• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Výsledky 2. kola testovania: Počet infekčných v testovaných regiónoch mimoriadne klesol

  • 14:34 09.11.2020
  • Bratislava
Výsledky 2. kola testovania: Počet infekčných v testovaných regiónoch mimoriadne klesol

Druhého kola plošného testovania na Slovensku sa zúčastnili viac ako 2 milióny ľudí. Vláda predstavila výsledky.

Počas druhého kola plošného testovania na ochorenie COVID-19 na Slovensku otestovali 2.044.855 ľudí, odhalili 13.509 nakazených. To je 0,66 percenta. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na pondelkovej tlačovej konferencii. Druhé kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa počas uplynulého víkendu (7. - 8. 11.) konalo v 45 okresoch.

Do druhého kola testovania bolo podľa Naďa nasadených takmer 21.000 vojakov, policajtov, hasičov, záchranárov, zdravotníkov, administrátorov či dobrovoľníkov. Zdravotníkov bolo vyše 8800. V sobotu otvorili 2756 odberných miest a v nedeľu 2671. Do celkového počtu otestovaných patria okrem odberných miest aj otestovaní v rámci ministerstva spravodlivosti či v domovoch sociálnych služieb.

Naď ďalej informoval, že v 45 okresoch len na odberných miestach otestovali počas prvého kola plošného testovania 1.750.179 ľudí, z nich bolo nakazených 25.811, čo predstavuje 1,47 percenta. Počas druhého kola uplynulý víkend v týchto okresoch otestovali 1.837.464 ľudí, z nich test ukázal pozitívny výsledok 11.477 ľuďom, čo znamená 0,62 percenta. Poukázal na nárast záujmu o odberové miesta.

Počet nakazených klesol medzi prvým a druhým kolom podľa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) o viac ako polovicu. Je to podľa neho dôkaz, že celoplošné testovanie malo zmysel. Dodal tiež, že po víkende ostalo 15 okresov, v ktorých malo pozitívny výsledok testu nad 0,7 percenta zo všetkých otestovaných. Údaj 0,7 percenta bol faktorom pre rozhodnutie o druhom kole celoplošného testovania. To sa počas víkendu konalo v 45 okresoch, v ktorých prvé kolo odhalilo nad 0,7 percenta nakazených.

Premiér tiež upozornil na veľký pokles pozitívnych výsledkov v štyroch pôvodne najzasiahnutejších okresoch. Prvé pilotné testovanie ukázalo v okrese Námestovo 4,77 percenta nakazených, prvé kolo plošného testovania ukázalo 1,8 percenta a druhé kolo 0,55 percenta, to je podľa Matoviča pokles o 88 percent. Dodal, že v Bardejove klesol za tri víkendy počet nakazených o 74 percent.

Premiér dodal, že pokles zaznamenali aj najzasiahnutejšie okresy po prvom kole testovania, ktorými boli Čadca, Stará Ľubovňa a Púchov. Po druhom kole testovania podľa Matoviča najlepšie dopadli Zvolen a Medzilaborce.

Hodnotenie 2. kola plošného testovania

Hodnotenie 2. kola plošného testovania Tlačová konferencia predsedu vlády SR Igora Matoviča, ministra obrany Jara Naďa, ministra vnútra Romana Mikulca, ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a hlavného hygienika Jána Mikasa

Uverejnil používateľ Úrad vlády Slovenskej republiky Pondelok 9. novembra 2020

Naď informoval, že požiadal zodpovedné zložky o čo najskoršie vyčíslenie nákladov. Tie sa podľa neho nedajú rozdeliť na pilotné, prvé a druhé kolo testovania. Keďže vedeli, že testovanie bude v niekoľkých vlnách, realizovali viacero nákladov aj predplatením položiek pri pilotnom testovaní. Komplexnú sumu za tri kolá preto oznámi, keď ju budú mať vyčíslenú. Minister takisto skonštatoval, že počas testovania nezbierali údaje o tom, či sa človek šiel testovať do okresu, kde nebýva, nezisťovali, či tam má alebo nemá trvalý pobyt alebo či bol v danom okrese len na návšteve. Nedá sa to podľa neho „rozdeliť na drobné“.

Matovič sa nebráni ani regionálnym opatreniam. Uvažovať sa podľa neho dá o ďalších kolách testovania v okresoch, ktoré vyšli najhoršie. Hlavný hygienik SR Ján Mikas dodal, že príslušný regionálny hygienik má stále možnosť prijať prísnejšie opatrenia, ako boli na celoslovenskej úrovni, ak si to bude situácia vyžadovať.

Premiér predpokladá, že k predĺženiu núdzového stavu by malo prísť, pretože má výhody pre boj s pandémiou. Situácia je podľa neho stále horšia, ako keď sme vstupovali do núdzového stavu.

Dodal tiež, že aj vybratie dôchodku na pošte spadá pod výnimku zabezpečenia si základných životných potrieb. Pripomenul, že Slovenská pošta už vyzvala dôchodcov, že stačí zatelefonovať a dôchodok im pošta prinesie domov.

Mikas zopakoval, že celoplošné testovanie výrazným spôsobom pomohlo „vychytať“ ľudí, ktorí majú najvyššiu vírusovú nálož, a zamedziť im, aby prenášali infekciu ďalej. Vyzval ľudí, aby nestrácali ostražitosť, pretože veľa ľudí s negatívnym výsledkom môže byť pozitívnych.

Vláda spúšťa odberové miesta na COVID-19 v 25 okresoch

Foto: facebook.com/prezidiumhazz

Od pondelka od 14.00 h sa spustili odberové miesta v 25 okresoch na Slovensku. Bude v nich možné sa dobrovoľne nechať otestovať na ochorenie COVID-19. Prevádzkuje ich Hasičský a záchranný zbor (HaZZ). Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Odberné miesta na antigénové testovanie obyvateľov „zelených okresov“ budú prevažne na hasičských staniciach okresných riaditeľstiev HaZZ, odbery budú vykonávať hasičskí záchranári.

„Som nesmierne rád a som vďačný za profesionálov, o ktorých sa vieme v týchto neľahkých chvíľach oprieť. Hovorím o hasičoch, policajtoch a ďalších pracovníkoch rezortu vnútra a dobrovoľníkoch, ktorí s maximálnym nasadením venujú všetok svoj čas pomoci druhým,“ uviedol Mikulec.

Premiér Igor Matovič v tejto súvislosti kritizoval ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (obaja OĽANO). Jeho rezort si podľa slov premiéra nesplnil úlohu so zabezpečením odberných miest v zelených okresoch. „Túto úlohu si ministerstvo zdravotníctva do dnešného rána nesplnilo, aké malo dôvody, to je jedno. Vedelo o tom, že malo úlohu, malo ju splniť,“ skonštatoval s tým, že preto požiadal o pomoc ministra vnútra.

Hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov spresnil, že testovanie sa začalo v pondelok od 14.00 h a skončí sa o 20.00 h. Každý ďalší deň budú odberné miesta otvorené od 12.00 h do 20.00 h až do odvolania.

Zoznam testovacích miest:

  • Malacky - Továrenská 1
  • Pezinok - Hasičská 4
  • Senec - Sl. Jazerá-juh, spoločenská miestnosť
  • Trnava – Paulínska 1, kino Hviezda
  • Hlohovec - Šafárikova 26
  • Piešťany - Dopravná 1
  • Galanta - Parková 1607
  • Nitra - Dolnočermánska 64
  • Šaľa - Murgašova 25
  • Zlaté Moravce - 1. Mája 1/A
  • Komárno - Družstevná 16
  • Nové Zámky - Komárňanská 15
  • Levice - Požiarnická 7
  • Žiar nad Hronom - Priemyselná 12
  • Banská Štiavnica - Pletiarska 13
  • Žarnovica (Nová Baňa) - Kollárova 17
  • Krupina - Červená Hora 1779
  • Veľký Krtíš (Modrá Kameň) - Nemocničná 1, nemocnica VK
  • Lučenec - L. Novomeského 3
  • Poltár - Železničná 7
  • Rimavská Sobota - Okružná 118
  • Revúca - Okružná 3
  • Rožňava - Šafáriková 63
  • Košice-okolie - Rožňavská 25
  • Trebišov - T. G. Masaryka 13
Zdroj: Info.sk, TASR, Video: facebook.com/UradVladySR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.