10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri príprave zemiakovej kaše
- 11:31 06.12.2020
- Bratislava
Chcete rodine pripraviť dokonalú a lahodnú zemiakovú kašu? Začnite tým, že sa vyhnete týmto chybám.
Zemiaková kaša je stálica na pôde slovenskej gastronómie. Z jej chuti sa ale netešíme len u nás – svoje miesto si získala takmer všade vo svete, a napriek tomu, že ide o recept starý niekoľko storočí, stále existuje množstvo chýb, ktoré ho sprevádzajú.
1. Nesprávny druh zemiakov
Pri príprave zemiakovej kaše je potrebné rozlišovať medzi dvomi základnými druhmi zemiakov – škrobové a mastnejšie. Tie druhé si pri tepelnom spracovaní držia pôvodný tvar, vďaka čomu sa viac hodia na pečenie alebo do šalátu. Zemiaky s vyšším obsahom škrobu sú zas jemnejšie a nadýchanejšie.
Pri zemiakovej kaši je ideálne použiť kombináciu oboch druhov, no ak do kaše nechcete pridávať mliečnu zložku, použite radšej len tie mazľavejšie odrody.
2. Pred varením ich neopláchnete
Foto: schankz/Shutterstock.com
Vám to možno pripadá ako samozrejmosť, ale stále sa medzi nami nájdu takí, čo si zemiaky pred ponorením do vody neopláchnu. Veď nakoniec idú do vody, no nie? Chyba!
Ak uvaríte špinavé zemiaky, všetka špina a kúsky zeminy „ochutia“ vodu, ktorú potom zemiaky absorbujú. Vaša výsledná kaša potom bude chutiť nepríjemne.
3. Zemiaky hádžete do vriacej vody
Pri varení potravín s obsahom škrobu treba dávať pozor na to, aby sa príliš rýchlo neuvaril zovňajšok, zatiaľ čo vnútro bude stále surové. To sa môže stať aj v prípade, že vhodíte zemiaky do vriacej vody.
Zemiaky teda vhoďte do hrnca ako prvé, zalejte ich vodou a postupne zvyšujte jej teplotu. Nemusíte pritom ani dosiahnuť teplotu varu – aby sa zemiaky rovnomernejšie uvarili, dosiahnite len horúcu teplotu.
4. Nesprávne dochutenie
Keďže zemiaky obsahujú množstvo škrobu, znamená to, že na ich dochutenie treba použiť množstvo soli. Tú pridajte do horúcej vody, v ktorej ich varíte, aby tak prenikla celkom dovnútra. Pri slabom osolení bude chutná len vonkajšia vrstva zemiakov, čo je veľmi málo z celkovej hmoty.
Na pol kila zemiakov pridajte asi jednu polievkovú lyžicu soli. Na záver po pretlačení ešte dosoľte podľa chuti.
5. Nesprávny nástroj na pretláčanie
Pri príprave kaše použite mlynček na potraviny alebo pretláčadlo. Neskúšajte to s kuchynským robotom, ktorý môže ohroziť textúru kaše. Pri vidličkách zas riskujete, že vám v kaši ostanú nepretlačené kúsky.
6. Nedostatok masla
Foto: Brent Hofacker/Shutterstock.com
Pravá zemiaková kaša si rozhodne vyžaduje pridanie masla. Nemusíte použiť celé balenie, ale určite naň nezabúdajte.
7. Pridávate len maslo
K skutočne jedinečnej chuti potrebujete viac ako len maslo. Na záver pri varení pridajte aj trochu mlieka alebo smotany. Okrem zlepšenia textúry tým dosiahnete aj lepšie prepojenie chutí.
8. Vynechávate bylinky
Predtým, ako zemiaky doplníte trochou mlieka alebo smotany, túto tekutinu prihrejte. Ešte predtým do mlieka alebo smotany pridajte bylinky, ako tymián, rozmarín alebo šalvia. Dokonca aj jediný bobkový list nakoniec dodá zemiakovej kaši výraznú príchuť.
K bylinkám môžete tiež pridať niekoľko bobuliek čierneho korenia (po prihriatí ich vyberte), štipku citrónovej kôry alebo trochu muškátového orecha.
9. Vylievate vodu zo zemiakov
Ak vám kaša ostane na niekoľko dní, využite vodu zo zemiakov pri ich prihrievaní. Trocha vody im dodá vlahu potrebnú na to, aby boli jemnejšie. Len si dajte pozor, aby ste to s množstvom vody neprehnali.
10. Čo zo zvyšnou kašou?
Ak vám ostalo priveľa kaše na to, aby ste ju jedli ako prílohu, pripravte z nej napríklad vafle. Rovnako môžete vyskúšať pečené rolky plnené syrom alebo dokonca šišky.
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli
Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.
Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím
Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.
Video: Na dne mora leží potopené lietadlo, mnohí si ho pomýlili so záhadným letom MH370
Potápači zachytili podmorské zábery vraku lietadla.
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi
Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.
Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu
Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.