• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Porucha príjmu potravy a jej príznaky, ktoré si všimnete aj navonok

  • 20:11 17.11.2020
  • Bratislava
Porucha príjmu potravy a jej príznaky, ktoré si všimnete aj navonok

Poruchou príjmu potravy môže trpieť aj niektorý z vašich blízkych. Napriek tomu, že častejšie postihuje ženy, výnimkou nie sú ani mužskí pacienti. Ako ju spoznať?

Pri poruche príjmu potravy sa často skloňujú dva pojmy – jedlo a váha. Keďže ale ide v prvom rade o psychologické ochorenie, netreba si myslieť, že pacienti chorobne vnímajú len tieto dva aspekty svojho života.

Okrem najčastejšie sa vyskytujúcej anorexie a bulímie poznáme aj ďalšie typy poruchy príjmu potravy. Hovoríme napríklad o ortorexii, ktorá sa prezentuje ako posadnutosť zdravou stravou, bigorexii, pri ktorej dochádza k chorobnej závislosti na cvičení, alebo drunkorexii, ktorá hraničí s alkoholizmom.

Málo z nás si uvedomuje, že u ľudí, ktorých trápi jeden druh poruchy príjmu potravy, sa často vyskytujú aj príznaky iného druhu.

Podľa klinických odhadov poruchou príjmu potravy trpia asi dve percentá z celkovej populácie, no výskumy naznačujú, že takmer polovica z nás má k jedlu, telu alebo cvičeniu nezdravý vzťah.

Ako sme už spomenuli, poruchy príjmu potravy sú predovšetkým psychické ochorenia, s čím súvisia aj ich príznaky. Niektorí vďaka jedlu nadobúdajú stratenú životnú rovnováhu, čo sa však pri zanedbaní liečby môže prejaviť až fatálne. Nie náhodou je anorexia najsmrteľnejšie psychiatrické ochorenie.

Výhodou poruchy príjmu potravy je to, že je liečiteľná. Tak, ako pri iných ochoreniach, aj tu platí, že čím skôr sa odhalí, tým lepšia je prognóza.

Napriek populárnej mienke tomuto ochoreniu nepodliehajú len mladé ženy. Na druhej strane práve ony tvoria väčšinu hospitalizovaných pacientov s poruchou príjmu potravy. Najvyššie riziko hrozí dievčatám a ženám vo veku od 12 do 20 rokov.

Vznik poruchy príjmu potravy je podmienený niekoľkými faktormi. Častejšie sa vyskytuje u ľudí s depresiou, úzkosťou, nízkym sebavedomím alebo u perfekcionistov.

Príznaky poruchy príjmu potravy si u okolitý svet všimne len ťažko, pretože pacienti ich zvyknú skrývať. Napriek tomu existuje niekoľko spôsobov, ako ochorenie spozorovať nielen na základe stravovacích návykov.

Časté príznaky poruchy príjmu potravy

  • nárazové prejedanie – konzumácia veľkého množstva jedla v malom časovom rozpätí
  • použitie toalety hneď po dojedení
  • upriamovanie všetkej pozornosti na jedlo
  • strach z priberania
  • prehnaná kritika vlastného vzhľadu a hmotnosti
  • nútenie sa k zvracaniu alebo hnačke
  • zneužívanie laxatív, nadmerné cvičenie alebo hladovanie
  • úzkosť, obzvlášť pri jedení v prítomnosti iných ľudí
  • sociálna izolácia
  • podráždenosť a zmeny nálady

Ak si na dieťati, známom alebo inom príbuznom všimnete príznaky, ktoré by mohli svedčiť o poruche príjmu potravy, nepokúšajte sa ho prinútiť k ráznym krokom a skúste sa vyhnúť náročnej diskusii počas obeda, raňajok či večere.

Pokiaľ sa plánujete s chorým človekom porozprávať, namiesto jedla sa zamerajte na jeho pocity. Ak sa ich bojí vyjadriť alebo to jednoducho nechce, situáciu ďalej sledujte z úzadia a po istom čase sa pýtajte zas.

Ak máte pocit, že sami trpíte poruchou príjmu potravy, môžete si pomôcť aj svojpomocne. Skúste si napísať, ako sa cítite, pričom sa zamerajte na to, ako to ovplyvňuje vaše stravovacie návyky, ako dlho to prebieha a aký pôžitok vám to prináša. Keď sa odhodláte, zverte sa so svojím problémom všeobecnému lekárovi, ktorý vám odporučí ďalšiu liečbu.

Zdroj: Info.sk, DP, thesun.co.uk, pinelky.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.