• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Takto ovplyvňujú rozvedení rodičia vaše vzťahy v budúcnosti

  • 11:42 28.11.2020
  • Svet
Takto ovplyvňujú rozvedení rodičia vaše vzťahy v budúcnosti

Ľudia, ktorí v detstve zažili rozvod rodičov, sú poznačení aj v dospelosti.

Život detí rozvedených rodičov je určite iný v porovnaní s tými, ktorých rodičia sú stále spolu. Nejde však len o rozdelenie času stráveného s rodičmi. Rozvod má skutočne emocionálny vplyv na deti a následky si môžu niesť do dospelosti. Nová štúdia potvrdila, že deti, ktoré zažili rozvod rodičov, môžu mať neskôr v živote problém nájsť si lásku. Dôvodom sú nižšie hladiny oxytocínu.

Štúdia zverejnená vo vedeckom časopise Journal of Comparative Psychology skúmala 128 ľudí vo veku od 18 do 62 rokov, z toho 27,3 percenta malo rozvedených rodičov. Pomocou rozsiahlych dotazníkov a odobratých vzoriek moču vedci zistili, že hladiny oxytocínu boli „podstatne nižšie“ u ľudí, ktorých rodičia sa rozviedli, v porovnaní s tými, ktorých rodičia boli stále spolu. Deti rozvedených rodičov mali iba tretinové hladiny oxytocínu v porovnaní s ostatnými deťmi.

Na vine je oxytocín

„Tieto výsledky naznačujú, že hladiny oxytocínu sú nepriaznivo ovplyvnené rozvodom rodičov a môžu súvisieť s ďalšími účinkami, ktoré boli zdokumentované u ľudí, ktorí zažívajú rozvod rodičov,“ uviedla v stanovisku hlavná autorka štúdie Maria Boccia, profesorka na Baylor University v Robbins College of Health and Human Sciences.

Oxytocín, tiež označovaný ako „hormón lásky“, funguje ako neurotransmiter. Hormón tiež pomáha ľuďom zamilovať sa a zostať vo vzťahu. Pomáha v budovaní dôvery, empatie, pozitívnych spomienok, vernosti, pozitívnej komunikácii a tvorbe väzieb.

Štúdia zverejnená v odbornom žurnále Psychoneuroendocrinology v roku 2012 zistila, že nové páry mali podstatne vyššiu hladinu oxytocínu v porovnaní s nezadanými ľuďmi.

Deti rozvedených majú problémy v dlhodobých vzťahoch

Podľa štúdie z roku 2020 majú dospelí, ktorí ako deti zažili rozvod rodičov, tendenciu vykazovať „väčšiu neistotu v záväzkoch“, čo ich vedie k „menšej dôvere v manželstvo a schopnosti manželstvo udržať“. A dokonca aj bez aspektu manželstva je u týchto dospelých „pravdepodobnejšie, že budú mať nestabilné dlhotrvajúce vzťahy“.

Podľa Boccie sa veľa psychologických štúdií zameriavalo na dlhodobé účinky rozvodu na deti, ale táto štúdia je jednou z prvých, ktorá poskytla vedecké vysvetlenie. Jednou z otázok, ktoré Boccia plánuje v rámci následného výskumu preskúmať, je, či je vek dieťaťa v čase rozvodu dôležitý z hľadiska budúcich hladín oxytocínu.

Zdroj: Info.sk, TM, baylor.edu, psycnet.apa.org, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.