• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Odborníci kritizujú dofinancovanie štátnej poisťovne

  • 15:16 11.11.2020
  • Bratislava
Odborníci kritizujú dofinancovanie štátnej poisťovne

Neefektívne, neprimerané, krok späť - aj takto hodnotia rozhodnutie vlády o dofinancovaní Všeobecnej zdravotnej poisťovne analytici.

Dofinancovanie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) ju neprimerane zvýhodňuje. Navyše kategorizuje pacientov a zdravotníkov na tých, pre ktorých štát našiel peniaze na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, a na tých, ktorí ho nezaujímajú len preto, že sú poistení v inej zdravotnej poisťovni alebo ich ošetruje iný, neštátny lekár či poskytovateľ. Pre TASR to v reakcii na ďalšie zvýšenie základného imania štátnej zdravotnej poisťovne uviedol Zväz ambulantných poskytovateľov.

Konanie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) a vlády SR považuje zväz za neuvážené a nebezpečné hazardovanie so zdravím občanov. „ZAP odmieta a nesúhlasí s návrhom na opakované dofinancovanie len VšZP. Vyzývame ministra Krajčího a vládu, aby sa rovnako zodpovedne a spravodlivo správala k všetkým občanom tejto krajiny a neprijímala zákony, ktoré diferencujú a znevýhodňujú pacientov a zdravotníkov podľa vlastníctva,“ uviedla prezidentka ZAP Zuzana Dolinková.

Doplnila, že kategorizácia na dve skupiny sa týka aj ambulantných lekárov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorým sa končia zmluvné vzťahy vo všetkých troch zdravotných poisťovniach ku koncu roka 2020 a s ktorými nikto o nových zmluvných úpravách od nového roka nerokuje.

Podľa ZAP je za tým argument, že návrh rozpočtu je nerealistický a nedostatočný a teda nie je o čom rokovať. Kritizuje, že namiesto nastavenia systémového financovania zdravotníctva a splnenia si povinnosti štátu, aby platil dostatočne za svojich poistencov, sa štát stará len „o jedno svoje dieťa“. Dolinková sa preto pýta, či sú a budú poistenci ostatných zdravotných poisťovní od roku 2021 poistencami druhej kategórie a či si budú za poskytnutú zdravotnú starostlivosť v ambulanciách a nemocniciach platiť.

Závan stavu spred vyše 20 rokov

Krok opäť dofinancovať Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) je pre ňu len ďalšou motiváciou, aby sa správala neefektívne. Pre TASR to v reakcii na dofinancovanie štátnej poisťovne v sume 98 miliónov eur, ktoré v stredu schválila na svojom zasadnutí vláda SR, uviedol analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský.

Len Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podľa neho vie, ako dospelo ku konkrétnej sume. „Pre občanov je podstatné to, že od zachraňovania štátnych nemocníc sme sa dopracovali už k zachraňovaniu štátnej poisťovne, čo je závan stavu spred vyše 20 rokov,“ povedal.

Poukázal aj na to, že súkromné zdravotné poisťovne majú na milión poistencov zhruba 450 zamestnancov, kým štátna poisťovňa ich má 650. „To nie je situácia spôsobená novým koronavírusom. VšZP má problémy prakticky celú svoju existenciu,“ poznamenal.

Pre poistencov je podľa analytika zase podstatné to, že z peňazí všetkých, ktoré štát „ušetril“ na platbách za poistencov štátu, bude profitovať len jedna zvýhodnená skupina poistencov.

Vlachynský nepovažuje za dôležité to, aká bude presná výška sumy dofinancovania. Myslí si, že je na čase otvoriť verejnú diskusiu aj opačným smerom. Pýta sa preto, aký konkrétny úžitok majú občania zo štátneho vlastníctva poisťovne, ktorá podľa jeho slov odlevom poistencov neustále stráca na hodnote a ktorú treba priebežne sanovať z daní.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo Výbornej horeli drevené objekty na bývanie, požiar uhasili nad ránom

Vo Výbornej horeli drevené objekty na bývanie, požiar uhasili nad ránom

DNES - 7:20Domáce

V obci Výborná neďaleko Kežmarku v noci na utorok horeli jednoduché stavby, pri požiari sa nikto nezranil.

SHMÚ varuje pred počasím v stredu, v týchto lokalitách môže snežiť

SHMÚ varuje pred počasím v stredu, v týchto lokalitách môže snežiť

VČERA - 20:15Domáce

Snežiť môže i v nižších polohách.

SHMÚ varuje: Na toto sa pripravte v noci a v utorok

SHMÚ varuje: Na toto sa pripravte v noci a v utorok

VČERA - 19:10Domáce

Meteorológovia vydali výstrahy.

Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom

Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom

VČERA - 18:18Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude od utorka do piatka úradovať z Košíc.

Polícia pátra po nezvestnom Šimonovi

Polícia pátra po nezvestnom Šimonovi

VČERA - 17:39Domáce

Polícia žiada o pomoc pri pátraní Šimonovi z Pezinka.