• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

2 druhy potravín, ktoré najlepšie bojujú proti Parkinsonovej chorobe

  • 19:38 10.01.2021
  • Miláno
2 druhy potravín, ktoré najlepšie bojujú proti Parkinsonovej chorobe

Ak sa chcete vyhnúť neliečiteľnému neurodegeneratívnemu ochoreniu, podporte svoje zdravie čím skôr týmito dvoma druhmi potravín.

Parkinsonova choroba je progresívne ochorenie nervovej sústavy, ktoré primárne postihuje pohyb. Jej príznaky nabiehajú postupne, a ako prvé sa obvykle dostavuje mierne trasenie jednej ruky. Práve tras sa uvádza ako najčastejší príznak ochorenia, no časté je aj tuhnutie svalov a spomalená pohyblivosť.

O prevencii tohto nevyliečiteľného ochorenia sa hovorí len málokedy, čo by však mohol zmeniť výskum z prostredia Milánskej univerzity, ktorý zistil, že konzumácia potravín bohatých na vitamíny C a E dokáže znížiť riziko jeho vzniku o tretinu.

Výskum po dobu 18 rokov pozoroval 41-tisíc dospelých Švédov, pričom sa zameral na prijímanie vitamínov, BMI a úroveň ich aktivity. Na začiatku ani jeden Švéd netrpel Parkinsonovou chorobou. Po uplynutí pozorovania ju diagnostikovali 465 z nich.

Pri Parkinsonovej chorobe mozog pacienta neprodukuje dostatok dopamínu, čo vedie k problémom s rečou, chôdzou a rovnováhou. Podľa mnohých odborných názorov antioxidanty v podobe vitamínov C a E dokážu zastaviť nestabilné molekuly, ktoré vyvolávajú oxidačný stres, ktorý vedie k nedostatku dopamínu. To sa potvrdilo aj v štúdii, ktorá zistila, že účastníci s najvyšším príjmom týchto dvoch vitamínov boli o 32 percent menej náchylní na vznik ochorenia.

Vitamín C možno nájsť v celej škále ovocia a zeleniny, pričom najviac ho možno nájsť v brokolici, paprike, sladkých zemiakoch, pomarančoch či jahodách.

Brokolica je tiež bohatým zdrojom vitamínu E. Ten nájdete aj v olivovom oleji, orechoch, semiačkach, špenáte a cereáliách.

V rámci štúdie jej účastníci vyplnili dotazníky, ktoré sa pýtali na ich prípadné ochorenia, výšku, váhu a niektoré aspekty životného štýlu, ako je strava a pohyb. Vedci tiež vypočítali ich BMI.

Respondentov sa pýtali aj na to, ako často za posledný rok jedli vybrané jedlá a nápoje. Nebrali pritom do úvahy vitamínové doplnky.

Po zohľadnení faktorov, ako je pohlavie, vek, BMI a miera fyzickej aktivity, sa preukázalo, že tí, ktorí prijímajú vyššie dávky vitamínu C a E, sú v priemere o 32 percent menej náchylní na vznik Parkinsonovej choroby. Výsledky boli totožné pre obidva vitamíny.

Podľa doktora Essiho Hantikainena, ktorý je vedúcim autorom štúdie, tieto výsledky svedčia o tom, že ľudia by sa v rámci prevencie pred Parkinsonovou chorobou mali stravovať zdravšie.

Na druhej strane netreba zabúdať na to, že nadmerná konzumácia vitamínov vo forme doplnkov sa môže prejaviť negatívne. Pri vitamíne E napríklad môžeme hovoriť o možnom vzniku rakoviny alebo porážky.

Zdroj: Info.sk, DP, neurology.org, dailymail.co.uk, mayoclinic.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.