• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Európa a Japonsko oslabili, americký trh vzrástol

  • 10:17 27.02.2013
  • BRATISLAVA
Európa a Japonsko oslabili, americký trh vzrástol

Európsky akciový trh v utorok oslabil a akcie eurozóny klesli na trojmesačné minimum.

Nerozhodný výsledok talianskych volieb totiž obnovil obavy o budúcnosť Európskej menovej únie. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 si odpísal 1,4 % a uzavrel na úrovni 1 150,25 bodu.

"V strednodobej perspektíve je nepravdepodobné, že Taliansko sa vzdá reforiem alebo odíde z eurozóny, ale politika by sa mohla zmeniť na spor, v ktorom ani jedna strana nechce ustúpiť. A akciové trhy naozaj nemajú radi spory bez ústupkov," povedal Derry Pickford, analytik spoločnosti Ashburton.

Hlavný taliansky akciový index FTSE MIB spadol o 4,9 %, čo bolo jeho najvýraznejšie jednodňové oslabenie za takmer rok. "To vytvára neistotu v čase, keď trhy sú dosť na vrchole a boli pravdepodobne pripravené na určitú formu korekcie," povedal Paul Jackson zo Societe Generale.

Americký akciový trh sa v utorok zotavil zo svojho najväčšieho poklesu od novembra, keďže šéf Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke obraňoval program nákupov dlhopisov zo strany americkej centrálnej banky.

Bernanke v bankovom výbore Senátu USA sa rozhodne postavil za stimulačný program prostredníctvom nákupov dlhopisov a upokojil hlasné diskusie o tom, že centrálna banka pravdepodobne ustúpi od svojich stimulačných opatrení. Jeho vyjadrenia pomohli zmierniť obavy investorov zo slepej uličky Talianska po tom, ako v parlamentných voľbách ani jedna strana nezískala väčšinu.

"Bernanke určite povedal všetko, čo trh potreboval," konštatoval Peter Kenny, výkonný riaditeľ spoločnosti Knight Capital. Priemyselný index Dow Jones posilnil o 0,84 % na 13 900,13 bodu, index Standard & Poor's 500 stúpol o 0,61 % na 1 496,94 bodu a technologický Nasdaq vzrástol o 0,43 % na 3 129,65 bodu.

Japonský akciový trh v stredu už druhý deň po sebe klesol. Hlavný tokijský index Nikkei stratil 1,3 % a oslabil na 11 253,97 bodu pre obavy, že nerozhodný výsledok talianskych volieb by mohol opätovne prehĺbiť dlhovú krízu eurozóny. Širší index Topix klesol o 1,4 % na 953,72 bodu.

Vypredávali sa akcie výrobcov áut. Toyota Motor Corp zlacnela o 2,5 %, spoločnosť Fuji Heavy Industries Ltd klesla o 3,3 % a Honda Motor Co oslabila o 2,5 %. Nedarilo sa ani akciám bánk. Sumitomo Mitsui Financial Group si odpísala 3 % a Mitsubishi UFJ Financial Group stratila 2,7 %. Darilo sa však sektoru výroby papiera a celulózy, ktorý posilnil o 1,3 %, a odvetviu stavebníctva, ktoré stúplo o 0,8 %.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

DNES - 8:26Ekonomické

Na všetky faktúry, ktoré sú neuhradené 100 dní od ich pôvodnej splatnosti, sa vzťahuje povinnosť robiť opravu odpočítanej DPH a túto daň doplatiť.

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

VČERA - 16:12Ekonomické

Projekt MPSVR prispeje mladým dospelým na vodičské preukazy.

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

VČERA - 12:41Ekonomické

Opozičné PS poukázalo na zásadné nedostatky v novelách zákonov o strategických investíciách, o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a verejnom obstarávaní.

Deficit verejných financií vlani výrazne vzrástol na 4,89 % HDP

Deficit verejných financií vlani výrazne vzrástol na 4,89 % HDP

VČERA - 10:01Ekonomické

Deficit rozpočtu verejnej správy SR sa v minulom roku výrazne zvýšil, keď prekročil 6 miliárd eur.

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť

12:56 20.04.2024Ekonomické

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť.