• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Ostré pichanie v hrudi – prečo vzniká, čo znamená, a treba vyhľadať lekára?

  • 8:29 11.01.2021
  • Bratislava
Ostré pichanie v hrudi – prečo vzniká, čo znamená, a treba vyhľadať lekára?

Nie vždy ide o infarkt. Porucha, ktorá sa prejavuje bodavou bolesťou v oblasti hrudníka, postihuje najmä mladých ľudí.

Stretli ste sa niekedy s bodavou bolesťou v oblasti hrudníka? V takom prípade netreba hneď panikáriť – nemusí totiž ísť o infarkt. Vinníkom môže byť aj takzvaný syndróm prekordiálneho úlovku (PCS).

Na rozdiel od infarktu sa bolesť pri PCS nerozširuje do iných častí tela. Takisto nespôsobuje ďalšie príznaky, ako je napríklad nutkanie zvracať. Bolesť pri PCS sa zvyčajne sústreďuje do oblasti nie väčšej ako rozpätie 1-2 brušiek palca na pravej strane alebo vpredu hrudníka.

Niektorým ľuďom pomáha pri zmiernení bolesti plytké dýchanie. Iní zas tvrdia, že nepríjemný pocit pomáhajú „prelomiť“ hlboké nádychy a výdychy.

PCS u väčšiny ľudí zmizne rýchlejšie, než sa stihne naplno prejaviť. Bolesť trvá od 30 sekúnd po tri minúty a nesprevádzajú ju iné alebo dlhodobé príznaky. Len málokedy spôsobuje ťažkosti so zdravím, no u úzkostlivých ľudí môže vyvolať plytké a zrýchlené dýchanie, ktoré prerastá do pocitu slabosti a točenia hlavy.

To, čo inak nazývame aj Texidorov nádych alebo Texidorov záblesk, sa často zvykne zamieňať za infarkt. V skutočnosti ale ide o mimoriadne bežný stav, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v puberte a skorej dospelosti. PCS zaznamenali aj u detí mladších ako 6 rokov a u starších dospelých.

Čo spôsobuje bolesť?

Vedci si nie sú istí, čo môže vyvolávať PCS, ale väčšina z nich súhlasí s teóriou, že k bolesti dochádza po podráždení alebo pricviknutí nervu vo vnútornom epitele hrudnej dutiny. PCS určite nevzniká ako následok poškodenia srdca alebo pľúc, takže sa netreba báť vážnejších následkov.

Je síce pravda, že PCS nie je následkom poškodenia vnútorných orgánov, čo vám v prípade vyšetrenia pravdepodobne potvrdí aj lekár, no jeho priebeh môže byť obzvlášť nepríjemný. Bohužiaľ, dodnes nepoznáme účinnú liečbu – na druhej strane však vieme viac o prevencii.

K vzniku PCS najčastejšie dochádza pri oddychu (nie spánku) a pri náhlej zmene polohy alebo skrčení tela. Riziko bolesti preto znížite vhodnou pozíciou pri sedení.

Z bolestí spôsobených PCS väčšina z nás vyrastie. Podľa odborníkov ťažkosti pretrvávajú najviac do dovŕšenia 30. roku života.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.