• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Prečo COVID-19 spôsobuje krvné zrazeniny: Vedci objavili možný dôvod

  • 19:39 14.11.2020
  • Svet
Prečo COVID-19 spôsobuje krvné zrazeniny: Vedci objavili možný dôvod

Zdá sa, že infekcia novým koronavírusom stimuluje produkciu špeciálnych protilátok, o ktorých je známe, že spúšťajú tvorbu krvných zrazenín.

Jedným z mnohých nebezpečenstiev nového koronavírusu je jeho záhadná schopnosť podporovať tvorbu krvných zrazenín v tele.

Nová štúdia odhalila, že ochorenie COVID-19 stimuluje produkciu špeciálnych protilátok, o ktorých je známe, že spúšťajú tvorbu krvných zrazenín. Tieto takzvané „autoimunitné protilátky“ alebo „autoprotilátky“ napádajú vlastné tkanivá človeka.

Špecifické typy autoprotilátok nazývané „antifosfolipidové autoprotilátky“ napádajú bunky takým spôsobom, že podporujú tvorbu krvných zrazenín.

V štúdii publikovanej 2. novembra v časopise Science Translational Medicine vedci našli tieto autoprotilátky asi u polovice pacientov hospitalizovaných s COVID-19.

Pred pandémiou COVID-19 sa tieto autoprotilátky zvyčajne pozorovali u ľudí, ktorí majú autoimunitnú poruchu známu ako antifosfolipidový syndróm (APS). Tento syndróm postihuje približne 1 z 2 000 ľudí a vyvoláva nebezpečné krvné zrazeniny v tepnách a žilách pacientov.

„Teraz sa dozvedáme, že autoprotilátky môžu byť vinníkom“ komplikácií COVID-19, uviedol vo vyhlásení spoluautor štúdie Yogen Kanthi. Môžu podľa neho hrať úlohu v začarovanom kruhu zrážania krvi a zápalov, ktoré spôsobujú vážne komplikácie COVID-19.

Protilátky spôsobujúce zrazeniny

V novej štúdii vedci analyzovali vzorky krvi od 172 pacientov hospitalizovaných s COVID-19. Celkovo malo 52% týchto pacientov v krvi antifosfolipidové autoprotilátky.

Keď vedci tieto autoprotilátky dali myšiam používaným na výskum krvných zrazenín v laboratóriu, pozorovali výraznú tvorbu krvných zrazenín. Podľa Kanthiho to bolo najhoršie zvýšenie zrážania, aké kedy videli.

Nie je jasné, prečo pri COVID-19 aj APS telo produkuje tieto protilátky spôsobujúce zrazeniny. Pri APS si vedci myslia, že choroba je spôsobená kombináciou genetických faktorov a vystaveniu z prostredia, vrátane expozície určitým vírusom.

Vedci tiež našli súvislosť medzi hladinami autoprotilátok a hladinami iných látok v krvi, ktoré sa nazývajú neutrofilné extracelulárne pasce (NETs). Ide o štruktúry podobné pavučinám, uvoľňované bielymi krvinkami (známe ako neutrofily), ktoré môžu zachytávať vírusy a iné patogény. Autori predpokladajú, že autoprotilátky a NETs môžu spoločne podporovať tvorbu krvných zrazenín.

Pacientom by mohla pomôcť plazmaferéza

Je však potrebný ďalší výskum, aby sme lepšie pochopili úlohu týchto autoprotilátok pri COVID-19 a čo spúšťa ich produkciu.

Pri závažných prípadoch COVID-19 sa bežne podávajú lieky proti zrážaniu krvi, aby sa znížilo riziko život ohrozujúcich krvných zrazenín. Je však možné, že inhibícia alebo odstránenie autoprotilátok môže tiež zlepšiť stav pacientov, uviedli autori štúdie.

Ak je to tak, pacientom by mohla prospieť liečba nazývaná plazmaferéza, ktorá sa niekedy používa v závažných prípadoch autoimunitných ochorení a zahŕňa odstránenie, filtrovanie a vrátenie plazmy, tekutej časti krvi, ktorá obsahuje škodlivé protilátky.

Štúdia tiež vyvoláva otázky týkajúce sa použitia krvnej plazmy od zotavených pacientov s COVID-19 na liečbu tohto ochorenia, pretože táto plazma môže okrem užitočných protilátok proti COVID-19 obsahovať aj tieto škodlivé autoprotilátky.

Na preskúmanie tohto problému sú potrebné ďalšie štúdie a autori v súčasnosti uskutočňujú výskum s cieľom zistiť, ako dlho pretrvávajú autoprotilátky po tom, čo sa ľudia zotavia z COVID-19.

Zdroj: Info.sk, TM, stm.sciencemag.org, eurekalert.org, rarediseases.info.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.