• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Zmeny krvného tlaku v tejto časti dňa zvyšujú riziko infarktu a mŕtvice

  • 20:07 21.11.2020
  • TOCHIGI
Zmeny krvného tlaku v tejto časti dňa zvyšujú riziko infarktu a mŕtvice

Vysoké hladiny krvného tlaku počas noci výrazne zvyšujú riziko srdcového infarktu a mŕtvice, aj keď počas dňa sú hladiny normálne.

Ľudia, ktorí majú vysoký krvný tlak počas spánku, majú väčšiu pravdepodobnosť, že v budúcnosti budú trpieť kardiovaskulárnymi chorobami, najmä srdcovým zlyhaním, tvrdí nová štúdia. Vedci z Jichi Medical University dokonca varujú, že riziko infarktu či mozgovej príhody je stále vysoké, aj keď je krvný tlak počas dňa normálny.

Lekári zvyčajne pri liečbe hľadia na merania tlaku počas dňa a priamo v ambulancii. Vedci však tvrdia, že veľa pacientov môže mať vysoký krvný tlak v noci a ani o tom nevedia. Na tieto riziká upozornili v štúdii publikovanej vo vedeckom žurnále Circulation.

Krvný tlak pacientov bol sledovaný počas dňa a počas spánku

V štúdii skúmali údaje od 6 359 dospelých z celého Japonska v rokoch 2009 až 2017. Takmer polovica účastníkov štúdie boli muži a viac ako polovica mala najmenej 65 rokov. Všetci pacienti mali najmenej jeden kardiovaskulárny rizikový faktor a tri štvrtiny z nich užívali lieky na krvný tlak. Na začiatku štúdie nemal žiadny z nich symptomatické kardiovaskulárne ochorenie.

Vedci merali denné a nočné hladiny krvného tlaku pomocou tlakového holteru. Merania sa uskutočňovali najmenej 24 hodín v kuse a účastníci si do denníka písali svoje denné aktivity a časy spánku a bdenia.

Takmer každý účastník mal 20 denných a sedem nočných automatizovaných meraní krvného tlaku. Sledovania sa uskutočňovali každoročne prostredníctvom telefónu alebo návštevy kliniky, celkovo ich sledovali od dvoch do siedmich rokov.

Vedci analyzovali výskyt kardiovaskulárnych chorôb, vrátane infarktu, mŕtvice, zlyhania srdca a smrti. Analyzoval sa výskyt a načasovanie srdcových príhod vo vzťahu k zmenám krvného tlaku, aby sa zistilo, či existujú nejaké asociácie.

Škodlivý je aj príliš nízky tlak počas noci

Celkovo účastníci zaznamenali 306 kardiovaskulárnych príhod, z toho 119 mozgových príhod, 99 prípadov ochorenia koronárnych artérií a 88 diagnóz srdcového zlyhania. Autori štúdie tvrdia, že zvýšenie systolického krvného tlaku o 20 mm Hg nad denným systolickým tlakom je významne spojený s rizikom aterosklerotických kardiovaskulárnych chorôb a srdcového zlyhania.

Podobne účastníci s abnormálnym cirkadiánnym vzorom, ku ktorému dochádza, keď krvný tlak v spánku prekročí denné hodnoty, boli vystavení osobitnému riziku vzniku srdcového zlyhania a mali väčšie riziko výskytu akejkoľvek srdcovej choroby.

Škodlivé môže byť aj nadmerné zníženie krvného tlaku počas spánku. Pacienti s dobre kontrolovanou hypertenziou vykazovali významne zvýšené riziko mozgovej príhody, keď sa nočný systolický tlak extrémne znížil.

„Výsledky naznačujú, že nočný systolický krvný tlak bol významným nezávislým rizikovým faktorom pre kardiovaskulárne príhody,“ uviedol vo vyhlásení American Heart Association hlavný autor štúdie Kazuomi Kario, profesor kardiovaskulárnej medicíny. Štúdia podľa neho zdôrazňuje dôležitosť nočného monitorovania krvného tlaku, aby lekári zabezpečili efektívne dávkovanie liekov na vysoký krvný tlak s 24-hodinovým účinkom.

Zdroj: Info.sk, TM, heart.org, ahajournals.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.