• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

7 dôvodov, prečo by ste si nemali obliecť rovnaké pyžamo 2 dni po sebe

  • 18:12 29.11.2020
  • Bratislava
7 dôvodov, prečo by ste si nemali obliecť rovnaké pyžamo 2 dni po sebe

Pyžamo treba meniť každý deň. Ak o tom stále pochybujete, presvedčia vás tieto podstatné dôvody.

Výskum z Veľkej Británie naznačuje, že muži si menia spací odev o čosi častejšie ako ženy. Z dotazníka, v ktorom odpovedalo takmer 2.500 Britov, vyplýva, že priemerný muž si oblečie nové pyžamo po 13 nociach, zatiaľ čo priemerná žena si mení nočný úbor každých 17 nocí.

Spánok v obnosenom pyžame je možno pohodlný, a navonok sa môže zdať aj ako bezpečný, no jeho skutočné následky môžu mnohých prekvapiť. Týchto 7 dôvodov vás presvedčí o tom, že pyžamo si treba meniť každú noc.

1. Ochránite zdravie pokožky

Pyžamo sa počas celej noci priamo dotýka pokožky. Ak si každý večer obliekate ten istý kus látky, začnú sa v ňom hromadiť baktérie a odumreté bunky kože, ktoré sa navyše môžu preniesť aj na čerstvo vypratú posteľnú bielizeň. Opakované nosenie toho istého pyžama preto môže pri citlivejšej pokožke vyústiť až do vzniku infekcií.

2. Zabránite prenosu mikróbov na ďalšie oblečenie

Prenos mikróbov a choroboplodných zárodkov z pyžama na iné druhy oblečenia sa uskutočňuje najmä v práčke. Ak periete pyžamo, ktoré ste nepretržite nosili predošlé dva týždne, s ďalším oblečením, riskujete, že prenášače ochorenia sa uhniezdia aj v ďalších druhoch látky.

3. Kvalitnejší spánok

Poznáte ten pocit, keď si ľahnete do postele s čerstvo vypranými obliečkami? Presne taký pocit pohody a sviežosti vám každú noc dokáže zaručiť aj pyžamo – stačí, ak zakaždým vyberiete nové. Prepotený alebo zašpinený odev môže spôsobovať nepohodu, a tak nám kaziť spánok.

4. Liečba alergií

Spánok v obnosenom pyžame vám nepomáha najmä vtedy, ak trpíte alergiou na prach alebo inými respiračnými ochoreniami. Roztoče, ktoré sa živia odumretými bunkami kože, sa rady skrývajú v matracoch a oblečení, a preto práve v pyžame môžu rýchlo nájsť pohodlný domov. Roztoče sú tiež dôvod, prečo sa vaše dýchacie problémy môžu počas noci zhoršiť. Stavte preto radšej na vyprané pyžamo.

5. Akné

To, že v nemenenom pyžame sa hromadia baktérie a bunky odumretej pokožky, už viete. Teraz si predstavte, čo sa stane, keď tieto „odpadky“ prídu do kontaktu s pokožkou. Ak hádate, že môžu spôsobiť kožné problémy, máte pravdu, a to aj v prípade akné.

Počas noci pyžamo doslova tlačí na póry, čím blokuje ich priedušnosť a spôsobuje hromadenie mazu. Vyrážky vznikajú najmä počas horúcich nocí, keď látka pyžama absorbuje pot, a bez častého prania ním môže upchať póry.

6. Pach

Keďže pyžamo ľahko absorbuje pot, ktorý okrem roztočov priťahuje aj baktérie, dá sa čakať, že po niekoľkých nociach začne odev nepekne zapáchať.

7. Posilnenie imunity

Imunitný systém sa po niekoľkých dňoch nosenia toho istého pyžama vyčerpá. Každú noc totiž musí bojovať proti mikróbom, ktoré sa v ňom uhniezdili, respiračným ťažkostiam a alergiám. Telo je preto menej odolné voči útoku vírusov aj počas dňa.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me, ergoflex.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.