• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Vo väčšine krajín EÚ sa oficiálne začalo očkovanie proti ochoreniu COVID-19

  • 10:49 27.12.2020
  • Berlín/Rím/Ľubľana/Nikózia/Štokholm/Kodaň
Vo väčšine krajín EÚ sa oficiálne začalo očkovanie proti ochoreniu COVID-19

Vo väčšine krajín Európskej únie sa v nedeľu ráno začalo očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Medzi prvými zaočkovanými vakcínou konzorcia BioNTech/Pfizer v Nemecku bola v Berlíne aj 101-ročná dôchodkyňa. Práve osoby staršie ako 80 rokov, ako aj zdravotné sestry a nemocničný personál budú očkovaní ako prví. Na tento účel sa budú v prvých dňoch využívať najmä mobilné očkovacie tímy. Väčšina z vyše 400 očkovacích centier bude v prevádzke až neskôr, uviedla agentúra DPA.

V Taliansku ako prvých zaočkovali v Národnom ústave pre infekčné choroby Spallanzani v Ríme troch zdravotníkov — profesorku Mariu Rosariu Capobianchiovú, zdravotnú sestru Claudiu Aliverniniovú a zariadenia sociálnych služieb Omara Altobelliho. „Som si vedomá, že dnes je dôležitý a rozhodujúci deň. Veda a medicína sú jediné veci, ktoré nám umožnia poraziť tento vírus,“ cituje agentúra ANSA Aliverniniovú.

Tento dátum zostane s nami navždy,“ napísal na Twitteri taliansky premiér Giuseppe Conte. Pripomenul, že v Taliansku sa budú najprv očkovať zdravotnícki pracovníci a najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a možnosť očkovania sa následne rozšíri na celú populáciu.

Tak ako každá krajian EÚ aj Taliansko dostalo v prvej várke 9750 dávok vakcíny, ktorá sa musí podať dvakrát. Samotná distribúcia sa začne od 28. decembra a každý týždeň dorazí do krajiny okolo 470.000 dávok vakcíny, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

V Českej republike dostali medzi prvými vakcínu v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici premiér Andrej Babiš a Emília Řepíková, vojnová veteránka a priama účastníčka bojov na Dukle. Babiš v tejto súvislosti povedal, že Česko má za sebou najhorší rok vo svojej novodobej histórii a vakcína predstavuje nádej, že sa vrátime do normálneho života.

Ako prvý bol v Dánsku očkovaný 79-ročný Leif Hasselberg. V tejto krajine sú na rade ako prví starší ľudia žijúci v opatrovateľských domovoch. Dánska premiérka Mette Frederiksenová uviedla, že „po najťažšom roku od druhej svetovej vojny sa objavilo svetlo na konci tunela“.

Prvým zaočkovaným vo Švédsku s vyše desiatimi miliónmi obyvetľov bola 91-ročná Gun-Britt Johnssonová, ktorá žije v opatrovateľskom dome v meste Mjölby, ležiacom 230 kilometrov juhozápadne od Štokholmu. „Necítila som nič,“ povedala po podaní vakcíny verejnoprávnej televízii SVT.

Predseda švédskej vlády Stefan Löfven vo vyhlásení uviedol, že vakcíny predstavujú „svetlo v tme“ a sú „vynikajúcim úspechom pre vedu a ľudstvo“. Spresnil, že očkovať sa budú najskôr staršie osoby, vysoko rizikové skupiny a zamestnancov v domovoch starostlivosti a zdravotníctve.

V Slovinsku zaočkovali medzi prvými starších občanov v domovoch sociálnej starostlivosti. Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Marija Magajneová uviedla, že očkovanie „vzbudzuje nádej, že sme na začiatku konca epidémie“.

Na Cypre boli v nedeľu ráno zaočkované proti novému koronavírusu desiatky ľudí. Najskôr dostali vakcínu klienti a zamestnanci domova dôchodcov v prístavnom meste Limasol. Na rade potom boli lekári a zdravotné sestry v troch nemocniciach, informoval verejnoprávny rozhlas RIK. V pondelok sa zaočkuje aj cyperský prezident Nikos Anastasiades.

Nie všetky krajiny EÚ začali s očkovaním 27. decembra. Napríklad v Belgicku sa očkovanie proti ochoreniu COVID-19 začne v obmedzenom rozsahu 5. januára.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Referendum o vstupe do EÚ bolo jediné platné v ére samostatnosti SR

Referendum o vstupe do EÚ bolo jediné platné v ére samostatnosti SR

DNES - 9:34Zahraničné

Slovenská republika sa stala členským štátom Európskej únie (EÚ) 1. mája 2004.

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

DNES - 7:00Zahraničné

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní "ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily" na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong.

Rusko: Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie

Rusko: Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie

DNES - 5:52Zahraničné

Ruské úrady zadržali námestníka ministra obrany Timura Ivanova pre podozrenie z korupcie. Oznámil to v utorok Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

Havária nákladného lietadla na Aljaške si vyžiadala dvoch mŕtvych

Havária nákladného lietadla na Aljaške si vyžiadala dvoch mŕtvych

DNES - 5:46Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

USA: Senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

USA: Senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 5:23Zahraničné

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov.