• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
12°Bratislava

Ako čo najzdravšie uvariť kávu: Tomuto spôsobu sa vyhnite

  • 10:31 09.01.2021
  • Svet
Ako čo najzdravšie uvariť kávu: Tomuto spôsobu sa vyhnite

Kým jeden spôsob prípravy kávy zvyšuje pravdepodobnosť infarktu, iný vedie k dlhovekosti.

Spôsob, akým pripravujete kávu, môže výrazne ovplyvniť riziko srdcových chorôb a dĺžku života. Podľa vedcov je najzdravším spôsobom prípravy varenie filtrovanej alebo prekvapkávanej kávy, pretože znižuje riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby a infarkty.

Na rozdiel od filtrovanej kávy je nefiltrovaná zalievaná káva spojená s väčším počtom infarktov a úmrtím na srdcové choroby. K týmto záverom dospela štúdia publikovaná v European Journal of Preventive Cardiology, časopise Európskej kardiologickej spoločnosti. Spoluautor štúdie Dag S. Thelle povedal:

„Naša štúdia poskytuje presvedčivé dôkazy o súvislosti medzi metódami varenia kávy, infarktom a dlhovekosťou. Nefiltrovaná káva obsahuje látky, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Použitie filtra ich odstráni a zníži pravdepodobnosť infarktu a predčasnej smrti.“

Káva je nielen populárnym nápojom, ale aj najbežnejšie používaným a najbezpečnejším stimulantom. Thelle už v staršom výskume zistil, že konzumácia kávy zvyšuje hladinu celkového cholesterolu a „zlého“ LDL cholesterolu (lipoproteín s nízkou hustotou), čo má za následok poškodenie srdca.

Nebezpečné látky v káve dokáže zachytiť filter

V nedávnej štúdii Thelle a jeho kolegovia spozorovali v káve látky, ako sú diterpény kahweol a cafestol, ktoré sú zodpovedné za toto poškodenie, ale dajú sa odstrániť filtrom.

Na rozdiel od filtrovanej kávy má šálka zalievanej nefiltrovanej kávy 30-krát vyššie množstvo kahweolu a cafestolu, ktoré zvyšujú cholestrol. Thelle uviedol:

„Zaujímalo nás, či by tento účinok na cholesterol mal za následok viac infarktov a smrť na srdcové choroby. Bolo však neetické robiť pokus s náhodným výberom ľudí, ktorí by pili kávu alebo nie. Takže sme vytvorili rozsiahlu populačnú štúdiu a o niekoľko desaťročí neskôr podávame správy o výsledkoch.“

Do štúdie zaradili viac ako pol milióna zdravých dospelých Nórov od roku 1985 do 2003. Ich údaje ukazujú, že pitie kávy bolo všeobecne bezpečným zvykom a ľudia, ktorí pili prekvapkávanú kávu, boli zdravší ako tí, ktorí kávu nepili.

Pitie filtrovanej kávy bolo spojené so zníženým rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny o 15 percent. Káva tiež znížila riziko úmrtia na srdcové choroby o 20 percent u žien a o 12 percent u mužov. Najnižšia miera úmrtnosti sa pozorovala u účastníkov, ktorí si dali 1 až 4 šálky filtrovanej kávy denne.

Nefiltrovaná káva bola spojená so zvýšeným rizikom úmrtia na srdcové choroby a akékoľvek iné príčiny. Profesor Thelle povedal:

„Naša analýza ukazuje, že to bolo čiastočne spôsobené účinkom nefiltrovanej kávy na zvýšenie cholesterolu. Ľudia, ktorí vedia, že majú vysokú hladinu cholesterolu, a chcú s tým niečo urobiť, by sa mali držať ďalej od nefiltrovaného nápoja vrátane kávy pripravenej v kaviarni. Všetci ostatní môžu piť kávu s čistým svedomím a zvoliť filtrovanú.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, journals.sagepub.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.