• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
13°Bratislava

Karfiolová ryža: Zdravšia, rýchlejšia a lacnejšia alternatíva, ktorú viac nevymeníte

  • 9:27 17.01.2021
  • Bratislava
Karfiolová ryža: Zdravšia, rýchlejšia a lacnejšia alternatíva, ktorú viac nevymeníte

Jednoducho sa pripravuje, je zdravá, dokonale zasýti, obsahuje menej kalórií a je aj lacnejšia. Existuje vôbec dôvod, prečo ste ešte nevyskúšali karfiolovú ryžu?

Karfiol je skutočne univerzálna zelenina. Okrem polievky a vyprážania sa skvele hodí aj do šalátov, fašírok či placiek. Je však jeden spôsob spracovania karfiolu, o ktorom ste zrejme ešte nepočuli – karfiolová ryža.

Na rozdiel od klasickej ryže v karfiole nenájdete škrob, takže žalúdok tak nezaťaží. Poslúži aj tým, ktorí bežne nejedia veľa zeleniny.

  • Pôvod

O karfiolovej ryži, respektíve karfiolovom kuskuse, sa prvýkrát začalo hovoriť v roku 1998, keď s receptom na jej prípravu vyrukoval kalifornský šéfkuchár Ben Ford.

Ryža si získala popularitu až okolo roku 2012, a odvtedy rastie povedomie o nej.

Návod na prípravu

Existujú dva spôsoby, ako si pripraviť karfiolovú ryžu. Karfiol môžete nastrúhať na strúhadle so stredne veľkými dierkami, ktoré sa používajú na strúhanie syra. Druhou možnosťou je nasekať karfiol pomocou sekáčika na zeleninu. V obidvoch prípadoch by výsledné karfiolové kúsky nemali byť väčšie ako zrniečka ryže.

Keď už máte ryžu nasekanú, uložte ju do väčšej papierovej alebo čistej látkovej utierky a stlačte tak, aby z nej vyšla nadbytočná voda. Ak tento krok vynecháte, ryža po uvarení nadobudne mäkkú vodnatú konzistenciu.

Keď už máte ryžu pripravenú, opražte ju na lyžici oleja. Po opražení ryžu chvíľu povarte na miernom ohni pod pokrievkou, aby jej unikajúca para dodala jemnejšiu textúru.

Ryžu varte celkovo asi 5-8 minút za občasného miešania. Nakoniec ju ochuťte soľou, korením, sójovou omáčkou, karí alebo inými koreninami podľa chuti.

  • Ako dlho vydrží?

V prípade, že karfiol len nastrúhate a uložíte do chladničky, po čase z neho začne unikať silný sírový zápach. Surovú ryžu preto radšej hneď spracujte a spotrebujte alebo uložte do mrazničky.

Ak ryžu pred odložením uvaríte, v chladničke v uzavretej nádobe vám vydrží dlhšie – asi 4 dni.

Ak chcete ryžu mraziť, najprv nakrájajte karfiol a odstráňte z neho vodu, ako sme uviedli vyššie. Takto ho môžete odložiť do mrazničky a skladovať asi mesiac. Potom ryžu stačí už len opiecť.

Zdroj: Info.sk, DP, minimalistbaker.com, Video: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

VČERA - 7:06Zaujímavosti

Podľa uznávaného futurológa Raya Kurzweila, z ktorého predpovedí sa vyplnilo takmer 86 percent, technológia v roku 2029 dosiahne nový míľnik, ktorý ovplyvní aj ľudstvo.

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

22:09 15.04.2024Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.