• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Ušný maz ako indikátor stresu? Vedci hovoria o revolučnom vynáleze

  • 20:10 08.11.2020
  • Londýn
Ušný maz ako indikátor stresu? Vedci hovoria o revolučnom vynáleze

Domáci test, ktorý by v blízkej dobe mohol nahradiť klasické odoberanie vzoriek ušného mazu pomocou striekačky, zaisťuje rýchlejší, lacnejší a menej náročný postup.

Ušný maz by sa čoskoro mohol stať prostriedkom, pomocou ktorého si z prostredia domácnosti dokážeme zistiť hladinu kortizolu v organizme, ktorý predpovedá, či človek podlieha stresu alebo depresii.

Experti z University College London a King's College vytvorili jednoduché zariadenie, ktoré dokáže „odobrať vzorku a rýchlo, lacno a efektívne ju analyzovať“. Zariadenie je navyše určené aj na domáce použitie a v budúcnosti by z ušného mazu malo dokázať určiť aj prítomnosť protilátok na COVID-19 a hladinu glukózy v krvi.

Hladina kortizulu sa v tele neustále mení, kvôli čomu sa len ťažko meria. Pri meraní sa najčastejšie využívajú ľudské vlasy, čo je však nevyhovujúce pri niektorých pacientoch s redšími vlasmi a ochlpením.

„V porovnaní s ušným mazom je analýza vlasov aj náročnejšia na čas a peniaze. Dodnes však neexistoval spoľahlivý a nestresujúci spôsob vzorkovania ušného mazu,“ vysvetľuje vedecký tím.

Doktor Andres Herane-Vives, ktorý sa na vypracovaní štúdie podieľal ako vedúci autor, zdôrazňuje, že vzorka kortizolu nemusí verne zobrazovať chronickú hladinu tohto hormónu v tele kvôli fluktuácii. „Okrem toho samotné odoberanie vzorky môže spôsobiť stres a ovplyvniť tak výsledky.“

Herane-Vives ďalej vysvetľuje, že vzorky kortizolu z ušného mazu sú stabilnejšie. K analýze ušného mazu ho priviedol svojím zložením podobný včelí vosk, o ktorom vedci vedeli, že je odolný voči napadnutiu baktériami. Keďže ušný maz má podobné vlastnosti, ľudia by si mohli vzorku odobrať doma, a nepoškodenú ju odoslať do laboratória na spracovanie.

Zariadenie na odobratie vzorky ušného mazu sa navonok podobá vatovej tyčinke. Je však vybavené telieskom, ktoré zabezpečí, aby si pacient pri odoberaní vzorky nezašiel príliš hlboko do ucha a nespôsobil zranenie.

Koniec tyčinky je pokrytý špongiou z organického materiálu. V nej je vsiaknutý roztok, ktorý sa osvedčil pri odoberaní vzoriek. Zariadenie už otestovali na 37 dobrovoľníkoch, pričom samostatne odobraté vzorky ušného mazu pomocou tyčinky vykazovali vyššiu prítomnosť kortizolu ako napríklad vzorky odobraté z vlasov. Okrem toho boli najmenej ovplyvnené krátkodobými stresovými faktormi, ako je konzumácia alkoholu alebo stresujúca skúsenosť.

Vzorky ušného mazu sa dosiaľ odoberali pomocou injekčnej striekačky, čo je nepríjemný a mierne bolestivý zákrok. Účastníci výskumu, ktorí majú s takýmto postupom skúsenosť, si preto chválili domáci test, ktorý im nespôsoboval bolesť ani stres.

Zdroj: Info.sk, DP, cell.com, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.