• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 1.12.2020Meniny má Edmund
-3°Bratislava

Tento druh oleja pri príprave pečených zemiakov nikdy nepoužívajte!

  • 7:42 17.11.2020
  • Svet
Tento druh oleja pri príprave pečených zemiakov nikdy nepoužívajte!

Existuje množstvo spôsobov, pomocou ktorých sa dajú upiecť zemiaky. V rámci každého z nich sa ale treba vyhnúť konkrétnemu druhu oleja.

70-ročný šéfkuchár Raymond Blanc pracuje ako šéfkuchár v hoteli Le Manoir aux Quat 'Saisons vo Francúzsku a v reštaurácii vo Veľkom Miltone (Veľká Británia), ktorá si vyslúžila dve Michelinské hviezdičky. O jedle by teda vedel dlho rozprávať.

Len máloktoré jedlo prešlo cez Blancove ruky častejšie ako pečené zemiaky. Ide o jednu z dominánt britskej kuchyne, ktorá po hranolčekoch patrí k azda najčastejšie žiadaným prílohám.

Blanc pri príprave pečených zemiakov využíva niekoľko trikov, ktoré ho naučila dlhoročná prax v gastronómii. Našťastie ani vy už nemusíte dlhšie tápať – šéfkuchár sa o triky podelil s portálom Mirror Online, ktorý ich zhrnul do niekoľkých bodov:

1. Vyberte si správny druh zemiakov

Na pečené zemiaky použite druh a odrodu s čo najnižším obsahom škrobu. Zemiaky by mali byť veľké a žlté. Absencia škrobu zaručuje dokonalý výsledok s jemným vnútrom a chrumkavou kôrkou.

2. Zvoľte si správny tuk

Pri príprave pečených zemiakov by ste podľa Blanca nikdy nemali použiť olivový olej. Zemiaky sa totiž musia piecť pri vysokej teplote, ktorá však mení chuť tohto oleja, kvôli čomu môžu zemiaky v závere chutiť horko, a olej navyše stratí všetky svoje zdravé zložky.

Dajte radšej prednosť slnečnicovému oleju, alebo ak chcete dosiahnuť jedinečnú chuť, a nevadia vám živočíšne tuky, siahnite po husacej masti.

3. Krájajte na štvrtiny

Zemiaky nakrájajte na štvrťky, pričom každý dielik by mal mať okolo 4 centimetrov. Takto bude mať každý zemiačik vyvážený pomer medzi chrumkavou šupkou a jemným stredom.

4. Nezabúdajte na predváranie

Každý kuchár má iný recept na predváranie zemiakov, no všetci sa zhodnú na tom, že tento krok je potrebný. Blanc odporúča zemiaky najprv 7 minút variť, a potom ich nechať trocha vychladnúť.

Po varení by ste na zemiaky mali pridať rozohriaty olej alebo teplú masť, a takto ich vložte do predhriatej rúry. Pečte 30-40 minút na 200 stupňoch. Na záver osoľte a okoreňte.

Pri pečení nezabudnite pravidelne premiešať zemiaky v rúre. Ak ich chcete pred jedením uchovať teplé, nechajte ich vo vypnutej rúre najviac hodinu.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Peter Sagan si vyskúšal preťaženie takmer 8 G. V stíhačke musel vytiahnuť igelitku

Video: Peter Sagan si vyskúšal preťaženie takmer 8 G. V stíhačke musel vytiahnuť igelitku

VČERA - 22:45Zaujímavosti

Počas letu v stíhačke si slovenský cyklista prešiel zmenami farby a vytiahol núdzovú igelitovú tašku.

Video: Záhadný monolit sa objavil v Rumunsku

Video: Záhadný monolit sa objavil v Rumunsku

VČERA - 22:16Zaujímavosti

Po tom, ako monolit zmizol zo štátu Utah, sa ďalší objavil v Rumunsku.

FOTO: Top 10 izbových rastlín pre náročnejších pestovateľov

FOTO: Top 10 izbových rastlín pre náročnejších pestovateľov

VČERA - 21:09Zaujímavosti

Niektoré izbovky si vyžadujú viac ako len raz za čas poliať. Ak vám väčšia starostlivosť neprekáža, stavte na tieto rastliny.

Najväčšie chyby, ktoré robíme pri domácom strihaní vlasov

Najväčšie chyby, ktoré robíme pri domácom strihaní vlasov

VČERA - 19:25Zaujímavosti

Ak v čase núdze musíte sami zobrať nožničky do ruky, ostrihajte sa aspoň čo najšetrnejšie. Kaderníci radia, ako na to.

Video: Mačka si podpálila chvost, takúto reakciu nikto nečakal

Video: Mačka si podpálila chvost, takúto reakciu nikto nečakal

20:36 29.11.2020Zaujímavosti

Kamera zachytila reakciu mačky na horiaci chvost.