• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Chlapcom, ktorí sa narodia týmto matkám, hrozí až 40-percentné riziko neplodnosti

  • 18:09 09.01.2021
  • Aarhus
Chlapcom, ktorí sa narodia týmto matkám, hrozí až 40-percentné riziko neplodnosti

Ženy, ktoré sa počas tehotenstva trápia s týmto zdravotným problémom, môžu svojim synom v neskoršom veku nepriamo spôsobiť problémy s reprodukčným zdravím.

Za posledných 30 rokov sa miera neplodnosti vo svete značne zvýšila. V súčasnosti má zhruba osmina párov z celého sveta problémy s otehotnením aj napriek mnohoročnej snahe.

Podľa odborníkov je za tretinu prípadov neplodnosti zodpovedná porucha mužského pohlavného zdravia. Podobné percento prípadov možno pripísať chybe na strane ženskej pohlavnej sústavy. Poslednú tretinu spôsobuje kombinácia oboch alebo iné bližšie nešpecifikované činitele.

Problém neplodnosti podľa vedcov z Dánska môže podporovať aj epidémia obezity. S takýmto záverom prišla epidemiologička Linn Arendtová so svojím tímom z Aarhuskej univerzity, podľa ktorej synovia žien, ktoré pred otehotnením trpeli obezitou, majú o 40 percent vyššiu šancu na poruchy plodnosti v dospelosti.

Spomedzi vyše 9.200 dospelých, ktorých si štúdia vzala na mušku, asi 9 percent trpí poruchou plodnosti. Tím pritom našiel súvislosť medzi týmito ľuďmi a matkami, ktoré pred tehotenstvom a počas neho mali BMI (index telesnej hmotnosti) v hodnote 25 a viac. Spojitosť ale platí len u synov, nie dcér obéznych žien.

Obezita v tele matky spôsobuje množstvo zmien, ktoré môžu ovplyvniť vývoj plodu. Okrem zápalového prostredia, v ktorom sa dieťa nachádza, sa tiež predpokladá jeho spomalený rast, ktorý by mohli zapríčiňovať výkyvy hladiny hormónov a nedostatok minerálov. Obezita okrem toho zvyšuje riziko potratu.

Niektoré deti nemajú vyhraté ani po pôrode. Predošlé výskumy totiž dokazujú, že v prípade obéznych rodičov je oveľa pravdepodobnejšie, že nezdravému životnému štýlu prepadnú aj ich deti. S tým sa spája riziko srdcových ochorení a cukrovky.

„Neplodnosť je globálny zdravotný problém, a výskum by mal venovať pozornosť jej rizikovým faktorom,“ myslí si Arendtová.

„Vieme, že deti, ktoré sa narodia matkám s nadváhou alebo obezitou, čelia vyššiemu riziku niekoľkých krátkodobých a dlhodobých zdravotných problémov,“ vysvetľuje doktorka. „Tieto poznatky prispievajú k dôkazom o tom, že hmotnosť počas tehotenstva môže mať vplyv aj na reprodukčné zdravie chlapcov.“

Arendtová sa nazdáva, že reprodukčné zdravie budúcich generácií by mohla zachrániť prevencia nadváhy pred tehotenstvom. Epidemiologička ďalej dodáva, že telesná hmotnosť matky môže ovplyvniť zdravie syna niekoľkými mechanizmami.

„Tukové tkanivo je hormonálne aktívne, a kontakt plodu napríklad s leptínom, androgénmi a estrogénom podľa vedcov narušuje vývoj pohlavnej sústavy,“ hovorí Arendtová. Zmeny, ktoré tento proces vyvolá, sa nemusia prejaviť až do dospelosti.

„Niektoré chemikálie škodiace endokrinnému systému sa ukladajú v tukovom tkanive, a počas tehotenských zmien v uložení tuku môžu preniknúť do krvného obehu dieťaťa,“ vysvetlila Arendtová.

Zdroj: Info.sk, DP, onlinelibrary.wiley.com, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.