• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Veľké raňajky alebo večera? Vedci vyvrátili teóriu o chudnutí

  • 7:08 22.11.2020
  • BALTIMORE
Veľké raňajky alebo večera? Vedci vyvrátili teóriu o chudnutí

Konzumácia väčšieho množstva kalórii na raňajky pri chudnutí nepomáha.

Mnohí ľudia si v snahe schudnúť snažia rozvrhnúť príjem jedla tak, aby najviac kalórii zjedli ráno. Nová štúdia vedcov z Johns Hopkins University však ukázala, že stravovanie s veľkými raňajkami ľuďom nepomáha v chudnutí. Zistenia boli prezentované na výročnej online konferencii American Heart Association.

Niektorí výživoví experti hlásajú, že ak chcete zhodiť prebytočné kilá, mali by ste zjesť väčšie jedlo na raňajky, potom o niečo menšie v čase obeda a nakoniec len malú večeru. Vedci skúmali 41 dospelých s nadváhou viac ako 12 týždňov, pričom zistili, že koncentrovanie kalórií na začiatok dňa nemalo žiadny vplyv na chudnutie.

„Dlho sme uvažovali, či to, kedy človek počas dňa jedáva, ovplyvňuje spôsob, akým telo využíva a ukladá energiu,“ uviedla v stanovisku spoluautorka štúdie Nisa M. Maruthurová, docentka medicíny, epidemiológie a ošetrovateľstva na Johns Hopkins University. "Väčšina predchádzajúcich štúdií nekontrolovala počet kalórií, takže nebolo jasné, či ľudia, ktorí jedli skôr, jedli menej kalórií. V tejto štúdii sme zmenili iba denný čas stravovania.“

Nie je rozdiel, či ľudia jedia veľké raňajky alebo večere

Väčšinu účastníkov (90 percent) tvorili ženy s prediabetom alebo cukrovkou s priemerným vekom 59 rokov. Vedci nariadili zhruba polovici skupiny, aby dodržiavala časovo obmedzený stravovací režim. To znamenalo obmedziť stravovanie na konkrétne hodiny dňa a skonzumovať 80 percent kalórií pred 13. hodinou.

Druhá polovica jedla vo zvyčajných časoch počas 12-hodinového okna a polovicu svojho denného kalorického príjmu konzumovala po 17. hodine celých 12 týždňov.

Všetci účastníci jedli rovnaké vopred pripravené a zdravé jedlá. Hmotnosť a krvný tlak sa merali na začiatku štúdie, potom o štyri týždne, osem týždňov a 12 týždňov.

Marathurová uviedla, že ľudia v oboch skupinách schudli a zároveň sa im znížil krvný tlak, bez ohľadu na to, kedy jedli:

"Mysleli sme si, že časovo obmedzená skupina schudne viac. To sa však nestalo. Nezistili sme žiadny rozdiel v chudnutí u tých, ktorí jedli väčšinu svojich kalórií skôr verzus neskôr počas dňa. Nezistili sme ani žiadne účinky na krvný tlak.“

Autori štúdie teraz zhromažďujú viac informácií o krvnom tlaku účastníkov počas celého dňa. Tieto informácie tiež spoja s výsledkami štúdie o účinkoch časovo obmedzeného stravovania na hladinu cukru v krvi, inzulín a ďalšie hormóny.

„Spoločne nám tieto zistenia pomôžu lepšie pochopiť účinky časovo obmedzeného stravovania na kardiometabolické zdravie,“ uzatvára Marathurová.

Zdroj: Info.sk, TM, heart.org, sciencedaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.