• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

WHO: Oklieštené Vianoce sú "najbezpečnejšia taktika"

  • 8:59 24.11.2020
  • Ženeva
WHO: Oklieštené Vianoce sú "najbezpečnejšia taktika"

Jednotlivé vlády musia dobre zvážiť, aký bude ekonomický a sociálny prínos uvoľňovania pandemických obmedzení počas sviatkov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že vyhýbanie sa rodinným stretnutiam bude cez Vianoce tá "najbezpečnejšia taktika". WHO však zdôraznila, že neexistuje žiadny spôsob s nulovým rizikom, ako sláviť tradičné sviatky. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Predstavitelia WHO dodali, že jednotlivé vlády musia dobre zvážiť, aký bude ekonomický a sociálny prínos uvoľňovania pandemických obmedzení počas sviatkov, a jednotliví obyvatelia sa zasa budú musieť rozhodnúť, či ešte viac ohrozia svojich zraniteľnejších príbuzných.

Európa a Severná aj Latinská Amerika bojujú s narastajúcimi prípadmi nákazy koronavírusom, ktoré ženú zdravotnícke systémy na pokraj zrútenia a pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami nútia vlády vyhlasovať zákazy pohybu obyvateľov či zatvárať prevádzky.

Maria Van Kerkhove, technická vedúca WHO pre pandémiu ochorenia COVID-19, uviedla, že možnosti s „nulovým rizikom“ neexistujú.

Je menšie riziko alebo väčšie riziko - ale riziko je,“ povedala na virtuálnom brífingu pre médiá.

Je to neuveriteľne ťažké, lebo predovšetkým cez sviatky... naozaj chceme byť s rodinou, ale v niektorých situáciách je ťažké rozhodnutie nemať rodinné stretnutie tou najbezpečnejšou taktikou,“ vysvetlila Van Kerkhove. Dodala, že každý sa musí sám rozhodnúť a zvážiť, či možno donesie koronavírus do domácnosti zraniteľnejších ľudí s vyšším rizikom, že na toto ochorenie zomrú.

Van Kerkhove navrhla virtuálne spojenie s rodinou, ktoré môže byť jedným zo spôsobov osláv.

Aj keď tento rok nemôžete sviatky tráviť spoločne, môžete ich osláviť, keď sa toto všetko skončí,“ povedala americká expertka. „My to tak v našej rodine urobíme a budeme mať veľa osláv, keď už bude po všetkom,“ doplnila.

Michael Ryan, riaditeľ WHO pre núdzové situácie, poznamenal, že treba dosiahnuť rovnováhu medzi vedou a ekonomickými a sociálnymi okolnosťami. Podľa Ryana nie je žiaden recept na to, ako dlho by malo počas sviatočného obdobia trvať uvoľnenie obmedzení, aby to bolo bezpečné.

Ryan pred štvrtkovým Dňom vďakyvzdania v USA upozornil, že po tomto sviatku v susednej Kanade, ktorá ho tento rok oslavovala 12. októbra, sa prenos koronavírusu medzi ľuďmi zvýšil.

V oblastiach s výrazným komunitným šírením nákazy by ďalšie otváranie či uvoľňovanie „nepochybne“ vyústilo do ešte väčšieho prenosu koronavírusu, uviedol Ryan.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe

Scholz varuje pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe

DNES - 12:33Zahraničné

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe, informuje agentúra DPA.

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

DNES - 8:48Zahraničné

Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra.

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

DNES - 8:07Zahraničné

Ukrajina môže do konca tohto roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej Spojené štáty neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc, varoval vo štvrtok šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby Bill Burns.

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

DNES - 7:37Zahraničné

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump.

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

DNES - 6:32Zahraničné

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.