• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Tento druh oleja pri príprave pečených zemiakov nikdy nepoužívajte!

  • 7:42 17.11.2020
  • Svet
Tento druh oleja pri príprave pečených zemiakov nikdy nepoužívajte!

Existuje množstvo spôsobov, pomocou ktorých sa dajú upiecť zemiaky. V rámci každého z nich sa ale treba vyhnúť konkrétnemu druhu oleja.

70-ročný šéfkuchár Raymond Blanc pracuje ako šéfkuchár v hoteli Le Manoir aux Quat 'Saisons vo Francúzsku a v reštaurácii vo Veľkom Miltone (Veľká Británia), ktorá si vyslúžila dve Michelinské hviezdičky. O jedle by teda vedel dlho rozprávať.

Len máloktoré jedlo prešlo cez Blancove ruky častejšie ako pečené zemiaky. Ide o jednu z dominánt britskej kuchyne, ktorá po hranolčekoch patrí k azda najčastejšie žiadaným prílohám.

Blanc pri príprave pečených zemiakov využíva niekoľko trikov, ktoré ho naučila dlhoročná prax v gastronómii. Našťastie ani vy už nemusíte dlhšie tápať – šéfkuchár sa o triky podelil s portálom Mirror Online, ktorý ich zhrnul do niekoľkých bodov:

1. Vyberte si správny druh zemiakov

Na pečené zemiaky použite druh a odrodu s čo najnižším obsahom škrobu. Zemiaky by mali byť veľké a žlté. Absencia škrobu zaručuje dokonalý výsledok s jemným vnútrom a chrumkavou kôrkou.

2. Zvoľte si správny tuk

Pri príprave pečených zemiakov by ste podľa Blanca nikdy nemali použiť olivový olej. Zemiaky sa totiž musia piecť pri vysokej teplote, ktorá však mení chuť tohto oleja, kvôli čomu môžu zemiaky v závere chutiť horko, a olej navyše stratí všetky svoje zdravé zložky.

Dajte radšej prednosť slnečnicovému oleju, alebo ak chcete dosiahnuť jedinečnú chuť, a nevadia vám živočíšne tuky, siahnite po husacej masti.

3. Krájajte na štvrtiny

Zemiaky nakrájajte na štvrťky, pričom každý dielik by mal mať okolo 4 centimetrov. Takto bude mať každý zemiačik vyvážený pomer medzi chrumkavou šupkou a jemným stredom.

4. Nezabúdajte na predváranie

Každý kuchár má iný recept na predváranie zemiakov, no všetci sa zhodnú na tom, že tento krok je potrebný. Blanc odporúča zemiaky najprv 7 minút variť, a potom ich nechať trocha vychladnúť.

Po varení by ste na zemiaky mali pridať rozohriaty olej alebo teplú masť, a takto ich vložte do predhriatej rúry. Pečte 30-40 minút na 200 stupňoch. Na záver osoľte a okoreňte.

Pri pečení nezabudnite pravidelne premiešať zemiaky v rúre. Ak ich chcete pred jedením uchovať teplé, nechajte ich vo vypnutej rúre najviac hodinu.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.