• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Na tento orgán sa už zabudlo – hrá však dôležitú úlohu pri tehotenstve

  • 16:05 09.01.2021
  • Vancouver
Na tento orgán sa už zabudlo – hrá však dôležitú úlohu pri tehotenstve

Zdravie matky aj plodu pri tehotenstve nezávisí len od kvality pohlavných orgánov matky. Dôležitú úlohu v ňom zohráva aj orgán, o ktorom sa v dospelom veku tak často nehovorí.

Tehotenstvo na nepoznanie zmení chod celého organizmu matky. Okrem hormonálnych zmien a zmien chodu pohlavnej sústavy žena musí počítať aj s iným fungovaním imunitného systému – a práve s tým súvisí chod telesného orgánu, o ktorom sa často nehovorí.

Týmus, alebo detská žľaza, sa nachádza za hrudnou kosťou a zabezpečuje tvorbu T-lymfocytov. Možno si z hodín prírodovedy pamätáte, že veľkosť tejto žľazy sa vekom mení, s čím súvisí aj jej názov – detská žľaza. Pri dospievaní ju postupne nahrádza tukové tkanivo. U dospelých má týmus len malý a nepravidelný tvar.

Ako dokázali vedci z Univerzity v Britskej Kolumbii (UBC), týmus prekvapivo zohráva dôležitú úlohu pri tehotenstve. Jeho hlavná úloha pritom spočíva v regulovaní imunity a metabolizmu, a okrem toho zabraňuje potratom a vzniku cukrovky u tehotných žien.

Pomocou testov vykonaných na myšiach sa zistilo, že ženské pohlavné hormóny, ktoré počas tehotenstva obiehajú organizmus, majú značný vplyv na funkciu detskej žľazy. Ich vplyvom žľaza vytvára regulačné T-lymfocyty, ktoré pomáhajú regulovať niektoré zmeny počas tehotenstva, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie matky aj dieťaťa.

Dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia plodu a matky tiež zohrávajú špecializované receptory týmusu, ktoré regulujú tvorbu regulačných T-lymfocytov. Ich úloha pri tehotenstve bola dodnes nepoznaná.

Prečo na týmus v dospelosti netreba zabúdať

V rámci výskumu vedci odstránili špecializované receptory z týmusu myší. Tým došlo k zabráneniu produkcie regulačných T-lymfocytov počas tehotenstva, čo sa prejavilo zvýšeným pomerom potratov.

Podľa vedúcej autorky štúdie doktorky Magdaleny Paolinovej regulačné T-lymfocyty počas tehotenstva tiež pomáhajú s reguláciou metabolizmu. Ich bunky sa v tomto období premiestňujú do tukového tkaniva, kde zabraňujú zápalu a zmierňujú hladinu glukózy a inzulínu v krvi.

Okrem zvýšenej hladiny glukózy a inzulínu u myší, ktoré nemali dostatok týmusových špecializovaných receptorov, zistili tiež ďalšie faktory, ktoré prispievajú k vzniku tehotenskej cukrovky. Ich mláďatá boli tiež väčšie ako mláďatá narodené za ideálnych zdravotných podmienok.

Vedci dokázali zvrátiť negatívne účinky tehotenstva u týchto zvierat jednoduchým aplikovaním regulačných T-receptorov, ktoré si myši kvôli nedostatku receptorov nedokázali samé vyrobiť.

„Popísanie tohto nového mechanizmu, ktorý vplýva na vznik tehotenskej cukrovky, by v budúcnosti mohol poskytnúť liečebnú metódu pre matku a plod,“ vysvetlila spoluautorka štúdie Alexandra Kautzky-Willerová.

Pennigerová ďalej dodáva, že úloha týmusu pri tehotenstve bola pre vedcov a lekárov vždy veľkou záhadou. „Týmus nemení len imunitný systém matky tak, aby prijal plod, ale aj kontroluje zdravie jej metabolizmu.“

Zdroj: Info.sk, DP, nature.com, ubc.ca, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.