• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Prezidentka: Vakcína je najlepšou cestou, ako sa z pandémie dostať von

  • 10:17 27.12.2020
  • Bratislava
Prezidentka: Vakcína je najlepšou cestou, ako sa z pandémie dostať von

Vakcína je najlepšou cestou, ako sa z ťažkej situácie, spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19, dostať von.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pred začiatkom nedeľňajšieho očkovania na pracovisku Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Ružinove. Práve hlava štátu bola o pár minút neskôr prvou osobou, ktorá v UNB dostala vakcínu. Nasledovali viacerí členovia vlády i parlamentu.

Prezidentka označila príchod vakcíny a začiatok očkovania za najlepšiu správu, ktorá prišla v súčasnom zložitom období. Priznala, že chápe obavy verejnosti z masovej vakcinácie. Povedala, že takisto sa týmito obavami zaoberala. „Na otázky, ktoré vznikajú, som sa snažila počúvať hlasy odborníkov, ich argumenty, vysvetlenia,“ uviedla a vyzvala, aby ľudia takisto verili odborníkom. Svoju prítomnosť, rovnako tak prítomnosť zástupcov vlády a Národnej rady SR na začiatku oficiálneho očkovania, označila za výrazný komunikát smerom k verejnosti, že očkovanie je spôsobom, ako stabilizovať situáciu a vrátiť život do normálu.

Samotnú vakcináciu označila po zákroku za rýchlu a bezproblémovú. Prítomnosť členov najvyšších štátnych orgánov, ktorí sa nechali očkovať medzi prvými, chápe ako krok pre posilnenie dôvery verejnosti v očkovanie. Čaputová verí, že začiatok očkovania je vykročením do lepšieho obdobia. „Verím, že je to nádych slobody,“ uviedla.

Medzi prvými zaočkovanými bol i podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, taktiež podpredsedovia parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) i Gábor Grendel (OĽANO). Po očkovaní sú aj členovia vládneho kabinetu - ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), minister práce, sociálnych a vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina), či minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). V nedeľu majú ďalej očkovať zdravotníkov v prvej línii, a tiež niektorých členov kritickej infraštruktúry.

Šefčovič ocenil jednotný postup Európskej únie pri vývoji a distribúcii vakcíny. „Všetky špičky v Európskej únii robili maximum pre to, aby celý proces bol zodpovedný, ale zároveň čo najrýchlejší,“ zdôraznil. Takisto verí, že osobný príklad štátnických a politických špičiek jednotlivých krajín pomôže posilniť dôveru vo vakcináciu. „Som presvedčený, že práve očkovanie je najzodpovednejší prístup, ako pomôcť zvládnuť boj s pandémiou, hovorím to ako syn i otec,“ uviedol.

Grendel zvýraznil, že vakcinácia je kľúčový spôsob, ako zastaviť pandémiu. „Očkovanie je aktom zodpovednosti voči sebe, no najmä voči druhým, prejav ohľaduplnosti voči našim rodičom a starým rodičom, ktorí sú riziku ochorenia a jeho následkom najviac vystavení,“ zdôraznil. Takisto nabádal k dôvere hlasu odborníkov.

Krajniak verí, že nedeľa dáva ľuďom nádej, že jar prinesie pozitívnu zmenu a v lete sa budú môcť vrátiť k normálnemu životu.

V nedeľu sa má začať očkovať vo všetkých krajinách Európskej únie (EÚ), a to vakcínou Comirnaty. Slovensko má kontrahovaných 18 miliónov kusov, v sobotu (26. 12.) prišlo prvých 9750 dávok. Prvým Slovákom, ktorý vakcínu dostal, bol infektológ a odborník na tropickú medicínu profesor Vladimír Krčméry.

Národná stratégia očkovania proti ochoreniu COVID-19 ráta s preočkovaním 3,3 milióna obyvateľov SR, postupne v štyroch fázach. V tej prvej budú očkovaní zdravotníci a pracovníci, ktorých výkon práce súvisí s poskytovaním zdravotnej či sociálnej starostlivosti, rovnako by mali byť medzi prvými zaočkovanými aj zamestnanci kritickej infraštruktúry a silových zložiek.

Vakcína sa podáva do ramena, v dvoch dávkach s odstupom 21 dní. Je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov. Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozornil, že najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní danou vakcínou sú zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria medzi ne bolesť a začervenanie v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica a horúčka.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.