• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

4 zdravotné dôvody, prečo vám je stále zima

  • 19:38 28.11.2020
  • Bratislava
4 zdravotné dôvody, prečo vám je stále zima

Môže ísť o hormonálnu poruchu alebo iné vážne zdravotné problémy. Pre toto trpíte chronickým pocitom zimy.

V každej rodine sa nájde aspoň jeden člen, ktorému je nehľadiac na okolnosti vždy chladno. Je pritom jedno, či je doma letných 25 stupňov alebo chladnejších 18.

Väčšina ľudí sa vie s chladom v domácnosti popasovať zvýšením nastavenia kúrenia alebo pomocou teplého oblečenia, no za vaším neustálym pocitom chladu sa môže skrývať aj zdravotné riziko.

Priemerná telesná teplota človeka je 36,6 stupňov Celzia, pričom bežná odchýlka predstavuje pol stupňa. Mnoho ľudí nevie, že táto teplota sa počas dňa mení. Vrchol dosahuje okolo šiestej podvečer – odvtedy nastáva jej klesanie, ktoré sa mení až po prebratí zo spánku.

Nie je pravda, že celé telo si počas dňa udržiava jednotnú teplotu. Ako v magazíne The Conversation vysvetlil profesor z Výučného centra klinickej anatómie na Lancasterskej univerzite Adam Taylor, najteplejšia telesná partia je konečník, ktorý bežne dosahuje teplotu 37 stupňov Celzia. Nasledujú uši, moč a ústa.

Tipnete si, ktorá časť tela je najchladnejšia? Ak ste hádali nos, nohy alebo ruky, ste na omyle – prekvapivo je to podpazušie, ktorého teplota dosahuje okolo 36 stupňov Celzia.

Na telesnú teplotu nevplývajú len vonkajšie faktory, ako je teplota prostredia. Ak vám je preto neustále chladno, dôvod sa môže ukrývať aj v týchto štyroch poruchách:

1. Závažné ochorenie

Niektoré vážnejšie zdravotné ochorenia sa spájajú so zníženou toleranciou alebo častejším pocitom chladu. Patrí k nim napríklad Raynaudov syndróm, ktorý spôsobuje ochladenie a otupenie niektorých častí tela následkom zníženej teploty prostredia alebo stresu. Syndróm sa najčastejšie prejavuje na prstoch nôh alebo rúk.

„Chlad zvyčajne necítiť na celom tele,“ hovorí Taylor, „ale najviac postihnuté oblasti môžu byť extrémne bolestivé.“ podľa Taylora dochádza k vzniku Raynaudovho syndrómu kvôli tvrdnutiu drobných cievok v postihnutých oblastiach. Syndróm zväčša postihuje ženy a ľudí žijúcich v chladnom podnebí.

Ďalšou možnou príčinou neustáleho pocitu chladu môže byť aj hypotyreóza, teda málo aktívna štítna žľaza. Štítna žľaza pri tomto ochorení neprodukuje dostatok hormónov na udržanie stabilnej hladiny energie a vnútornej teploty.

2. Hormonálne problémy

Telesná teplota žien sa môže meniť aj vplyvom rôznej hladiny hormónov v priebehu menštruačného cyklu. Pred ovuláciou si ženy bežne namerajú 35,9 stupňov Celzia, pričom po nej môže teplota vzrásť až na 36,7 stupňov.

Podľa Taylora niekoľko pohlavných hormónov ovplyvňuje termoreguláciu tela. „Napríklad estrogén zvyšuje mieru roztiahnutia ciev, vďaka čomu klesá telesná teplota. Progesterón naopak zvyšuje teplotu.“

Dlhodobé zvýšenie telesnej teploty môže podľa profesora spôsobiť aj syntetický progesterón, ktorý možno nájsť v ústne podávanej antikoncepcii.

U mužov je situácia trochu iná. „Vyššia hladina testosterónu u mužov neovplyvňuje telesnú teplotu, ale je možné, že u nich zmierňuje citlivosť na chlad zoslabením funkcie jedného druhu receptorov, ktoré reagujú na chladné podmienky.“

3. Cievne problémy

Ochorenia, ktoré spôsobujú zúženie ciev, sú takisto možnou príčinou neustáleho pocitu chladu. Jedným z nich je aj arterioskleróza, pri ktorej dochádza k nahromadeniu povlaku v cievach.

„Existuje niekoľko druhov tohto ochorenia, ale to, ktoré vo väčšine prípadov znásobuje pocit chladu, je periférne artériové ochorenie, pri ktorom sa zužujú cievy zásobujúce končatiny krvou,“ vysvetľuje Taylor.

Problém u ľudí s touto poruchou je ten, že tkanivá v ich končatinách nezískavajú dostatok živín z krvi, ktoré sú potrebné na ich správne fungovanie a tvorbu tepla. Pri zanedbaní liečby môže dôjsť až k nedokrveniu končatín.

Citlivosť na chlad je podľa Taylora aj následkom vzniku omrzlín, pričom pretrváva aj po ich vyliečení. „Telo na ne odpovedá tak, že obmedzí prísun krvi do napadnutých oblastí, aby zabránilo úniku tepla a ponechalo jeho dostatok životne dôležitým orgánom,“ vysvetľuje Taylor.

4. Rozdielna anatómia

Organizmus muža a ženy vytvára rozličné množstvo tepla, aby si udržal rovnováhu. Keďže muži majú vyšší podiel svalovej hmoty, ich metabolický rytmus v stave pokoja je vyšší – to znamená, že ich telo vyprodukuje vyššie množstvo tepla.

Medzi mužmi a ženami prevláda aj rozdielna distribúcia tuku. „Ruky a nohy žien majú takmer dvojnásobne hrubú vrstvu tuku pod kožou, takže teplu zo svalov pod nimi trvá dlhšie, kým sa dostane k teplotným receptorom v pokožke. Aj to je dôvod, prečo majú ženy častejšie pocit chladu,“ hovorí Taylor.

Zdroj: Info.sk, DP, theconversation.com, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.