• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

September patrí srdcu, lekári vyzývajú k zdravšiemu životu

  • 10:50 14.09.2013
  • BRATISLAVA
September patrí srdcu, lekári vyzývajú k zdravšiemu životu

Mottom tohtoročného Svetového dňa srdca je "Vydajme sa na cestu k zdravšiemu srdcu“.

Svetový deň srdca, ktorý pripadá na 29. septembra, aj tento rok vyzýva k ochrane srdca a prevencii srdcovocievnych ochorení. Fyzická aktivita a zdravá životospráva totiž dokážu uchrániť pred poškodením srdca, kým vhodne zvolená liečba už existujúcich ochorení zas zabraňuje ich postupovaniu, predlžuje život a zvyšuje jeho kvalitu. Mottom tohtoročného Svetového dňa srdca je "Vydajme sa na cestu k zdravšiemu srdcu“.

Pre kardiológov, ktorí často riešia akútne problémy ako infarkt či cievna mozgová príhoda, predstavuje veľkú výzvu chronické srdcové zlyhávanie (CHSZ) - posledný stupeň kardiovaskulárnych ochorení. Úmrtnosť pacientov s CHSZ je dvakrát vyššia ako pri rakovine prsníka či močového mechúra, vyššia ako v prípade rakoviny prostaty a podobná, ako u pacientov s rakovinou hrubého čreva.

Každý siedmy pacient so srdcovým zlyhávaním zomrie do pol roka od zistenia diagnózy. Toto chronické ochorenie vzniká ako dôsledok poškodenia srdca po infarkte, ischemickej chorobe srdca, hypertenzii, či poruche srdcových chlopní. "Keď niekto dostane infarkt, my ho nevyliečime, ale zachránime mu život. Vytvoríme však chronicky chorého človeka," opísala na dnešnej tlačovej konferencii lekárka Eva Goncalvesová. U mnohých pacientov príčina srdcového zlyhávania nie je známa. V súčasnosti trpí CHSZ v Európe až 15 miliónov ľudí, na Slovensku je ich asi 100-tisíc.

Významným rizikovým faktorom je srdcová frekvencia. Zvýšená pokojová frekvencia prináša dokázateľne vyššie riziko úmrtia, infarktu, ako aj hospitalizácií pre srdcové zlyhávanie. Ako vysvetlila lekárka Katarína Hatalová, ide o "veľmi závažnú záležitosť", ktorú lekári dlhodobo prehliadali, aj keď je to ľahko merateľný parameter.

Od 1. júla 2013 všetci pacienti s CHSZ, ktorých srdcová frekvencia dosahuje 75 úderov za minútu alebo viac, majú po splnení podmienok vymedzených indikačným obmedzením možnosť liečiť sa ivabradínom. Ten prináša pacientom so srdcovým zlyhávaním účinné a bezpečné znižovanie srdcovej frekvencie - to znamená, že pacientovi s vyššou srdcovou frekvenciou ju zníži viac a pacientovi s nižšou menej, aby sa tak frekvencia čo najviac priblížila k optimálnej hodnote okolo 60 úderov za minútu.

Takúto srdcovú frekvenciu pri súčasnej liečbe dosahuje na Slovensku len okolo 14 percent pacientov so srdcovým zlyhávaním. Ivabradín preto predstavuje novú možnosť, ako zlepšiť kontrolu srdcovej frekvencie u týchto pacientov a tým aj predĺžiť a skvalitniť ich život. Liek sa používa v kombinácii s inou liečbou a takmer v plnej miere ho hradí zdravotná poisťovňa.

Svetový deň srdca po prvý raz vyhlásili v roku 2000 s cieľom informovať, že srdcovocievne ochorenia sú celosvetovo najčastejšou príčinou smrti a každý rok si vyžiadajú viac ako 17 miliónov životov. Predpokladá sa, že do roku 2030 počet obetí stúpne až na 23 miliónov ročne.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.