• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Novým variantom koronavírusu sa nakazili už aj Slováci

  • 18:04 04.01.2021
  • Viedeň
Novým variantom koronavírusu sa nakazili už aj Slováci

V Rakúsku zaznamenali prvé prípady nákazy novým variantom koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý sa začal šíriť z Británie. Medzi týmito infikovanými sú aj dvaja Slováci, informuje agentúra APA.

Aktualizované 22:04

Na Slovensku potvrdili nový variant kmeňa koronavírusu, ktorý sa šíri z južných oblastí Veľkej Británie. Na sociálnej sieti to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že tento takzvaný anglický kmeň sa podarilo identifikovať už v prvých skúmaných vzorkách z okresu Michalovce.

Medzi sviatkami intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva SR v spolupráci so Zdravými regiónmi poskytli Biomedicínskemu centru Slovenskej akadémie vied prvé vzorky na sekvenovanie vírusu SARS-CoV-2 na nový variant koronavírusu. „Už v prvých vzorkách z okresu Michalovce sa podarilo tímu Borisa Klempu v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou a Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského identifikovať tzv. anglický kmeň,“ priblížil minister.

Nový kmeň má podľa zistení o 70 percent vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož. „Jeho šírenie je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi. Klinické príznaky a smrtnosť ochorenia nového variantu je v porovnaní s pôvodným vírusom nezmenená,“ poznamenal Krajčí.

Minister ešte pred vianočnými sviatkami predpokladal, že nová mutácia koronavírusu je už pravdepodobne aj na Slovensku, a to vzhľadom na nemalú časť obyvateľov, ktorí pendlujú medzi Veľkou Britániou a Slovenskom.

Na Slovensku od 21. decembra platí povinná karanténa pre všetkých občanov, ktorí prichádzajú na Slovensko z Veľkej Británie.

NOVÝ VARIANT KMEŇA KORONAVÍRUSU ŠÍRIACI SA Z JUŽNÝCH OBLASTÍ ANGLICKA JE POTRVDENÝ UŽ AJ NA SLOVENSKU Ešte medzi...

Uverejnil používateľ Marek Krajčí Pondelok 4. januára 2021

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober v pondelok oznámil, že v Rakúsku sa novým variantom vírusu nakazili štyri osoby v hlavnom meste Viedeň, ktoré absolvovali dobrovoľné testovanie na viedenskom letisku. Všetci štyria nakazení majú podľa neho len mierne príznaky a momentálne sú v karanténe, píše agentúra DPA.

Podľa APA nový variant koronavírusu našli u piatich osôb, pričom dvaja infikovaní sú zo Slovenska - dvaja chlapci vo veku deväť a desať rokov.

Jednou z nakazených je podľa Anschobera 12-ročné dievča, ktoré do Rakúska prišlo 18. decembra. Ďalším infikovaným bol 30-ročný Rakúšan, ktorý sa do krajiny vrátil 6. decembra z Juhoafrickej republiky (JAR).

Zdroj: Info.sk, TASR, facebook.com/krajci.marek
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šéf MAAE je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne

Šéf MAAE je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne

DNES - 6:19Zahraničné

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne.

Netanjahu strávil víkend v dome amerického miliardára, kde je protiatómový kryt

Netanjahu strávil víkend v dome amerického miliardára, kde je protiatómový kryt

DNES - 6:13Zahraničné

Nezávislé inštitúcie v Izraeli žiadajú úrady, aby preverili víkendový pobyt premiéra Benjamina Netanjanhua v dome amerického miliardára Simona Falica v Jeruzaleme.

Zbrojárku filmu Rust odsúdili na 18 mesiacov vo väzení

Zbrojárku filmu Rust odsúdili na 18 mesiacov vo väzení

DNES - 6:11Zahraničné

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej.

Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600.000 dolárov

Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600.000 dolárov

DNES - 5:50Zahraničné

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023.

Biden prijal v Bielom dome českého premiéra Fialu

Biden prijal v Bielom dome českého premiéra Fialu

VČERA - 22:09Zahraničné

Americký prezident Joe Biden prijal v pondelok v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu.