• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Tento populárny nápoj dokáže bojovať proti cukrovke 2. typu

  • 8:09 28.11.2020
  • Svet
Tento populárny nápoj dokáže bojovať proti cukrovke 2. typu

Nápoj môže predchádzať vzniku cukrovky vďaka kontrole glukózy v krvi.

Cukrovke sa dá predchádzať predovšetkým správnou stravou a cvičením, no podľa nedávnych zistení existuje nový spôsob boja proti tejto chorobe. Vedci z University of British Columbia naznačujú, že ketónové nápoje, ktoré mnohí užívajú pri cvičení a na stratu hmotnosti, môžu pomôcť ľuďom s cukrovkou udržiavať hladinu glukózy v krvi pod kontrolou.

Jonathan Little, hlavný autor štúdie publikovanej vo vedeckom žurnále The American Journal of Clinical Nutrition, o ketónových nápojoch povedal: “Pretože sú takou novinkou, existuje len veľmi málo výskumov o tom, ako môžu ovplyvňovať metabolizmus, a sme medzi prvými, ktorí sa zaoberajú ich užívaním u nešportovcov.“

Nová zbraň proti cukrovke

Cukrovka 2. typu spôsobuje prudký nárast hladiny glukózy alebo cukru v tele. Tento stav nastáva, keď telo nereaguje na inzulín alebo pankreas nevytvára dostatok inzulínu.

Glukóza je hlavná forma energie, ktorá sa krvou prenáša do všetkých buniek. Ľudia s cukrovkou však kvôli nedostatku inzulínu nedokážu využívať glukózu na energiu, takže nadbytočný cukor zostáva v krvi.

Little povedal: „Je to choroba, ktorá sa v Kanade stáva znepokojivo bežnou a blíži sa k tomu, čo by mnohí považovali za úroveň epidémie. Aj keď sa dá cukrovka typu 2 kontrolovať pomocou liekov alebo injekčného inzulínu, veľa ľudí hľadá možnosti, ktoré nevyžadujú každodenné užívanie tabletiek alebo sú menej invazívne. “

Ketogénna alebo keto diéta spočíva v konzumácii jedál s veľmi nízkym obsahom sacharidov a tukov. Keď je človek na keto diéte, telo produkuje ketóny, ktoré sú zdrojom energie z odbúravania tukov. Ketónové doplnky však prichádzajú s tvrdením, že môžu robiť to isté bez obmedzenia sacharidov.

Keto nápoje môžu pomôcť diabetikom kontrolovať hladinu cukru v krvi

Little povedal: „Existuje stále viac dôkazov o tom, že ketogénna diéta s nízkym obsahom sacharidov je veľmi efektívna pri kontrole hladiny cukru v krvi a dokonca aj pri znižovaní cukrovky 2. typu. Chceli sme vedieť, čo by sa stalo, keby sa umelé ketóny podávali osobám s obezitou a rizikom cukrovky 2. typu, ktoré však nedržali diétu.“

Preto požiadali účastníkov, aby si dali ketónový nápoj nalačno a o pol hodiny neskôr skonzumovali nápoj, ktorý obsahoval 75 gramov cukru. Little vysvetlil:

"Ukázalo sa, že ketónový nápoj akoby účastníkov privádzal do akéhosi pseudoketogénneho stavu, v ktorom boli schopní lepšie kontrolovať hladinu cukru v krvi bez akýchkoľvek zmien v inzulíne. Ukazuje to, že tieto doplnky môžu mať skutočný potenciál ako cenný nástroj pre pacientov s cukrovkou 2. typu. “

Poukázal však na to, že ketónové doplnky nie sú dokonalou liečbou choroby:

"Existuje niekoľko problémov, ktoré musíme ešte vyriešiť, vrátane skutočnosti, že stále nevieme, aké sú dlhodobé účinky konzumácie ketónov. A nehovoriac o tom, že samotný nápoj chutí úplne hrozne. Ale pre tých, ktorí nedokážu dodržiavať prísnu a náročnú keto diétu, alebo pre tých, ktorí hľadajú nový spôsob kontroly hladiny cukru v krvi, môže ísť o ďalšiu stratégiu pri liečbe cukrovky 2. typu."

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, news.ok.ubc.ca
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.