• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
10°Bratislava

Odkladáte návštevu zubára? Vedci overili riziko infekcie koronavírusom v zubnej ambulancii

  • 21:14 12.11.2020
  • Svet
Odkladáte návštevu zubára? Vedci overili riziko infekcie koronavírusom v zubnej ambulancii

Štúdia ukázala, že zubní lekári, ktorí dodržujú hygienické opatrenia, majú nízke riziko nákazy novým koronavírusom.

Ak je pandémia koronavírusu vašou výhovorkou, prečo sa vyhýbate zubárovi, možno vás prekvapia výsledky novej štúdie. Tá ukázala, že zubní lekári patria k zdravotníckym pracovníkom, ktorí majú nízke riziko nákazy COVID-19.

Aj keď by sme mohli očakávať, že zubári sú pri svojej profesii vystavení vysokému riziku, v štúdii publikovanej vo vedeckom časopise The Journal of the American Dental Association malo menej ako jedno percento zubných lekárov pozitívny test na koronavírus.

Ako je to možné? Vedci tvrdia, že 99,7 percenta zubných lekárov zintenzívnilo hygienické opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Hlavný autor štúdie Marcelo Araujo, generálny riaditeľ vedeckého a výskumného ústavu American Dental Association (ADA) vo vyhlásení uviedol:

„Je to veľmi dobrá správa pre zubných lekárov a pacientov. Znamená to, že to, čo robia zubní lekári - zvýšená kontrola infekcií a zvýšená pozornosť bezpečnosti pacientov a zubných tímov - funguje.“

Koniec mýtov o zubných ambulanciách

New York Times v marci označil zubné lekárstvo za jedno z najrizikovejších povolaní na základe údajov amerického ministerstva práce. Počas vyšetrenia nie je možné sa dištancovať a existuje riziko vírenia vírusových častíc v miestnosti.

Napriek tomu autori štúdie zisťujú, že zubári výrazne zabrali v boji proti šíreniu vírusu. Zdá sa, že sa ich nasadenie vypláca podľa výsledkov vôbec prvej rozsiahlej štúdie zubného lekárstva počas pandémie koronavírusu.

V zubných ordináciách sa sprísnili dezinfekčné postupy vrátane dezinfekcie všetkého zariadenia a povrchov. Začali kontrolovať teploty personálu a pacientov a niekde prebehol skríning pacientov na prítomnosť COVID-19.

Zubári nakúpili ochranné pomôcky vrátane respirátorov, ochranných okuliarov a ochranných štítov na tvár. Niektorí zubári pri zákrokoch prešli na vysokorýchlostného odsávanie a manuálne čistenie zubov namiesto ultrazvukového na zníženie aerosólov.

Vedci zhromaždili informácie v júni 2020 od 2 195 zubných lekárov v USA. Účastníci odpovedali na webový prieskum, ktorý obsahoval otázky týkajúce sa ochranných opatrení prijatých v súvislosti s COVID-19 a ich osobného zdravia.

Zubní lekári vedia, ako prekonať krízu

Z opýtaných zubných lekárov malo 20 potvrdenú infekciu alebo podozrenie na infekciu COVID-19 Pri zvážení výsledkov podľa veku a geografického umiestnenia vedci odhadujú, že iba 0,9 percenta stomatológov malo koronavírus.

„Skutočnosť, že stomatológia bola označená za jedno z najrizikovejších povolaní pre infekciu, ale má oveľa nižšiu prevalenciu infekcie v porovnaní s inými zdravotníckymi profesiami, nie je náhoda,“ dodáva hlavný ekonóm a viceprezident Inštitútu zdravotnej politiky ADA Marko Vujicic. „Táto profesia zobrala problém mimoriadne vážne a je to vidieť. Budeme naďalej sledovať mieru COVID-19 u zubných lekárov a ďalšie aspekty pandémie ovplyvňujúce zubné lekárstvo, aby sme mohli pomôcť informovať zubárov a ďalšie odvetvia.“

Autori štúdie tvrdia, že ich zistenia potvrdzujú efektivitu dodržiavania pokynov hygienikov na zabránenie šíreniu COVID-19 v zubných ambulanciách. Vedci pokračujú v zhromažďovaní údajov, ktoré zahrnú dentálnych hygienikov do budúcich prieskumov.

Zdroj: Info.sk, TM, ada.org, today.uconn.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.