• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 8.3.2021Meniny má Alan(a)
Bratislava

Karfiolová ryža: Zdravšia, rýchlejšia a lacnejšia alternatíva, ktorú viac nevymeníte

  • 9:27 17.01.2021
  • Bratislava
Karfiolová ryža: Zdravšia, rýchlejšia a lacnejšia alternatíva, ktorú viac nevymeníte

Jednoducho sa pripravuje, je zdravá, dokonale zasýti, obsahuje menej kalórií a je aj lacnejšia. Existuje vôbec dôvod, prečo ste ešte nevyskúšali karfiolovú ryžu?

Karfiol je skutočne univerzálna zelenina. Okrem polievky a vyprážania sa skvele hodí aj do šalátov, fašírok či placiek. Je však jeden spôsob spracovania karfiolu, o ktorom ste zrejme ešte nepočuli – karfiolová ryža.

Na rozdiel od klasickej ryže v karfiole nenájdete škrob, takže žalúdok tak nezaťaží. Poslúži aj tým, ktorí bežne nejedia veľa zeleniny.

  • Pôvod

O karfiolovej ryži, respektíve karfiolovom kuskuse, sa prvýkrát začalo hovoriť v roku 1998, keď s receptom na jej prípravu vyrukoval kalifornský šéfkuchár Ben Ford.

Ryža si získala popularitu až okolo roku 2012, a odvtedy rastie povedomie o nej.

Návod na prípravu

Existujú dva spôsoby, ako si pripraviť karfiolovú ryžu. Karfiol môžete nastrúhať na strúhadle so stredne veľkými dierkami, ktoré sa používajú na strúhanie syra. Druhou možnosťou je nasekať karfiol pomocou sekáčika na zeleninu. V obidvoch prípadoch by výsledné karfiolové kúsky nemali byť väčšie ako zrniečka ryže.

Keď už máte ryžu nasekanú, uložte ju do väčšej papierovej alebo čistej látkovej utierky a stlačte tak, aby z nej vyšla nadbytočná voda. Ak tento krok vynecháte, ryža po uvarení nadobudne mäkkú vodnatú konzistenciu.

Keď už máte ryžu pripravenú, opražte ju na lyžici oleja. Po opražení ryžu chvíľu povarte na miernom ohni pod pokrievkou, aby jej unikajúca para dodala jemnejšiu textúru.

Ryžu varte celkovo asi 5-8 minút za občasného miešania. Nakoniec ju ochuťte soľou, korením, sójovou omáčkou, karí alebo inými koreninami podľa chuti.

  • Ako dlho vydrží?

V prípade, že karfiol len nastrúhate a uložíte do chladničky, po čase z neho začne unikať silný sírový zápach. Surovú ryžu preto radšej hneď spracujte a spotrebujte alebo uložte do mrazničky.

Ak ryžu pred odložením uvaríte, v chladničke v uzavretej nádobe vám vydrží dlhšie – asi 4 dni.

Ak chcete ryžu mraziť, najprv nakrájajte karfiol a odstráňte z neho vodu, ako sme uviedli vyššie. Takto ho môžete odložiť do mrazničky a skladovať asi mesiac. Potom ryžu stačí už len opiecť.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, minimalistbaker.com, Video: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Helena Vondráčková sa nechala zaočkovať proti ochoreniu COVID-19

Helena Vondráčková sa nechala zaočkovať proti ochoreniu COVID-19

DNES - 12:33Zaujímavosti

Helena Vondráčková sa nechala zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Prvú dávku jej lekári aplikovali v uplynulých dňoch. Česká spevácka legenda sa cíti po očkovaní dobre.

Video: Mama vymyslela samočistiacu kocku do toalety. Stačia vám 3 suroviny

Video: Mama vymyslela samočistiacu kocku do toalety. Stačia vám 3 suroviny

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Žena sa podelila o recept na šumivú kocku do záchoda, ktorá rozvonia celú kúpeľňu.

Video: Takto pomocou minerálky a vysávača vyčistíte čalúnený nábytok

Video: Takto pomocou minerálky a vysávača vyčistíte čalúnený nábytok

VČERA - 20:37Zaujímavosti

Mama vyčistila stoličku pomocou bežných surovín.

Perfektný koláč z troch surovín: Hlavnou hviezdou je nátierka

Perfektný koláč z troch surovín: Hlavnou hviezdou je nátierka

VČERA - 9:26Zaujímavosti

Upečte si jednoduchý koláč, z ktorého sa každému zbiehajú sliny.