• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Alarmujúce zistenia: Väčšina detí, ktoré prekonali COVID-19, má príznaky poškodenia ciev

  • 20:56 10.12.2020
  • Philadelphia
Alarmujúce zistenia: Väčšina detí, ktoré prekonali COVID-19, má príznaky poškodenia ciev

Poškodenie sa týka aj asymptomatických detí.

Vedci z Detskej nemocnice vo Philadelphii prinášajú ďalšie znepokojujúce správy o koronavíruse týkajúce sa detí. Štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále Blood Advances uvádza, že väčšina detí infikovaných vírusom SARS-CoV-2 vykazuje zvýšené hladiny biomarkerov spojených s poškodením ciev. Ešte horšie je, že tento príznak kardiovaskulárneho poškodenia sa objavil aj u detí, ktoré nemali príznaky infekcie koronavírusom.

Navyše, mnohým vyšetreným deťom s pozitívnym výsledkom na COVID-19 bola diagnostikovaná trombotická mikroangiopatia (TMA). TMA vedie k vzniku zrazenín v malých krvných cievach. Doteraz si ju všímali hlavne u hospitalizovaných dospelých pacientov s vážnym priebehom COVID-19.

"Mali by sme pokračovať v testovaní a monitorovaní detí so SARS-CoV-2, aby sme mohli lepšie pochopiť, ako na ne vírus krátkodobo aj dlhodobo pôsobí," uviedol spoluautor štúdie David T. Teachey.

Deti vykazujú poškodenie ako dospelí s vážnym priebehom COVID-19

Je známe, že väčšina detí, ktoré sa nakazia novým koronavírusom, má len mierne alebo žiadne príznaky. U malej časti mladých pacientov sa však vyvinú vážne príznaky alebo postvírusová zápalová reakcia na COVID-19 nazývaná multisystémový zápalový syndróm u detí.

TMA bola u dospelých ľudí pozorovaná pri vážnych prípadoch COVID-19. Vedci sa domnievajú, že zložka imunitného systému nazývaná „kaskáda komplementu“ prispieva k vzniku TMA u dospelých. Kaskáda komplementu má zosilňovať a posilňovať imunitné reakcie, keď je prítomná hrozba, ale môže tiež zlyhať a viesť k väčšiemu zápalu. Úloha kaskády komplementu pri detskej TMA sa však doteraz neskúmala.

Výskumníci analyzovali skupinu 50 detí s COVID-19 v období od apríla do júla 2020. 21 detí vykazovalo minimálne alebo žiadne príznaky, 11 malo závažné príznaky a u 18 sa objavil multisystémový zápalový syndróm.

U každého pacienta vedci využili ako biomarker rozpustnú C5b9 (sC5b9). Vedci používali túto látku už dávnejšie na zhodnotenie závažnosti TMA po liečbe kmeňovými bunkami. Stručne povedané, čím vyššia je hladina sC5b9 u pacienta, tým väčšie je jeho riziko úmrtia.

Problémy nastanú aj bez príznakov

Autori štúdie zistili zvýšené hladiny C5b9 u pacientov s ťažkým COVID-19 a multisystémovým zápalovým syndrómom. Ostali však v šoku z toho, že vysoké hladiny C5b9 videli aj u asymptomatických mladých ľudí. Potom vedci získali laboratórne údaje týkajúce sa TMA. Zistili, že každé dieťa malo zvýšené hladiny sC5b9, dokonca aj bez TMA. Teachey dodáva:

„Aj keď väčšina detí s COVID-19 nemá závažné ochorenie, naša štúdia ukazuje, že môžu existovať aj ďalšie účinky SARS-CoV-2, ktoré sú hodné vyšetrenia. Sú potrebné ďalšie štúdie na to, aby sa zistilo, či sa má u hospitalizovaných detí so SARS-CoV-2 vyšetrovať TMA. Najdôležitejšou vecou z tejto štúdie je, že sa musíme dozvedieť viac o SARS-CoV-2. Nemali by sme len odhadovať krátkodobý a dlhodobý dopad infekcie.“

Zdroj: Info.sk, TM, chop.edu, ashpublications.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.