniť aj v blízkosti sprchy alebo vane, aby na ňu prenikli kvapôčky vody.

4. Brečtan

Brečtan miluje vlhkosť a neustále prečisťuje vzduch v miestnosti. Keďže rýchlo rastie, zasaďte k nemu oporu a oprite ju o stenu. Ak sa vám takáto možnosť nepáči, nechajte ho voľne visieť z kvetináča.

5. Zelenec chocholnatý

Foto: Pexels.com

Ak si ho vypestujete až do dospelosti, zelenec začne vypúšťať mladé výhonky, pomocou ktorých ho môžete rozmnožiť. Vašej kúpeľni tak dodá potrebnú zeleň, a nemusíte sa báť ani starostlivosti, ktorá je len minimálna.

6. Kalatea

Pestrofarebné lístie kalatei je skvelý módny doplnok do každej kúpeľne. Len dajte pozor, aby ste ju nevystavili priamemu slnku – majú totiž radšej polotieň.

Ak si kupujete mladú rastlinku, môžete ju uložiť aj na poličku. Po krátkom čase ale vyrastie, a je možné, že jej budete musieť nájsť nové priestrannejšie umiestnenie.

Pri kalateách treba dať pozor na výber kvetináča. Ideálny je pórovitý materiál, ako terakota, s dierkami na spodku.

7. Potosovec zlatý

Obľúbená izbová rastlina sa bude skvele vynímať aj v kúpeľni. Keďže ide o popínavý druh, opäť ho môžete zužitkovať na vyplnenie vertikálneho priestoru. Dobre sa mu darí s oporou, ale nevadí mu ani voľné visenie z kvetináča.

Potosovec absorbuje množstvo vody zo vzduchu, ale občas treba skontrolovať aj pôdu. Ak sa vám javí na dotyk suchá, určite ho polejte.

8. Lopatkovec

Žiarivozelené listy a biele kvety lopatkovca dodajú kúpeľni lesk a čistotu. Rastlina obľubuje vlhké tienisté prostredie. Ak začne vädnúť, pravdepodobne tým signalizuje potrebu presadenia do väčšieho kvetináča.

9. Filodendron previsnutý

Filodendrony sú extrémne nenáročné, vďaka čomu si ich obľúbia aj pestovatelia-nováčikovia. Ide o popínavú rastlinu s rýchlym rastom, ktorá vie rásť popri stene alebo len tak prevísať z kvetináča.

Filodendronu dodáte hustotu pravidelným zastrihávaním koncov stoniek.

10. Aloe vera

Foto: Pexels.com

Ak umiestnite aloe vera do kúpeľne, o zálievku sa takmer vôbec nemusíte starať. Keďže je to sukulent, aj bez vlhkého prostredia si vyžaduje len minimum vody.

Keďže ide o liečivý druh aloí, dužina z listov sa dá použiť na liečbu popálenín a vonkajších poranení.

Aloa začne po čase klíčiť výhonky, pomocou ktorých si môžete vypestovať novú rastlinu.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

DNES - 12:12Zaujímavosti

Mikro-podvádzanie sa u každého páru prejavuje odlišne. Niektorí partneri ho dokonca tolerujú, iní ho neznesú.

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

DNES - 7:22Zaujímavosti

Každý let lietadlom zanecháva nezmazateľné stopy na tele. Tie dlhšie sú však po všetkých stránkach o čosi náročnejšie. Ako si poradiť s následkami?

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.