• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

6 potravín z obchodu, ktoré vás ochránia pred ťažkým priebehom koronavírusovej infekcie

  • 8:42 10.01.2021
  • Svet
6 potravín z obchodu, ktoré vás ochránia pred ťažkým priebehom koronavírusovej infekcie

Posilnite si imunitu v boji proti pandémii koronavírusu. Tieto potraviny z obchodu vám v tom pomôžu.

Krajiny celého sveta sa zoznamujú s vakcínou proti ochoreniu, ktoré v posledných mesiacoch spôsobilo masívne spomalenie ekonomiky aj spoločenského života. Nič však nesvedčí o tom, že koronavírus sa bude správať inak ako obyčajná chrípka, a teda sa treba pripraviť na to, že s ochorením sa budeme stretávať ešte dlhší čas.

Je preto na mieste pýtať sa, čo môže bežný človek urobiť preto, aby sa vyhol nakazeniu, a chránil tak seba aj ostatných. Podstatná časť výskumu v tejto oblasti sa sústredí na úlohu jedla a výživy pri boji proti vírusu.

Ako pre Daily Mail uvádza odborníčka na výživu z Kingovej vysokej školy v Londýne Sarah Berryová, základom je zdravá strava, ako ju poznáme z tradičných príručiek o prevencii ochorení. Z radu však vyčnieva 6 potravín, ktoré pôsobia ako silné zbrane proti ťažkému priebehu ochorenia COVID-19.

1. Tuniak

Foto: manolyto/Shutterstock.com

Čerstvý alebo v plechovke, tuniak ponúka dostatok vitamínu B12, omega-3 mastných kyselín a bielkovín. Výskum publikovaný v žurnále Food Chemistry sa ale pozrel na jeho vplyv na dva kľúčové aspekty koronavírusovej infekcie – enzým Mpro a receptor ACE2.

Vďaka receptoru ACE2 vírus dokáže preniknúť do zdravých buniek tela, zatiaľ čo enzým Mpro mu zabezpečuje rýchle rozmnožovanie. V tuniakovi sa podľa vedcov nachádza peptid, ktorý dokáže oslabiť aktivitu enzýmu Mpro, a tak zabrániť rýchlemu šíreniu vírusu v organizme. Peptid tiež pôsobí na 8 kľúčových oblastí ACE2, vďaka ktorým sa naväzuje na zdravé bunky tela.

Konzumácia tuniaka preto môže spomaliť šírenie a prenos koronavírusu, no netreba to s ňou preháňať. Morské ryby totiž obsahujú značné množstvo ortuti, a tak sa ich nadmerný príjem môže negatívne podpísať na zdraví.

2. Horká čokoláda a hrozno

Foto: Maryna Pleshkun/Shutterstock.com

Obidve potraviny spája niečo spoločné – flavanoly. Možno ich nájsť aj v zelenom čaji, čučoriedkach či víne. Pripisuje sa im najmä schopnosť zlepšiť krvný obeh a mentálnu spôsobilosť.

Americkí odborníci sa pozreli na to, či činnosť enzýmu Mpro dokážu oslabiť aj flavan-3-oly, ktoré patria do skupiny flavanolov, a zistili, že tieto zlúčeniny skutočne účinne bojujú proti účinkom enzýmu, ktorým sa koronavírus naväzuje na zdravé bunky.

Vedci preto v štúdii uvádzajú, že potraviny bohaté na flavan-3-oly, sa oplatí jesť častejšie v rámci prevencie pred koronavírusom. Patrí medzi ne najmä tmavé hrozno, kakao (horká čokoláda) a zelený čaj.

3. Kefír

Foto: Sea Wave/Shutterstock.com

Kefír slúži ako skvelý zdroj vápnika a bielkovín. Je známe, že pomáha pri liečbe syndrómu dráždivého čreva, vysokého tlaku a hladiny cholesterolu. Podľa článku publikovaného v žurnále Biomedicine & Pharmacotherapy ale dokáže bojovať aj proti vírusovým infekciám, ako je aj COVID-19.

Jednou z najnebezpečnejších udalostí, ku ktorej dochádza pri nakazení vírusom SARS-CoV-2, je takzvaná cytokínová búrka. Dochádza pri nej k vzniku zápalu, ktorý môže byť pri zanedbaní liečby fatálny. Keďže kefír pôsobí ako protizápalová potravina, môže tiež zabrániť vzniku tohto stavu.

4. Výťažok z grapefruitových semiačok

Foto: Ildi Papp/Shutterstock.com

Výskum publikovaný online na serveri biorXiv poukazuje na to, že extrakt z grepových semiačok v koncentrácii len 0,2 percent je schopný redukovať množstvo vírusu SARS-CoV-2 pod zaznamenateľnú úroveň.

Podnet k výskumu dal nosový sprej Xlear s obsahom výťažku z grapefruitových semiačok. Po prepuknutí pandémie koronavírusu koncom roka 2019 sa spoločnosť Xlear ako jedna z prvých uchádzala o autorizovanie svojho výrobku ako pomocného liečebného nástroja ochorenia COVID-19.

Podľa viacerých vyhlásení dokáže sprej zabrániť preniknutiu vírusu dovnútra zdravých buniek a tiež urýchliť vyzdravenie z COVID-19 už v priebehu štyroch dní. Toto tvrdenie je dodnes predmetom niekoľkých prebiehajúcich výskumov.

5. Konzervant z konzeriev

Foto: Holiday.Photo.Top/Shutterstock.com

Nizín je prírodný konzervant, ktorý možno nájsť v množstve konzervovaných potravín. V zložení ho hľadajte pod označením E234. Najčastejšie spozorujete toto označenie na obaloch spracovaných syrov, mliečnych dezertov, mlieka, kvasených nápojov, mäsa a spomínaných konzervovaných potravín.

Prestížny medzinárodný vestník Virology v januári 2021 zverejnil štúdiu, v rámci ktorej sa potvrdilo, že nizín dokáže blokovať receptor ACE2, a tak zabrániť napadnutiu buniek koronavírusom. Nizín v tomto prípade pracuje podobne ako proteíny, ktoré možno nájsť v tuniakovi, vďaka čomu ho možno zaradiť na zoznam potravín chrániacich pred infekciou vírusom SARS-CoV-2.

6. Morské riasy

Foto: Fernando Sanchez Cortes/Shutterstock.com

Karagén je látka, ktorá sa získava z červených rias, a v 19. storočí ho Íri používali pri liečbe dýchacích ťažkostí. Dodnes ho niektoré spoločnosti pridávajú ako účinnú látku do nosových sprejov.

Úspešné laboratórne testy preukázali účinnosť látky pri prevencii zápalov a zmiernení príznakov pri nákaze ochorením COVID-19.

Zdroj: Info.sk, DP, dailymail.co.uk, sciencedirect.com, biorxiv.org, frontiersin.org,
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.