• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Násilnosti v Kapitole si vyžiadali životy štyroch ľudí

  • 6:46 07.01.2021
  • Washington
Násilnosti v Kapitole si vyžiadali životy štyroch ľudí

Útok na americké sídlo Kongresu v hlavnom meste Washington si vyžiadal životy štyroch ľudí.

Pri stredajšom násilnom vniknutí stúpencov amerického prezidenta Donalda Trumpa do sídla amerického Kongresu v hlavnom meste Washington prišli o život štyria ľudia. Informovali o tom vo štvrtok svetové agentúry s odvolaním sa na šéfa tamojšej polície Roberta Conteeho.

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi priamo v priestoroch Kongresu bola do hrudníka postrelená žena, ktorá neskôr v nemocnici zomrela, povedal Contee. O jej úmrtí už predtým informovali médiá.

Podľa nich ide o bývalú príslušníčku letectva Spojených štátov (USAF) Ashli Babbittovú z kalifornského mesta San Diego.

Bola veľkým podporovateľom prezidenta Trumpa,“ uviedol Babbittovej manžel, ktorého citovala lokálna televízna stanica KUSI. Babbittová vyjadrovala podporu Trumpovi aj na svojom účte na Twitteri. „Nič nás nezastaví. Búrka je tu a zasiahne hlavné mesto za necelých 24 hodín!“ napísala v utorok.

Smrť ďalších troch ľudí, dvoch mužov a jednej ženy, však podľa Conteeho nesúvisí s nepokojmi. Tieto osoby zomreli v bezprostrednom okolí sídla Kongresu v dôsledku „akútnych zdravotných problémov“.

Pri potýčkach utrpelo zranenia niekoľko civilistov a 14 policajtov. Polícia zadržala 52 osôb, 26 z nich na pôde Kapitolu. V jeho priestoroch zaistila dve rúrkové bomby - v blízkosti kancelárií republikánov aj demokratov. V areáli Kapitolu našla zaparkované auto, v ktorom sa nachádzala zbraň a zápalná fľaša.

Starostka Washingtonu Muriel Bowserová v tejto súvislosti predĺžila stav núdze v hlavnom meste na nasledujúce dva týždne až do inaugurácie zvoleného prezidenta Joea Bidena.

Stovky Trumpových priaznivcov obklopili v stredu budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí, na ktorom mali potvrdiť víťazstvo Trumpovho vyzývateľa Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.

O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená. O polnoci SEČ začal v celom hlavnom meste platiť zákaz nočného vychádzania. Do ulíc vyslali príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

VČERA - 19:38Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO.

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

VČERA - 16:49Zahraničné

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny.

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

VČERA - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

VČERA - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

VČERA - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.