• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

Slovensko má "veľký bezpečnostný problém", PS žiada zverejniť správy o Mochovciach

  • 14:29 26.11.2020
  • Bratislava
Slovensko má "veľký bezpečnostný problém", PS žiada zverejniť správy o Mochovciach

Progresívne Slovensko žiada zverejniť správy o bezpečnosti v Mochovciach, slová riaditeľa SIS podľa jeho predstaviteľov vyvolávajú nové obavy.

Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS) žiada okamžité zvýšenie transparentnosti a zverejnenie správy misie OSART Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA), ktorá v závere minulého roka hodnotila bezpečnosť tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO). Dôvodom sú zverejnené informácie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, podľa ktorého má Slovensko "veľký bezpečnostný problém".

Na otázky okolo bezpečnosti pri dostavbe Mochoviec sme v Progresívnom Slovensku upozorňovali už pred dvoma rokmi. Aktuálne vyjadrenie riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského potvrdzujú staré a vyvolávajú nové obavy. V hre môžu byť ľudské životy, štát musí okamžite konať,“ uviedol poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.

Riaditeľ SIS v rozhovore pre Denník N tvrdil, že pri výstavbe EMO bol neporiadok, dodávatelia dodávali nekvalitné a necertifikované produkty, kontrolné orgány niektoré kontroly vykonávali skôr formálne ako naozaj. SIS údajne na tieto nedostatky opakovane upozorňovala.

Pred dvoma rokmi sme požadovali, aby bol vykonaný audit misie OSART, to sa našťastie stalo. Žiaľ, závery tejto misie nie sú verejné. O ich zverejnení rozhoduje spoločnosť Slovenské elektrárne, v ktorej má štát akcionárske zastúpenie. Je teda na ministrovi hospodárstva Sulíkovi, aby konečne zabezpečil jej zverejnenie,“ doplnil Hojsík.

Úrad jadrového dozoru upokojuje situáciu

Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR dôsledne kontroluje odstraňovanie všetkých zistených nedostatkov na jadrovej časti výstavby 3. a 4. bloku elektrárne v Mochovciach (EMO). Na treťom bloku pokračuje kontrola približne 3000 ostávajúcich komponentov. Po dokončení kontrol a ich pozitívnom vyhodnotení bude 3. blok spĺňať požiadavky úradu na jadrovú bezpečnosť jadrového zariadenia a ÚJD vydá povolenie na jeho uvádzanie do prevádzky. Úrad tak reagoval na vyjadrenie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, podľa ktorého má Slovensko v Mochovciach "veľký bezpečnostný problém".

Riaditeľka kancelárie ÚJD Miriam Vachová pripomenula, že koncom minulého roka bolo na 4. bloku Mochovce zistené v dvoch systémoch použitie nevhodných komponentov. Tieto komponenty boli z iného materiálu, ako bol deklarovaný v ich certifikáte, a ako požadoval projekt. Úrad dal odvtedy skontrolovať 5872 bezpečnostne významných komponentov.

Samotné kontroly prebehli od marca 2020. „Po vyhodnotení výsledkov vypracovali Slovenské elektrárne súhrnnú správu, ktorá sa momentálne hodnotí na ÚJD SR. Hodnotenie ÚJD SR nie je zatiaľ dokončené. Predbežne je možné potvrdiť, že na 3. bloku bolo vymenených spolu osem kusov nezhodných potrubných dielov, ktorých vlastnosti neboli v súlade s požiadavkami projektu,“ uviedla Vachová.

ÚJD o zisteniach a postupe prác priebežne informoval na svojej webovej stránke. „K slovám riaditeľa SIS môžeme iba vyjadriť počudovanie, že SIS nedisponuje týmito verejne dostupnými informáciami. Ak SIS má iné informácie, ktoré by nasvedčovali prípadnému zneužívaniu iných/ďalších certifikátov, tak je potrebné, aby SIS tieto informácie úradu poskytla,“ uviedla Vachová.

Úrad nesúhlasí ani s tvrdením Pčolinského, podľa ktorého „kontrolné orgány niektoré kontroly vykonávali skôr formálne ako naozaj“. „Nevieme, ktoré kontrolné orgány tým riaditeľ SIS myslel, ale určite to nie je prípad ÚJD SR a rozsah nariadených kontrol to jednoznačne dokumentuje,“ uviedla šéfka kancelárie ÚJD. Dodala však, že kompetencie ÚJD SR sú výhradne v oblasti dozoru nad jadrovou bezpečnosťou, a nie v oblasti vnútornej kontroly staviteľa a rozhodne nie v oblasti hospodárskej.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu

DNES - 10:11Ekonomické

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne.

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

VČERA - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

VČERA - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

VČERA - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

VČERA - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.