• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Ako čo najrýchlejšie očistiť krv od alkoholu? Pomôžte si pľúcami

  • 14:27 17.11.2020
  • Toronto
Ako čo najrýchlejšie očistiť krv od alkoholu? Pomôžte si pľúcami

Kanadskí vedci zistili, ako rýchlo a jednoducho odstrániť alkohol z organizmu. Stačí sa pritom spoľahnúť na vlastné pľúca.

Keď etanol, ktorý obsahujú všetky alkoholické nápoje, dosiahne v krvi určitú úroveň, začne sa správať ako jed narúšajúci krvný obeh a škodiaci mozgu a iným orgánom. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vo svete denne umrú tri milióny ľudí v dôsledku ťažkej intoxikácie alkoholom.

Asi 90 percent alkoholu sa z organizmu vyplaví pečeňou. Pečeň ale pracuje pomaly, a jej funkciu nie je možné ovplyvniť. Proces odstránenia alkoholu z krvi sa dá mierne zrýchliť invazívnymi metódami, ako je dialýza, výplach žalúdka alebo umelé zavedenie prívodu kyslíka.

Podľa Univerzitnej zdravotníckej siete so sídlom v Toronte existuje aj jednoduchší a efektívnejší spôsob, ako sa zbaviť alkoholu v krvi. Hlavnú rolu pritom hrajú pľúca.

Podľa vedcov pri hyperventilácii (hlbokom a rýchlom dýchaní) dochádza k úniku alkoholu z tela trikrát rýchlejšie ako pri jeho odstraňovaní pomocou pečene. Platí pritom rovnica čím silnejšie dýchanie – tým viac alkoholu sa vylúči z organizmu.

O tejto skutočnosti lekári vedeli aj doteraz, no nikdy ju neodporúčali ako trik na urýchlenie odstránenia alkoholu z krvi. Hlboké vydychovanie vzduchu totiž so sebou prináša aj isté negatíva. Tým hlavným je to, že človek prichádza o značné množstvo oxidu uhličitého, s ktorým sa z tela uvoľňuje aj alkohol. Rýchly pokles hladiny CO2 v krvi vedie k točeniu hlavy, nevoľnosti a otupeniu rúk a nôh.

„Nie je možné len tak hyperventilovať, pretože v priebehu niekoľkých minút u vás môže dôjsť k točeniu hlavy, až celkom stratíte vedomie,“ hovorí vo vyhlásení vedúci výskumu Joseph Fisher, ktorý v Toronte pôsobí ako anesteziológ.

Autorom štúdie sa podarilo zostrojiť prístroj o rozmere kancelárskeho papiera, ktorý počas hyperventilácie udržiava stabilnú úroveň oxidu uhličitého v krvi pacienta. Pozostáva zo zásobníka CO2, niekoľkých rúrok, masky a klapiek.

„Ide o veľmi jednoduché zariadenie, ktoré sa dá ľahko zostrojiť v ktorejkoľvek časti sveta,“ hovorí Fisher. „Pri práci nevyžaduje elektrický prúd, počítač alebo špeciálny filter. Je zvláštne, že sme na to neprišli ešte pred niekoľkými desiatkami rokov.“

Tento výskum je vôbec prvý, ktorý by mohol poslúžiť ako dôkaz, že tempo úniku alkoholu z krvi sa dá zrýchliť pomocou hyperventilácie. Podľa autorov vypracovaný návrh nepomôže len pri liečbe ťažkej alkoholovej intoxikácie, ale aj pri zotavovaní tých, ktorí si len želajú rýchlo vytriezvieť.

Vedci už overili účinnosť prístroja pomocou dobrovoľníkov, no klinické testy zatiaľ neprebehli.

Zdroj: Info.sk, DP, nature.com, ria.ru
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.