• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

OĽaNO hrozí odchodom z koalície, dôvodom je voľba generálneho prokurátora

  • 14:56 23.11.2020
  • Bratislava
OĽaNO hrozí odchodom z koalície, dôvodom je voľba generálneho prokurátora

Premiér Igor Matovič pred zasadnutím krízového štábu uviedol, že strana OĽaNO vystúpi z koalície, ak sa potvrdia dohady o správaní vládnych strán.

Aktualizované 15:17

Ak by sa niektorá vládna strana dohodla s opozíciou a zvolili by v parlamente kandidáta na generálneho prokurátora (GP), OĽANO by vystúpilo z koalície. Pripustil to premiér a líder OĽANO Igor Matovič v reakcii na otázky, čo by hnutie urobilo, ak by kandidát prešiel s podporou časti opozície.

„Ešte pred vypočúvaním sa mi dostalo do uší, že niektoré strany spravili dohodu s mafiou či jednou, alebo druhou. Ak by sa niečo také stalo, OĽANO vystúpi z koalície a je koniec,“ povedal Matovič. O ktoré strany má ísť, predseda vlády nepovedal. OĽANO je najväčšia vládna strana a jej odchodom by koalícia stratila väčšinu v parlamente. Premiérova demisia by zase viedla k pádu vlády.

Koalícia sa zatiaľ nedohodla na tom, koho by volila za kandidáta na generálneho prokurátora. Šéfka Za ľudí Veronika Remišová by chcela, aby sa koalícia dohodla na jednom mene. Šéfom prokurátorov by podľa jej slov mal byť morálne čistý človek, ktorý chce robiť zmeny aj vnútri generálnej prokuratúry.

Remišová zároveň tvrdí, že nikto nechce, aby generálneho prokurátora zvolila opozícia, „ktorá má za sebou obrovské kauzy, ktoré roky špičky vedenia polície aj špeciálny prokurátor mali kryť“. Ako dodala, strana Za ľudí sa chce rozhodovať podľa presných kritérií, k tejto téme budú mať i predsedníctvo. „Zhodneme sa na tom, že voľba generálneho prokurátora je najdôležitejšia voľba tohto volebného obdobia tak pre koalíciu, ale aj pre opozíciu,“ povedala šéfka Za ľudí.

Zároveň predpokladá, že opozícia sa obáva, že na mieste generálneho prokurátora bude človek, ktorý je čestný, statočný a nebojácny a nebude citlivé politické kauzy zametať pod koberec. „Nasledujúce dni môžu byť obrovské tlaky a urobíme všetko pre to, aby sme sa v rámci koalície dohodli,“ povedala Remišová.

Klub OĽANO vníma zhodu pri voľbe generálneho prokurátora naprieč koalíciou ako jedinú možnosť. Opozičné strany Smer-SD, Hlas či ĽSNS sú podľa predsedu klubu Michala Šipoša nekompetentné rozhodovať o vhodnosti kandidátov.

„Súčasní predstavitelia opozície z tzv. Smerohlasu svojimi nomináciami dvoch predchádzajúcich generálnych prokurátorov Dobroslava Trnku a Jaromíra Čižnára dokázali, že sú absolútne nekompetentní rozhodovať o tom, kto je najvhodnejší kandidát na tento mimoriadne dôležitý post. Rovnako tak aj mnohí predstavitelia ĽSNS, ktorí sú stíhaní alebo už aj odsúdení za závažné trestné činy,“ doplnil.

O post šéfa Generálnej prokuratúry SR má záujem sedem uchádzačov, v pondelok pokračuje ich vypočúvanie. Parlament má voliť kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry SR na schôdzi, ktorá sa začne tento týždeň. Voľba je podľa návrhu programu schôdze naplánovaná na stredu 25. novembra. Generálneho prokurátora menuje prezident SR.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Analytik: Členstvo v NATO je pre štáty ako Slovensko jedinou garanciou bezpečnosti

Analytik: Členstvo v NATO je pre štáty ako Slovensko jedinou garanciou bezpečnosti

DNES - 8:04Domáce

Členstvo v NATO podľa Daniela Hoštáka predstavuje základnú a za súčasných geopolitických podmienok jedinú garanciu bezpečnosti pre štát, akým je Slovensko.

Korčok aj Pellegrini si želajú mier na Ukrajine, v riešeniach sa líšia

Korčok aj Pellegrini si želajú mier na Ukrajine, v riešeniach sa líšia

DNES - 6:09Domáce

Obaja prezidentskí kandidáti Ivan Korčok aj Peter Pellegrini si želajú mier na Ukrajine.

Matovič: Prioritou prezidenta má byť spravodlivé súdnictvo, nie amnestie

Matovič: Prioritou prezidenta má byť spravodlivé súdnictvo, nie amnestie

VČERA - 18:53Domáce

Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte fungovala, a nie následne opravovať chyby spravodlivosti rozdávaním amnestií.

SHMÚ: Na väčšine územia treba v noci a ráno rátať s prízemným mrazom

SHMÚ: Na väčšine územia treba v noci a ráno rátať s prízemným mrazom

VČERA - 18:39Domáce

Na väčšine územia sa môže v noci na utorok (19. 3.) vyskytnúť prízemný mráz.

Vasiľ Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

Vasiľ Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

VČERA - 18:14Domáce

Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené.