• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Röntgen starovekej egyptskej múmie odhalil udivujúci nález

  • 20:16 26.11.2020
  • Chicago
Röntgen starovekej egyptskej múmie odhalil udivujúci nález

Pod poklopom sarkofágu sa nenachádza to, čo sme si doteraz mysleli. Múmia stará niekoľko storočí až teraz prezradila svoje tajomstvá.

Egyptská múmia zdobená ženským portrétom skrývala prekvapenie – telíčko 5-ročného dieťaťa. Vedcom sa pomocou röntgenu s vysokým rozlíšením podarilo zistiť viac o záhadnom dievčatku a jeho pohrebe.

Počítačová röntgenová tomografia (CT) zubov a stehennej kosti múmie dokazuje, že dievčatko malo v čase pohrebu 5 rokov. Jeho telo pritom nevykazuje žiadne známky, ktoré by svedčili o fyzickom úraze ako príčine úmrtia.

Zameriavacie vysoko intenzívne röntgenové lúče tiež zobrazili záhadný objekt, ktorý pred pochovaním položili na brucho dieťaťa.

Múmia s portrétom

Múmia, známa ako „Hawarská múmia č. 4 s portrétom“ je súčasťou zbierky Múzea umenia na Severozápadnej univerzite (štát Illinois). Vykopali ju v priebehu rokov 1910 až 1911 na egyptskom nálezisku Hawara, a odhaduje sa, že pochádza z prvého storočia nášho letopočtu. V tom čase patril Egypt pod nadvládu Rímskej ríše.

Prvýkrát múmiu prehľadávali pomocou počítačov asi dve desiatky rokov dozadu, no zábery z tohto výskumu sú nekvalitné a skrývajú rozličné detaily. Pri novej analýze sa prvýkrát použili difrakčné röntgenové lúče, ktoré pomáhajú určiť, z akého materiálu sa látka skladá.

Vedúci výskumu Stuart Stock hovorí, že ide o vôbec prvé použitie röntgenovej difrakcie pri analýze neporušenej múmie. Stock pôsobí ako profesor bunkovej a vývojovej biológie na Feinbergovej medicínskej škole v Chicagu.

„Počas rímskej éry Egypťania začali vyrábať múmie s portrétmi pripevnenými k prednej časti povrchu,“ vysvetľuje Stock. „Vyrobili sa ich tisíce, ale mnohé boli odstránené z múmií, ktoré máme. Asi len 100-150 z nich má stále portrét.“

Portrét na Múmii č. 4 síce zobrazuje dospelú ženu, ale veľkosť múmie naznačuje skôr že ide o dieťa, čo nakoniec potvrdil aj výskum.

Dievčatko pred smrťou dorástlo do výšky 937 milimetrov, obväzy v schránke jej pridali ďalších 50 milimetrov výšky. V múmii sa našlo aj 36 ihlicových predmetov. 11 z nich sa nachádzalo v blízkosti hlavy a krku a 20 blízko nôh a trupu. Röntgenová difrakcia približuje, že ide pravdepodobne o moderné kovové drôty alebo ihly, ktoré sa mohli v priebehu minulého storočia použiť na stabilizovanie artefaktu.

Záhadný objekt pri bruchu

Za prekvapivé vedci označili zistenie, že v jednu časť obväzov pokrývala nerovnomerná vrstva sedimentu. Podľa Stocka ide zrejme o blato, ktorým chcel kňaz pri pohrebe upevniť obviazanie.

Ďalším prekvapením je malý, eliptický predmet o veľkosti asi 7 milimetrov. Nachádzal sa pod obväzmi v oblasti brucha, a keďže zatiaľ nevieme, o čo ide, dostal pracovný názov „Objekt F“.

Podľa röntgenu je predmet vyrobený z kalcitu. Stock si myslí, že by mohlo ísť o amulet, ktorý kňazi kládli na časť tela poškodenú pri mumifikácii. Úlohou amuletu bolo chrániť zosnulého pri ceste posmrtným životom.

Zdroj: Info.sk, DP, royalsocietypublishing.org, sciencealert.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

VČERA - 20:47Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.